PLENKOVIĆ IZ IZOLACIJE VODIO SJEDNICU VLADE: / 'Nažalost, danas imamo novi rekord...'; objavio je i novu vijest o cjepivu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade da će, čim Europska agencija za lijekove odobri Pfizerovo cjepivo,

3.12.2020.
10:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Banskim dvorima održana je 26. sjednica Vlade koju je iz kućne izolacije, putem videolinka, vodio premijer Andrej Plenković. Još neki članovi Vlade sudjelovali su na sjednici putem videoveze jer se nalaze u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK SJEDNICE:

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o članarinama u turističkim zajednicama, u kojemu se predlaže smanjenje stope za obračun i plaćanje tih članarina za 12 posto, počev od 1. siječnja 2021. godine. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da se smanjenjem otvara mogućnost smanjenja mjesečnog predujma članarine s obzirom na značajan pad poduzetničke aktivnosti zbog posebnih okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Članovi Vlade donijeli su i odluku o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske zakupnicima i korisnicima kojima je obustavljen rad zbog epidemioloških mjera,a odlukom Nacionalnog stožera. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je kako je treba poduzeti dodatne aktivnosti za pomoć gospodarstvu kako bi se održala poslovna aktivnost. Djelomično oslobođenje ići će i onima koji nisu imali obustavu rada, ali su im prihodi pali za 60 i više posto u odnosu na isto razdoblje lani. To oslobođenje će ići razmjerno padu prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oslobađanje od obveze plaćanja odnosi se samo na one koji su zadržali radnike", pojasnio je ministar Horvat.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja pri čemu su izdali 76 upozorenja. "Inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili su ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 76 upozorenja kojim su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Dio nadzora obavljen je u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata", rekao je Božinović na sjednici.

Dodao je da su od 30. studenog mobilizirani pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve skupa oko 100 mobiliziranih pričuvnika koji su zadnjih tri dana proveli ukupno 1424 nadzora te utvrdili 165 nepravilnosti. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno šest službenik zabilješki, a najčešće su se odnosile na neisticanje obavijesti o dozvoljenom broju kupaca u objektu, nepridržavanja propisanog fizičkog razmaka na blagajnama, korištenje zaštitnih maski kod zaposlenika i kupaca", kazao je Božinović.

Obavili su i nadzor nad 3808 objekata i događaja, pri čemu su u četiri objekta utvrdili kršenje mjera te će se podnijeti četiri prekršajna naloga u ukupnom iznosu kazne od 120 tisuća kuna. Zbog kršenja mjere izolacije utvrđeno je jedno kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš iznosi nove brojke. Uz rekordnih 4534 novozaraženih, na a bolničkom liječenju nalazi se 2501 osoba, a od kojih 258 na respiratoru. Preminulo je 48 osoba. Beroš je iznio i podatak da je u proteklih tjedan dana postotak hospitaliziranih porastao za 18 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je najavio da Ministarstvo zdravstva priprema odluku o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvenu skrb pacijentima oboljelima o covida-19. "Održani su sastanci s predstavnicima sindikata i do kraja tjedna, po primitku mišljenja nadležnih tijela državne uprave, očekujemo završni tekst odluke", rekao je.

Dosad je 14.000 antigenskih testova distribuirano županijskim zavodima za javno zdravstvo radi pokretanja antigenskog testiranja, a u subotu, 5. prosinca, kreće i dodatna distribucija 125.000 brzih antigenskih testova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je naglasio kako je smisao izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne za nepridržavanje epidemijskih mjera, prevencija, a ne penalizacija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednicu vodi premijer Andrej Plenković iz kućne samoizolacije. Napomenuo je da je u Hrvatskoj 58.000 osoba u samoizolaciji te da iz vlastitog isustva može reći da samoizolacija nije osobito ugodna.

"Ostavimo druženja za neko bolje vrijeme, da nas ovo blagdansko vrijeme ne dovede do širenja zaraze, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je iznio podatak o 4534 novozaraženih osoba, što je novi dnevni rekord.

'Vidimo, nažalost, da epidemija koronavirusa ne jenjava. U Hrvatskoj se broj zaraženih utrostručio. Nažalost danas imamo novi rekord, 4534 novozaražene osobe", rekao je premijer. "Posljednjih sedam dana imamo povećanje broja zaraženih za još 9 posto. S obzirom na ovako visoke brojeve, opterećenje na bolnice je i dalje veliko", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o cjepivu, premijer Plenković kazao je da se odobrenje Pfizerovog cjepiva očekuje do kraja godine.

"Imamo informaciju da će regulatorno tijelo EU odlučiti o Pfizerovom cjepivu do kraja godine. Čim to bude, krenut će distribucija. Od šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka čuli smo danas da će cijepljenje ići s dvije doze za svaku osobu. Ići će se prema prioritetnom rasporedu, a cjepiva će biti besplatna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo