'Neki su u teškom stanju, neki su šokirani' / Pogoršalo se zdravstveno stanje dvoje ozlijeđenih putnika iz tragičnog poljskog autobusa: Četiri osobe se vratile u Poljsku

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom

7.8.2022.
8:42
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Očevidom prometne nesreće poljskog autobusa u kojoj je u subotu na autocesti kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i vještačenje alkoholiziranosti vozača.

Očevid nesreće koja se dogodila u subotu oko 5,25 sati na autocesti Goričan - Zagreb u smjeru Zagreba kod mjesta Breznica provela je u prethodnom postupku zamjenica varaždinske županijske državne odvjetnice zajedno s policijskim službenicima varaždinske policije, izvijestilo je na svojim internetskim stranicama Državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosad prikupljenim podacima, do prometne nesreće došlo je na način da je vozač autobusa registriranog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

Image
NALOŽENA JE OBDUKCIJA I VJEŠTAČENJE ALKOHOLIZIRANOSTI /

Objavljeni detalji očevida tragedije na A4: Policija objasnila kako je došlo do nesreće poljskog autobusa

Image
NALOŽENA JE OBDUKCIJA I VJEŠTAČENJE ALKOHOLIZIRANOSTI /

Objavljeni detalji očevida tragedije na A4: Policija objasnila kako je došlo do nesreće poljskog autobusa

Pogoršalo se stanje dvoje pacijenata

Iz varaždinske bolnice tijekom većeri je stigla informacija da se stanje dvoje pacijenata pogrošalo. Tamo je 11 pacijenata, petero na intenzivnom liječenju od kojih su dvoje u kritičnom stanju. Po troje unesrećenih je na traumatologiji i ortopediji i na neutrologiji. Na konferenciji za novinare u  9.30 su o najnovijim informacijama izvijestili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četvero pacijenata je otišlo kući. Oni su 58.-88. godište. Otpušteni su u večernjim satima", rekao je župan Anđelko Stričak na presici. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak rekao je da je od preostalih sedam hospitaliziranih četvero pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih se dvoje nalazi u kritičnom stanju, a jedan je pacijent iz jedinice intenzivnog liječenja premješten na odjel traumatologije.

Četiri pacijentice noćas su prebačene u Poljsku. U OB Varaždin smješteni su pacijenti od 1956. do 1975. godišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki pacijenti su ugroženi

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina rekao je za TVN24 da su životi još nekih pacijenata u Hrvatskoj ugroženi.

"Četiri osobe koje su se vratile u Poljsku u puno su lakšem stanju od onih koji su ostali u Hrvatskoj", rekao je Jasina. "Ozlijeđeni su, ali nisu životno ugroženi. Vidjet ćemo kako će izgledati situacija s ostalim ozlijeđenima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskim bolnicama ostala je 28 pacijenata, a kako kaže Jasina, imaju vrlo različite ozljede. "Neki su u teškom stanju, neki su šokirani."

Vijest o pogoršanju stanja dvojici pacijenata zbrinutih u varaždinskoj bolnici stigla je sinoć a HRT javlja da je i jutros njihovo stanje nepromijenjeno. Od 32 ozlijeđenih - njih 11 je smješteno u Varaždinskoj bolnici. Petero ih je u jedinici intenzivnog liječenja. O stanju pacijenata izvijestit će na konferenciji za novinare u  9.30 župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ozlijeđeni koji su smješteni u KBC-u Zagreb mogli bi se već danas vratiti u Poljsku. U Zagrebu je 19 ozlijeđenih, u KBC-u Zagreb njih pet, u KB-u Dubrava pet. Radi se o ozljedama lokomotornog sustava.

"Nakon provedenog očevida utvrđeno je da se vozač autobusa iz neutvrđenog razloga nije kretao kolnikom autoceste, da je preko zaustavne trake sišao na zelenu travnatu površinu i udario u odbojnu ogradu te sletio u jarak. Očevidom je utvrđeno da je vozač jedan od preminulih putnika u prometnoj nesreći", kazao je Predrag Benčić, načelnik PU varaždinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobus je bio tehnički isparavan

Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je da su u autobusu bila 42 hodočasnika i dva vozača te da su svi stradali poljski državljani. On je kazao da je hodočašće organiziralo bratstvo svetog Josipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo