POGLEDAJTE TRAGIČAN DOKAZ! Heroji na teren idu u ovim krntijama, dok su političarima njihove limuzine stare: / 'Što učiniti da netko čuje naš vapaj?'

Image

Dok limuzine političara ne smiju biti starije od pet godina, heroji koji se bore s "interesantnim" požarom na terenu ovise o Tamićima starima 40 godina.

18.7.2017.
22:37
VOYO logo

"Zamislite da vozite 40 godina star auto. I ne znate hoćete li uopće stići na mjesto na koje ste krenuli. Tako je i vatrogascima u ovim krntijama. Sve staro, raspada se, a na teren morate ići", kaže Dražen Pavlić iz Sindikata vatrogasaca i upozorava kako među vatrogascima nema mjesta za ovakve “muzejske primjerke”.

Država i političari jedini krivci

"Problem je u Slavoniji, Lici i selima u Dalmaciji. Tamo ima vozila starih i po 40 godina. Oni nemaju novca za nove kamione", upozorava Pavlić. Ističe kako takvih problema nema u Zagrebu i većim gradovima, ali i dalje ne razumije zašto Vlada ništa ne poduzima kako bi pomogla manjim mjestima i obnovila vozni park vatrogascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država i političari su prvi krivci za to. Država bi prva trebala reagirati i preraspodijeliti novac manjim mjestima kako bi i oni imali kvalitetniju i noviju opremu", istaknuo je Pavlić za 24sata.

Za političare i direktore se nađe

Vatrogasci se usprkos tome što se voze u vozilima koja ni na Kubi ne bi prošla tehnički, o svom voznom parku brinu i čuvaju ga. Da, možda su po svim kriterijima njihovi kamioni oldtimeri; možda je sve teže za njih pronaći rezervne dijelove, ali su jedino što imaju. I znaju da nove neće tako lako dobiti. Jer važnije je kupiti 12 novih limuzina samo za direktore Hrvatske pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko je novca spiskano na limuzine političara, teško je i pobrojati. Neki dostavljaju nepotpune podatke, neki se pozivaju na tajnost... Tako je revizija, objavljena u siječnju 2017. pokazala kako je samo na gorivo, registraciju, osiguranje, servis, gume te naknadu za najam 2014. potrošeno 366 milijuna kuna. A kako je od nabavke službenih limuzina prošlo već "duge" tri godine, vlada će vrlo vjerojatno po nove već 2019. godine.

Usporedbe radi, ovim voznim parkom ponosi se DVD Žrnovnica. I ne, nije ih kupila hrvatska, nego su donacija austrijske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Cisterna TAM 190 –T – 15, godina proizvodnje 1986., posada 1+2, pumpa Ziegler 16/8, zapremnina 6000 litara vode

Image

Tamić TAM 75 – T - 5, godina proizvodnje 1983., posada 1+6, visokotlačni modul, zapremnina 500 litara vode

Image

Cisterna TAM 190 –T – 15, godina proizvodnje 1986., posada 1+2, pumpa Ziegler 16/8, zapremnina 6000 litara vode

Veliku pozornost je izazvao status na Facebook stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji". Naime, gasiteljima iz DVD-a Zadvarje cisterna Tam 130 je crkla usred požara. "Mi više stvarno ne znamo što treba napraviti da netko čuje naš vapaj jer kako je krenula sezona do 1. listopada mi više nećemo imati opreme ni ispravno vozilo da izađemo na intervenciju!", napisali su i objavili fotografije vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo