ŠTRAJK U SVIM ŠKOLAMA: / Učitelji su zadali udarac Vladi, no što s učenicima? Roditelji su zbunjeni: Odvesti dijete u školu ili ne?

Image

Danas počinje prosvjed u školama: 'Ustrajnošću i jedinstvom u provedbi štrajka poručit ćemo Vladi RH da mi ne pristajemo na mrvice'

10.10.2019.
8:27
VOYO logo

Nakon što je Vlada jučer odbila zahtjeve sindikata o 6-postotnom povećanju plaća, ponudivši povećanje dodatka od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020., danas počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama, pri čemu štrajkaju svi, a od petka svaki dan po nekoliko županija.

Uoči prosvjeda, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su sindikati jučer apelirali na roditelje da daju potporu štrajku. "Mislim da roditelji razumiju da učitelji ne mogu biti najpotplaćeniji u sustavu javnih službi i da će svi roditelji, koji imaju mogućnosti, dati potporu štrajku te neće slati djecu u školu", kaže Šprem za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustrajnošću i jedinstvom u provedbi štrajka poručit ćemo Vladi RH da mi ne pristajemo na mrvice! Ovim štrajkom čuvamo svoje dostojanstvo i vraćamo dignitet struci koja se i ovakvim, sramotnim ponudama Vlade RH, nastoji još više degradirati", stoji u objavi sindikata, prenosi N1.

Image
KAKO ĆE SUTRA IZGLEDATI ŠKOLE: /

'Učitelji će doći, ali neće raditi. Ako neka djeca dođu zbrinut ćemo ih'

Image
KAKO ĆE SUTRA IZGLEDATI ŠKOLE: /

'Učitelji će doći, ali neće raditi. Ako neka djeca dođu zbrinut ćemo ih'

Djeca će biti zbrinuta

Također je rekla kako će škola biti otvorena za djecu roditelja koji ih nemaju gdje ostaviti te napomenula da su ravnatelji škole dužni zbrinuti djecu dok svi zaposlenici imaju pravo na štrajk. Šprem je objasnila da se prvi put u Hrvatskoj provodi cirkularni štrajk. Smatra da je to najbolji način kako bi se zadržao sustavni pritisak na Vladu, a da opet učenici nisu najviše oštećeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

10.10.2019., Zagreb - Zbog strajka ucitelja hodnici i ucionice OS Nikole Tesle u zagrebackom naselju Precko ostali su prazni. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Mnogi su roditelji ostali zbunjeni ovom odlukom jer ne znaju trebaju li svoju djecu poslati u školu ili ne.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je ravnatelje osnovnih i srednjih škola obavijestilo da su dužni pružiti informacije učenicima i njihovim roditeljima o održavanju štrajka. Također, škole su dužne organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te onima uključenima u produženi boravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno. Koliki je odziv prvom danu štrajka te u kojim će se županijama štrajkati u petak, bit će poznato iza podneva.

Budući da zahtjeve sindikata podržava i resorna ministrica Blaženka Divjak došlo je do novih nesuglasica u vladajućoj koaliciji, pri čemu premijer Andrej Plenković ne razumije zašto se ide u štrajk. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je da ako Vlada ne pristane na zahtjeve sindikata da HNS neće podržati proračun te da više neće imati razloga za ostanak u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

10.10.2019., Zagreb - Zbog strajka ucitelja hodnici i ucionice OS Nikole Tesle u zagrebackom naselju Precko ostali su prazni. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

HOĆE LI ŠTRAJK U ŠKOLAMA ‘RAZBITI’ VLADAJUĆU KOALICIJU? HNS prijeti, a Jandroković poručuje: ‘Ne pristajemo na ultimatume!’

Ne namjeravaju se nagoditi

Predsjednik drugog najvećeg sindikata Preporoda Željko Stipić u RTL Direktu je rekao da pregovora nije ni bilo, već da su to bili razgovori. "Šuškalo se o tome u kuloarima još od ljeta. Ministrica je najavljivala to povećanje plaće s početkom 'Škole za život'. Ona je došla, povećanja nije bilo. Očekivalo se nešto", rekao je Stipić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovu mišljenju, vladajuća koalicija nije čvrsta već od samog početka, no smatra da to nije njihov problem. Vlada je ponudila četiri posto, a sindikati su tražili šest posto pa se postavlja pitanje jesu li ta dva posto vrijedna ovako velikog štrajka. Stipić smatra da jesu.

"Kad ćete vi provoditi nekakav pritisak na Vladu? Onda kada se donosi proračun. On se sada donosi i dobra je prilika. Smisao štrajka je da se napravi problem. Moramo znati cijelu priču. Plaće u školstvu zaostaju, novac se za neke druge našao. Zahtjev od šest posto se temelji na nečemu. I ministrica je istaknula tih šest posto. Štrajk nije cilj, on je sredstvo da ostvarite cilj", objasnio je Stipić te dodao da se sigurno neće nagoditi jer "nikad nisu sklapali trule dogovore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je u pozitivan ishod jer nikada nije "poduzimao nešto u što nije vjerovao, tako i ovaj put".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo