Uz toplo vrijeme /

Počinje sezona krpelja: donosimo savjete liječnika kako se zaštititi

Sunce i toplo vrijeme vani neće izvući samo ljude već i krpelje. Nalaze se u grmovima i travi, a vrlo lako se zakače za odjeću

4.4.2018.
19:08
VOYO logo

Dolaskom proljeća ljudi sve više vremena provode u prirodi, ali to zahtijeva i oprez jer s toplijim vremenom počinje i sezona krpelja. Jako su sitni i jedva se vide, ali ako su zaraženi - mogu biti opasni i za životinje i za ljude. Zato je potrebno zaštititi sebe, djecu i kućne ljubimce.

Sunce i toplo vrijeme vani neće izvući samo ljude već i krpelje. Nalaze se u grmovima i travi, a vrlo lako se zakače za odjeću. "Obavezno treba pogledati kosu ima li nešto, i po otvorenim dijelovim ruku i po odjeći", kaže Mladen iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto vrijedi i za odrasle. Dijelovi tijela poput pazuha, iza ušiju ili vrata idealna su mjesta gdje će se ovaj nametnik zakačiti. Treba se zaštititi i odjenuti duge rukave i hlače, a ako ga pronađemo, krpelja je potrebno oprezno izvući.

"Krpelja treba zahvatiti što blize koži da je ne uštipnemo pincetom i onda izvući bez zakretanja, eventualno u smjeru suprotnom od kazaljke na satu", objašnjava dr. med. Iva Pem Novosel, specijalist epidemiologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tomu kako se zaštititi od krpelja doznajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo