Iz Srbije u Obrovac /

Podignuta optužnica protiv Branislava Švonje: priča o srpskim biračima koji su plaćeni za glasovanje u Hrvatskoj dobila sudski epilog

Ekskluzivna ispovijest birača iz Srbije koji su RTL-u ispričali kako su plaćeni za glasovanje u Hrvatskoj - i koja je podigla puno prašine - dobit će i sudski epilog

7.11.2017.
19:24
VOYO logo

“Podrazumijeva se, ali i dadu oni listiće, brojeve koje trebaju zaokružiti. Bila su tri autobusa i malih kola je bilo negdje preko 50 verovatno. Plaćaju po 2 tisuće kuna 4 glasa i prijevoz taj iz Srbije ovde. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, verovatno i pobeđuju zbog toga”, kazao je Dragan Milanko iz Beograda u Obrovcu u svibnju ove godine.

Ovako su dan nakon lokalnih izbora 21. svibnja RTL-u govorili hrvatski Srbi koji iz Srbije za svake izbore organizirano dolaze na glasovanje u Hrvatsku i glasuju po naputcima onoga tko im plati put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvenstveno Branislav Švonja je taj koji je rekao: ‘Ok Miodrag, izvoli organiziraj’. Znači, rekli smo: ‘Glasajte za tu jedinstvenu listu’”, rekao je tada Miodrag Gagić iz Novog Sada.

Na temelju svjedočanstva ovih ljudi zadarska policija je provela istragu i 9. lipnja podigla kaznenu prijavu koju je Državno odvjetništvo u Zadru i prihvatilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“25. listopada 2017. zaprimili smo rješenje Općinskog suda u Zadru kojim se potvrđuje optužnica Državnog odvjetništva u Zadru podignuta protiv Branislava Švonje zbog učina kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača  iz čl. 333. Kaznenog zakona”, odluka je Općinskog državnog odvjetništva u Zadru.

Optuženi Branislav Švonja u telefonskom je razgovoru poručio kako će na sudu dokazati nevinost i da nikada pomaganje u plaćanju prijevoza nije uvjetovao glasovima

“Jedini razlog zbog čega je podignuta optužnica je to da je nađen negdje u autobusu jedan listić gdje je trebalo zaokružiti SDSS i Antu Župana kandidata za gradonačelnika HDZ-a. Ja ne bi želio da ispadnem prevarant. Ja da sam obećao platiti, ja bi platio i ne bi video tu ništa loše”, rekao je Branislav Švonja iz Novog Sada.

Švonja, inače obrovački čelnik DPS-a, na tim se izborima sa svojim pristašama natjecao na listi SDSS-a koji je za sastavljanje gradske vlasti kasnije koalirao s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko potvrđivanja optužnice protiv gradskog vijećnika vladajuće većine Branislava Švonje kontaktirali smo danas i Grad Obrovac. Sam gradonačelnik Ante Župan nam je kazao kako ne može komentirati sudske postupke koji su u tijeku.

Obrovački čelnik SDSS-a ponovio je da je afera s neplaćanjem autobusa za birače podmetanje političkih suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam tko ga je naručio. Naručili su ga potpuno druge nezavisne liste i druga stranka, a nikako naša niti lista niti stranka”, kazao je Stanko Mijić, predsjednik SDSS-a Obrovac.

Ukoliko mu se dokaže krivnja, branislav Švonja može biti osuđen na zatvorsku kaznu  od 6 mjeseci  do 5 godina zatvora.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo