PET NOVOZARAŽENIH: /

U Sisku nakon 2 tjedna jedan novi slučaj, povratnik iz Njemačke; U Zagrebu puštena jedna tramvajska linija;

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dok se svijet bori s pandemijom koronavirusa,

4.5.2020.
7:13
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno 2096 zaraženih koronavirusom, izliječenih je 1489 a umrlo je 79 oboljelih
  • Od jučer ljudi koji ulaze u Hrvatsku moraju imati PCR test koji dokazuje da je osoba negativna na virus
  • Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera
  • U svijetu je potvrđeno 3.502.956 zaraženih, do sada je izliječeno 1.128.958, a umrlo je 245.082

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Zbog ukidanja mjera u SAD-u se očekuje gotovo dvostruko više umrlih od covida-19

23:35 Po jednom od glavnih modela predviđanja širenja pandemije covida-19 u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je, zbog preranog izlaska iz izolacije u nekim dijelovima zemlje, znatno povećano očekivanje broja umrlih od te bolesti do 4. kolovoza, sa 72.000 na gotovo 135.000.

Po modelu Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u procjeni od 29. travnja predviđalo se 72.433 umrlih do 4. kolovoza .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je broj u ponedjeljak povećan na gotovo 135.000 umrlih, navodi institut u priopćenju. Do danas je službeno potvrđeno 68.000 umrlih od koronavirusa.

Sirija ublažava mjere izolacije, Assad se boji "katastrofe"

22:30 Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u ponedjeljak da se boji da bi popuštanje izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije novog koronavirusa moglo povećati opasnost od "katastrofe" u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je dosad službeno zabilježila 44 slučaja zaraze novim koronavirusom, od kojih su tri završila smrtnim ishodom a kurdske vlasti na sjeveroistoku zemlje izvijestile su o tri zaražena na području pod njihovom vlašću.

Britanija od utorka testira aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih covidom-19

21:38 Britanija počinje u utorak na otoku Wight testirati vlastitu aplikaciju za praćenje prijenosa covida-19 u nadi da će tehnologija i veći broj testiranja pomoći suzbiti prijenos koronavirusa.

Ujedinjena Kraljevina (UK) odabrala je drukčiji pristup nego ostale europske zemlje pa će se podaci obrađivati centralno, umjesto na samim uređajima gdje se može jamčiti veća privatnost.

Međutim, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u ponedjeljak da su privatnost i sigurnost podataka iznimno važne u razvoju aplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO: donatorska konferencija za cjepivo izraz "međunarodne solidarnosti"

21:10 Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je izrazila zadovoljstvo zbog prikupljenih 7,4 milijarde eura na donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva za novi koronavirus, što je njezin glavni direktor nazvao izrazom "međunarodne solidarnosti" u suzbijanju pandemije.

"Ovo je snažan i inspirativan izraz međunarodne solidarnosti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi. Pandemija je, dodao je, "prilika da se svijet ujedini pred zajedničkom prijetnjom ali i da gradi zajedničku budućnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski senat odbio vladin plan izlaska iz izolacije

20:36 Francuski premijer Edouard Philippe u ponedjeljak je ponovo branio svoj plan postupnog izlaska iz izolacije koji treba početi 11. svibnja, no francuski senat je odbio vladinu strategiju.

Nakon zastupnika koji su je prihvatili prošlog utorka, Edouard Philippe je u ponedjeljak izložio senatorima svoju strategiju izlaska iz izolacije. No Senat, gdje desnica ima većinu, nije ju potvrdila, 89 zastupnika je glasalo 'protiv', 81 je bio 'za' a 174 su bila suzdržana. Premda je glasovanje imalo ponajprije simboličnu vrijednost, ono pokazuje da nepovjerenje prema vladinoj strategiji ne jenja tjedan dana prije presudnog nadnevka.

Većina oboljelih razvije antitijela, stjecanje imuniteta još nejasno

20:07 Britanske studije pokazuju da većina oboljelih od covida-19 razviju antitijela, ali se još uvijek ne zna steknu li time imunitet, rekao je u ponedjeljak britanski epidemiolog Jonathan Van-Tam.

"Velika većina oboljelih od covida-19 razvila je antitijela u svom krvotoku", rekao je Vam-Tam na dnevnoj konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeće pitanje je štite li ih ta antitijela od novih zaraza. Bolest nije prisutna dovoljno dugo da bismo dali odgovor na to pitanje s ikakvom sigurnošću", dodao je.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock dodao je da je vlada u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom tvrtkom Roche o testiranju na antitijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija priprema pravilnik o radu nakon popuštanja mjera

20:05 Britanska vlada preporučit će širok spektar izmjena organizacije rada kada se mjere karantene postpuno olabave, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak na portalu BuzzFeed.

Premijer Boris Johnson obećao je ovaj tjedan iznijeti više pojedinosti o planu postupnog popuštanja mjera kretanja koje su na snazi od 23. ožujka, a da se pritom ne riskira izbijanje novog vala epidemije koronavirusa.

Pada broj zaraženih i umrlih u Srbiji, uskoro ukidanje izvanrednog stanja

19:14 U Srbiji su od ponedjeljka ublažene neke od mjera protiv širenja koronavirusa uvedene proglašenjem izvanrednog stanja 15. ožujka, dok su u posljednja 24 sata zabilježena 93 nova slučaja zaraze i četiri smrtna slučaja zbog covida-19, bolesti koju uzrokuje taj virus.

Dosad je u Srbiji od covida-19 umrlo 197 osoba od ukupno 9.557 zaraženih, a postotak smrtnosti je 2,06 posto, objavilo je Ministarstvo zdravlja na svojoj posebnoj internetskoj stranici covid19.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid-19: RH donira milijun eura za razvoj cjepiva, ukupno prikupljeno 7,4 milijarde

19:10 Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak hrvatsku donaciju od milijun eura, uz dva milijuna eura koje je Hrvatska već osigurala na nacionalnoj razini za istraživanje i razvoj cjepiva, a ukupno je na virtualnoj donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva protiv koronovirusa obećano 7,4 milijarde eura.

Više mrtvih u Italiji nego jučer, manje novih zaraza koronavirusom

19:05 Broj umrlih od covida-19 u Italiji se u ponedjeljak povećao za 195, što je 21 smrtni slučaj više nego u nedjelju, ali je manje novooboljelih, objavila je talijanska Civilna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija u ponedjeljak bilježi 1221 novi slučaj zaraze koronavirusom, u odnosu na 1389 u nedjelju.

Zbog pandemije marijansko svetište Fatima ove godine otkazuje hodočašća

19:00 Prvi put u više od stotinu godina vjernici ove godine zbog pandemije neće hodočastiti u marijansko svetište Fatimu u Portugalu, objavio je u ponedjeljak rektor.

Odluka je bila bolna i teška, rekao je otac Carlos Cabecinhas.

Na ulicama Italije nema gužve unatoč popuštanju mjera

18:10 Bojazni o gužvi na ulicama gradova Italije nakon gotovo dvomjesečne karantene nisu se ostvarile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rimu se primjećuju tek manje gužve u javnom prijevozu i na cestama. Najveća željeznička stanica u gradu, Termini, bila je gotovo prazna u vrijeme inače najvećih jutarnjih gužvi.

"S obzirom da su škole još zatvorene, to automatski znači upola manje ljudi", rekao je vozač autobusnog prijevoznika Atac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roche ulaže više od 400 milijuna eura u njemačku tvornicu testova na Covid-19

18:05 Švicarski farmaceutski div Roche investirat će više od 400 milijuna eura u biokemijsku tvornicu u Njemačkoj, u sklopu ulaganja koja će uključivati i proizvodnju seroloških testova na Covid-19, najavio je njegov čelnik Christoph Franz.

Počelo otvaranje u SAD-u; Trump upozorio na 100 tisuća mrtvih

17:40 Ohio i druge savezne američke države u ponedjeljak su počele ublažavati mjere karantene po pitanju poslovanja iako je predsjednik Donald Trump obznanio da bi 100 tisuća Amerikanaca moglo umrijeti u pandemiji koja je također uništila američku ekonomiju.

Federacija BiH dobila "korona zakon", 250 milijuna eura potpore gospodarstvu

17:30 Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odobrio zakon koji bi trebao osigurati kratkoročnu pomoć od oko 250 milijuna eura namijenjenu tvrtkama u tom entitetu pogođenima epidemijom koronavirusa.

Puna dva mjeseca nakon što ga je predložila entitetska vlada sada može stupiti na snagu "korona zakon" kojim je uspostavljen fond od 500 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 255,7 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovniku preminula još jedna osoba

17:15 Stožer civilne zaštite županije dubrovačko-neretvanske objavio je kako je u OB Dubrovnik preminuo pacijent zaražen koronavirusom.

Radi se o muškarcu rođeno 1936. godine koji je hospitaliziran iz Doma za starije osobe Dubrovnik i koji je bio smješten u Jedinici intenzivnog liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH: Državno tužiteljstvo preuzelo istragu o sumnjivoj nabavci respiratora

17:05 Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzet će istragu o nabavci stotinu respiratora za potrebe bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja se pretvorila u skandal koji danima puni udarna mjesta u medijima u toj zemlji.

Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je potvrdilo kako preuzima predmet kojega je prošlog tjedna otvorilo tužiteljstvo Sarajevske županije, nakon sastanka glavne države tužiteljice Gordane Tadić s glavnom županijskom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom i ravnateljem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đurom Kneževićem.

Riječ je o predmetu koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi uvoza respiratora iz Kine u BiH koji su koštali oko 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (5,37 milijuna eura), navodi Tužiteljstvo.

Studija: broj zaraženih u Njemačkoj deset puta veći

17:00 Stručnjaci Sveučilišta u Bonnu došli su na temelju jedne studije do zaključka da bi broj osoba koje su se u Njemačkoj zarazile koronavirusom mogao biti deset puta viši od službenog broja, priopćeno je u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon vrednovanja podataka iz tzv. Heinsberg studije i projiciranja ovog broja na razinu čitave zemlje, došli smo do zaključka da bi ukupan broj aktualno i dosad zaraženih od koronavirusa mogao iznositi 1,8 milijuna", rekao je voditelj studije Hendrik Streeck prilikom predstavljanja studije u ponedjeljak u Bonnu.

Time bi broj zaraženih mogao biti preko deset puta viši od službene brojke od 163.000, koju je u ponedjeljak objavio Epidemiološki institut Robert Koch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisku jedan novooboljeli, u županiji ukupno petero zaraženih

16:46 Nakon puna dva tjedna bez novozaraženih osoba, u Sisačko-moslavačkoj županiji je registriran povratnik s rada u Njemačkoj čiji su nalazi na koronavirus bili pozitivni, priopćeno je u ponedjeljak popodne iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Sve osobe s kojima je kontaktirao su pod nadzorom.

Tako je, nakon što je ozdravio jedan zaraženi, i dalje pet pacijenata pozitivno na taj virus. Dvojica od njih su u izolacijskoj jedinici Opće bolnice, a ostali su na kućnom liječenju.

Budući da je izliječeni pacijent zaposlen u tvrtki s većim brojem radnika, zbog sigurnosti je još na bolovanju. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite, on će se vratiti na posao kad se ispune svi epidemiološki kriteriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 11. svibnja bit će omogućen početak rada hotelima i kampovima u Istri

16:40 Od ponedjeljka, 11. svibnja bit će omogućen početak rada hotelima i kampovima u Istri sa svim sadržajima koji će se otvarati postupno, ovisno o otvaranju državnih granica, odnosno tržišnoj potražnji, najavljeno je na sjednici Povjerenstva za turizam održanoj u ponedjeljak putem konferencijskog poziva.

Cjepivo: Na početku donatorske konferencije obećano oko tri milijarde eura

16: 37 Na samom početku virtualne donatorske konferencije za razvoj cjepiva protiv koronovirusa, koja je počela u ponedjeljak popodne, obećano je oko tri milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je domaćin konferencije, najavila je da će Europska unija donirati milijardu eura za razvoj cjepiva.

Zagreb: U promet puštena tramvajska linija 7

16:32 U sklopu druge faze postupne uspostave tramvajskog prometa, u promet je u ponedjeljak popodne s terminala u Dupcu puštena tramvajska linija 7 koja povezuje Dubec preko Novog Zagreba i novoizgrađenog remetinečkog rotora, sa Savskim mostom, izvijestio je ZET. Opširnije

Image
U PROMET PUŠTENA TRAMVAJSKA LINIJA BROJ 7: /

Tramvaj je posebno oslikan u čast herojima Zagreba; Uskoro kreću i ostale linije

Image
U PROMET PUŠTENA TRAMVAJSKA LINIJA BROJ 7: /

Tramvaj je posebno oslikan u čast herojima Zagreba; Uskoro kreću i ostale linije

Nigerija i druge afričke zemlje popuštaju mjere izolacije

16:03 Nigerija je u ponedjeljak počela popuštati mjere izolacije u glavnom gradu Abuji i u najvećem gradu Lagosu, otpočevši otvaranje najvećeg gospodarstva u Africi nakon više od četiri tjedna karantene uvedene radi suzbijanja novog koronavirusa, a slično postupaju i druge afričke zemlje.

Vlada je kazala da će izolacija, uvedena 30. ožujka u Abuji i u državama Lagosu i Ogunu, biti postupno ukinuta kroz razdoblje od šest tjedana.

Mortalitet u Italiji veći za 40 posto

15.55 - Mortalitet u Italiji s početka ove godine veći je za 40 posto u usporedbi prema proteklim godinama, prema službenom izvješću objavljenom u ponedjeljak koje povezuje crnu statistiku s epidemijom koronavirusa.

Od 20. veljače do 31. ožujka umrlo je preko 90 tisuća ljudi, 38.7 posto više od 65 tisuća koje su zabilježene u isto vrijeme u periodu između 2015. i 2019., izvijestila je nacionalna statistička agencija Istat.

To znači da se dogodila takozvana "neželjena smrtnost" od 25 tisuća ljudi za taj period, iako je samo 13.710 smrtnih slučajeva službeno povezano s Covidom-19, respiratornom bolesti koju je uzrokovao koronavirus.


Slovenija postupno otvara smještajne kapacitete

15.16 - Novoosnovani ekspertni tim slovenskog ministra gospodarstva predložio je u ponedjeljak postupno otvaranje smještajnih kapaciteta u turističkom sektoru, koji će vjerojatno zbog epidemije koronavirusa pretrpjeti najveće gubitke.

Najprije se računa s otvaranjem manjih smještajnih kapaciteta, naveo je tim, kojem je na čelu potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je u politiku prije šest godina i ušao kao direktor jedne veće turističke kompanije, a operativno ga vodi Simon Zajc, državni tajnik za turizam.


Normalizacija i u Grčkoj

15.14 - Grci se napokon mogu ošišati, kupovati knjige i cvijeće pa čak i otići na plažu nakon šest tjedana strogih ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Policija provjerava autobuse, podzemnu željeznicu i trgovine kako bi se uvjerila nose li građani obvezne zaštitne maske i poštuju li socijalnu distancu. Dezinficiraju se autobusna stajališta i drugi javni prostori.


Hrvatsko zagorje bez novozaraženih

14:53 - U posljednja tri dana na području Krapinsko-zagorske županije provedena su 193 testiranja na koronavirus i sva su negativna, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u Općoj bolnici u Zaboku. Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek rekao je kako su ozdravile 72 osobe, a 65 je još uvijek bolesno. Ukupno je dosad uzeto 1830 briseva, a 59 osoba je u samoizolaciji. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako je na liječenju u bolnici još troje bolesnika. Jedan pacijent je ozdravio, ali ima druge kronične bolesti pa je i dalje u bolnici. Provedena su kontrolna testiranja za dva pacijenta, no prvi su rezultati bili negativni, a drugi pozitivni. Od ovog se tjedna kreće i s aktivacijom polikliničke ambulante.


HGK traži popuštanje mjera za vozače u međunarodnom prometu i za autoškole

14:52 - Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatražila je u ponedjeljak od Stožera civilne zaštite popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu, kao i početak rada autoškola.


Pet novozaraženih u Hrvatskoj

14:14 - U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je detektirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Danas je 70. dan od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, što čini ukupan broj od 2101 zaraženog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Još je jedna osoba preminula, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. godine, koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj preminulih od koronavirusa sada je 80. Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije. Učinjeno je 39.040 testiranja, u proteklih 24 sata 956, a pozitivnih je 5,38 posto. Na respiratoru je 15 bolesnika, a hospitaliziranih je 228, odnosno tri manje nego jučer. Ukupan broj oporavljenih je 33 više u odnosu na jučer, a to su trenutno 1522 osobe, kazao je Beroš.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u ponedjeljak da su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenju dječjih i sportskih igrališta i zadržavanju na javnim mjestima. "Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga", rekao je Božinović na konferenciji za novinare Stožera.

Izvijestio je da se krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje. Dodao je da će Stožer tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta. ''Sve će biti jasno iz uputa koje ćemo objaviti u ponedjeljak poslijepodne. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti'', poručio je Božinović.

O PCR testovima i prelasku granica

Što se tiče povratnika iz drugih država i PCR testiranja, Beroš je rekao: "Uočili smo zbivanja koja ne doprinose našoj epidemiološkoj slici. Cilj nam je povećati sigurnost i struka će pronaći pravni okvir".

"Neće još stupiti na snagu. Činjenica je da je pitanje prelaska granice složeno pitanje. To je pokazatelj da je epidemiološka situacija povoljnija. Mi smo u kontaktu s ostalim državama, danas smo imali i s predstavnicima ministarstva turizma, našim udrugama hotelijera, ugostitelja, sve te djelatnosti u bitnome ovise o mogućnosti putovanja. Mi se ne smijemo opustiti i zanemariti činjenicu da je virus i dalje prisutan", rekao je Božinović na pitanje o PCR testovima kao uvjet za prelazak granice.

Tko dolazi po djecu u školu i vrtiće?

"Teško mi je odgovoriti na to pitanje, u istom kućanstvu živi više generacija. Naša ideja je bila da zaštitimo starije. Kako će se to organizirati teško nam je odgovoriti. Napravili smo preporuke koje očekujemo da će se fleksibilno prihvatiti", rekao je Krunoslav Capak.

Vozači kamiona najavljuju blokade jer se osjećaju diskriminirani i u puno goroj situaciji. "Nikome situacija nije kakva je bila i neke su djelatnosti zbog specifičnosti posla više pogođeni nego neki drugi. O tome vodimo računa, pa i vozačima kamiona. Imamo kontakte se njihovim predstavnicima i razmjenjujemo mišljenje. Sutra ćemo imati još jedan sastanak sa sindikatom vozača kamiona jer smo svjesni njihovih problema. S druge strane oni su jedna od vitalnih djelatnosti jer su omogućili da opskrba ne stane, mi smo im zahvalni na svemu i računamo na njih. Sigurno ćemo probati naći način koji će im omogućiti ili olakšati obavljanje posla, ali opet vodeći računa da sačuvaju i svoje zdravlje i zdravlje obitelji. Svako je demokratsko pravo prosvjedovati", rekao je Božinović.

"Hrvatska se uspjela obraniti u prvom valu kada nije bilo ničega... Dakle, kada su se pojavili prvi slučajevi već smo prepoznali ugrozu i reagirali brzo nekoliko dana nakon dijagnostike uspostavljanje svim mjerama... Danas nekakvih pet mjeseci kasnije nakon spoznaje o virusu neki su i tu na ovim prostorima ignorirali, omalovažavali opasnost, mi nismo. Sljedeće je da se klinički kapaciteti, epidemiološki su pripremljeni i ako i dalje ovako budemo držali se ovih mjera naši ljudi, koji su bili iznimno uspješni, cijela nacija, onda mislim da smo mi spremni i spremniji nego neki drugi dio svijeta", rekla je Alemka Markotić na pitanje o spremnosti na eventualni novi val.

Otvaranje glazbenih škola i izvanškolske aktivnosti

"Rekli smo da će karakteristika popuštanja mjera biti popuštanje u fazama, oprezno i postepeno. Ne možemo sve pustiti odjednom, imamo gotove preporuke za auto i glazbene škole, ali kada će to biti još će se dogovoriti. Moramo vidjeti što se događa, kakva je situacija, moramo malo pričekati. Za treću fazu imamo mjerea, ali ćemo vidjeti za glazbene škole i izvanškolske i izvanvrtićke aktivnosti", rekao je Capak.

Kako izgleda otvaranje bolnica?

"Moja stručna služba kontaktirali smo dobar dio ravnatelja koji su rekli da im je dojam da je odaziv bolesnika nešto manji. Očigledno se dio bolesnika snašao i da su obavili u drugim županijama. Nije bilo gužvi kako sam očekivao, osim možda malih gužvi na trijažnim punktovima", rekao je Beroš te dodao da se sve odvijalo uredno kako je čuo.

O putovanju na otoke unutar županija

"Kada se donosila odluka o epropusnicama neke su županije omogućile da se otoci tretiraju s ostatkom županije, neki su imali izdvojena mišljenja, takve su bile odluke... Nakon toga su neke od tih županija tražile da se otvore cijele županije, primorsko-goranska, dubrovačko-neretvanska, no činjenica je da ćemo taj sustav s obzirom na epidemiološku situaciju dodatno procjenjivati u tjednu koji je prema nama, pa pretpostavljam da će doći do daljnje liberalizacije", rekao je Božinović.

Serološka testiranja

Beroš je rekao kako imaju problema jer na tržištu ne postoje dovoljno kvalitetni serološki testovi. "Osim seroloških testova na tržištu se pojavljuju i antigenski testovi koji su značajniji i bolji jer u datom trenutku mogu reći postoji li u organizmu antigen. Vlada i Stožer rade veliki napor da dođu do relevantnih testova. Kada ih budemo imali to će biti veliki uspjeh i moći ćemo postaviti našu obrambenu priču malo drugačije", kazao je Beroš.

Brzi serološki testovi su dobiveni kako bi se isprobali u slučaju zdravstvenog sustava. No, privatna poduzeća su kupila testove za svoje djelatnike, a neki su ih i privatno kupili. "Ispočetka je njihova pouzdanost bila vrlo niska, sada se to povećali, ali ne dovoljno da se na testove možemo osloniti."

Serološki testovi koje je HZJZ kupio i koje će provesti u narednim danima su testovi koji će pomoći u identifikaciji onih koji su preboljeli bolest, a da ne znaju da su preboljeli bolest. Dobili su 100 testova na probu, a kupili 1000. Cijena 100 testova je 4,500 kuna.

Maske u javnom prijevozu, zašto ih nisu preporučili?

"Nije razlog što ih nemamo dovoljno, jer zato što smo ih samo preporučili", rekao je Capak te dodao da sva maska pruža određeni stupanj zaštite.


U Wuhanu se otvaraju škole za neke učenike

13:53 - Srednjoškolci zadnje godine u kineskom gradu Wuhanu, gdje je krenula pandemija koronavirusa, vratit će se u školu ove srijede. "6. svibnja svi će se stariji učenici vratiti u škole, što predstavlja novi početak plana obrazovanja za ovu godinu", izjavila je Xia Chunyin iz Wuhanova ureda za obrazovanje, javlja CNN.


Kazališta u Velikoj Britaniji zatvorena do 2021. godine?

13:33 - Kazališni producent Cameron Mackintosh vjeruje da kazališta West End i Broadway vjerojatno neće moći prikazivati mjuzikle do početka sljedeće godine. Cameron je rekao da je kazalištima nemoguće planirati za budućnost dok je aktivna mjera socijalne distance. "Želimo da se publika osjeća sigurno, a želimo da se i glumci osjećaju sigurno." Kazališta su u mnogim zemljama zatvorena na neodređeno vrijeme kao odgovor na pandemiju koronavirusa. U Velikoj Britaniji su svi nastupi West Enda otkazani barem do 31. svibnja, javlja BBC.


U Španjolskoj preminulo 164 bolesnika; nastavljaju s popuštanjem mjera

13:22 - U Španjolskoj su danas otvoreni frizerski saloni i male trgovine, ali klijenti se unaprijed moraju naručivati, što je posljednja vladina mjera nakon što se zaraza koronavirusom stabilizirala. U ponedjeljak se inficiralo 0,25 posto više stanovnika nego dan ranije pa je u zemlji 218.000 oboljelih, najviše u Europi. Posljednjih tjedan dana dnevna stopa novooboljelih kreće se oko 1 posto. Vlada je zato odlučila olabaviti mjere uvedene 14. ožujka, kada je proglasila izvanredno stanje. Od subote 47 milijuna stanovnika smije izlaziti na sat vremena kako bi se individualno bavili sportom ili šetali, pa su na ulicama tisuće stanovnika. U ponedjeljak su preminule 164 osobe, baš kao i dan ranije, pa je ukupni broj žrtava dosegnuo 25.430. Više mrtvih imaju samo SAD, Italija i Velika Britanija.

Image
Foto: Eduardo Sanz/AFP7 via ZUMA Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Francuska vlada na udaru kritika zbog plana izlaska iz izolacije

13:18 - Francuska vlada našla se danas na udaru kritika i pitanja o planu postupnog ublažavanja mjera izolacije koji je najavljen za 11. svibnja. Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo i više od 300 ostalih gradončelnika u regiji Ile de France traže da vlada odgodi najavljeni povratak u škole za neke skupine djece, obrazlažući u pismu predsjedniku Emmanuelu Macronu da je taj datum u "većini općina neodrživ i nerealan". Francuske škole su zatvorene od sredine ožujka, a ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer tvrdi da je oko četiri posto školaraca izgubilo svaki kontakt sa svojim učiteljima te da zaostaju u gradivu. Gradonačelnici pak tvrde da nisu imali dovoljno vremena da pripreme škole za ponovno otvaranje, koje se suočavaju s logističkim problemima poput nabavke maski za učitelje i učenike u gimnazijama i srednjim školama.

Također navode da bi prepuštanje odluke o slanju djece u školu roditeljima potkopalo sve napore da najranjivije skupine učenika nadoknade izgubljeno tijekom karantene. Operateri javnog prijevoza također su izrazili zabrinutost planom izlaza iz izolacije i upozoravaju da 11. svibnja neće moći osigurati potrebnu socijalnu distancu putnika. Premijer Edouard Philippe trebao bi Senatu predstaviti plan ublažavanja mjera kasnije tijekom dana. Francuska je s 25.000 umrlih jedna od najpogođenijih europskih zemalja covidom-19.


Slovenija drugi dan uzastopno bez nove zaraze

13:12 - U zadnja 24 sata u Sloveniji je napravljeno 616 testova na koronavirus i već drugi dan zaredom nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze pa je i dalje ukupno u zemlji 1439 zaraženih osoba, objavila je danas slovenska vlada. Slovenija tako bilježi drugi dan bez ijednog novog potvrđenog slučaja zaraze nakon 4. ožujka, kada je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj Covida-19, a u zadnjih osam dana je, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao između 5 i 11. U zadnja 24 sata preminuo je još jedan oboljeli od covida-19, čime je ukupan broju preminulih povećan na na 97, objavila je vlada na svojim mrežnim stranicama.

Prema podacima koje su ovih dana prenijeli mediji, u slovenskim je općinama još uvijek više od 120 "aktivnih" slučajeva potvrđene zaraze koronavirusom,što znači da su takvi pojedinci potencijani prenositelji bolesti, ako bi došlo do pretjerane relaksacije u društvu. U Sloveniji je do sada, s 56.136 testiranja na prisutnost novog koronavirusa, potvrđeno 1439 slučajeva zaraze, što je relativno nizak stupanj zaraze. Više o prokuženosti stanovništva, kako se najavljuje, moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:08 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od 19 uzoraka poslanih na analizu u nedjelju, 8 je negativno, a 11 je u obradi. Preostalih 7 uzoraka od subote također je negativno. Ukupno je 112 zaraženih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1980 uzoraka. S današnjim danom hospitalizirano je 12 pozitivnih pacijenta, 11 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran. Ukupno je 188 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 27 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

1.5.2020., Stradun, Dubrovnik

Varaždinska županija nema ni jedan novi slučaj zaraze

12.55 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije bilo ni jednog novog slučaja zaraze koronavirusom pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene. Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu trenutno se liječe tri osobe s našeg područja. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta. U protekla 24 sata testirano su 42 osobe, a time ukupno do sada 1487 osoba.

U Varaždinskoj županiji broj osoba u preventivnoj mjeri samoizolacije smanjio se na skoro 1200 osoba što samo potvrđuje veliki udio osoba koji dolaze u našu županiju iz inozemstva samo na vikend. Od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije, te 70 slučaja kretanja bez potrebne e-Propusnice.

"U sklopu druge faze popuštanja mjera i u Općoj bolnici Varaždin kreće se s mjerama reaktivacije bolničkog sustava koji je zbog koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata. Odradit će se detaljne evaluacije lista čekanja za izvanbolničke i bolničke pacijente te utvrditi prioritete prema potencijalnom riziku za zdravlje svakog pacijenta, a svi bolesnici biti će obaviješteni o novim terminima. Sve pacijente pri ulasku u OB Varaždin očekuje uzimanje epidemiološke anamneze, a rad će biti organiziran na način kako bi u što kraćem razdoblju bili obrađeni ranije naručeni pacijenti. Svjesni da virus može ući u bolnički sustav i dalje će se strogo pridržavati svih epidemioloških mjera s ciljem zaštite svih pacijenata i djelatnika bolnice", navodi načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.


Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji

12:41 - Osamnaesti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novozaraženih. Do sada je ukupan broj izliječenih osoba na području županije 8, dok se 700-tinjak osoba nalazi pod mjerom samoizolacije.

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačko županije izvijestio je da u županiji nema novozaraženih, a još je pet osoba oporavljeno te ih je ukupno 23. Doktorica Draženka Vadla kazala je da ukupno u županiji ima 70 oboljelih, a po pitanju doma ukupno je bilo 40 oboljelih, tri su osobe preminule, 37 je i dalje pozitivno. Među njima je 31 štićenik i 6 zaposlenika.


Po Primorsko-goranskoj županiji bez propusnica

12:37 - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina objavio je danas na konferenciji za novinstvo da više nisu potrebne propusnice za kretanje unutar županije i da već gotovo dva tjedna nema novozaraženih osoba. Komadina je dodao i da više nema oboljelih od koronavirusa u Thalassotherapiji u Crikvenici, gdje su bili smješteni oni s najblažim simptomima. "Polako se vraćamo u normalu, ali je još uvijek potreban oprez, jer koronavirus nije nestao, samo se primirio", rekao je župan. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović izvijestio je da je na području županije ozdravilo 48 osoba, a još 22 su bolesne. Dvoje je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a ostali su u kućnim samoizolacijama pod paskom epidemiologa.


Ponovo naglo širenje zaraze u Republici Srpskoj

12:36 - Naglo širenje zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini ponovo je danas zabilježeno, gdje je u prethodna 24 sata potvrđeno novih 69 slučajeva, a žarište zdravstvene krize i dalje je Republika Srpska, jer su svi novozaraženi s područja tog entiteta. Prema podacima entitetskog kriznog stožera, objavljenim danas, u Federaciji BiH je od nedjelje testirano 344 uzoraka, a niti jedan od njih nije bio pozitivan na koronavirus. U Republici Srpskoj zaraza je potvrđena kod čak 69 osoba i to na temelju 447 testiranja. Novi smrtni slučaj, koji je ukupni broj preminulih u BiH povećao na 78, također je potvrđen u RS-u, odnosno u Banjoj Luci, gdje je uslijed komplikacija stanja prouzročenih koronavirusom umrla starija žena. U tom je gradu i u protekla 24 sata pojedinačno bilo najviše zaraženih jer su tamo potvrđena 22 nova slučaja, što daje ukupnu brojku od čak 470 slučajeva. U cijeloj BiH od izbijanja pandemije do ponedjeljka je zabilježeno nešto više od 1900 slučajeva zaraze.


Nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:21 - "S današnjim danom u Karlovačkoj županiji je obavljeno 1546 testiranih osoba, a jučer su pristigla samo četiri rezultata i svi su negativni", rekao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Ervin Jančić na današnjoj tiskovnoj konferenciji, javlja KAportal.


Japan produljuje izvanredno stanje do 31. svibnja

12:17 - Japanski premijer Shinzo Abe rekao je danas da je odlučio produljiti izvanredno stanje u zemlji do 31. svibnja. Abe će razmotriti ukidanje izvanrednog stanja prije tog datuma ako njegovi stručni savjetnici odluče da je to moguće na temelju detaljnih analiza regionalnih trendova zaraze, rekao je na sastanku vladina stožera za borbu protiv koronavirusa. Kazao je kako su njegovi savjetnici rekli da Japan nije imao eksplozivni porast infekcija poput nekih zemalja u inozemstvu, ali broj novozaraženih nije dovoljno pao i u nekim je područjima zdravstveni sustav bio opterećen.

Image
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Za 13 prefektura, uključujući Tokio i Osaku koji su najteže pogođeni, cilj smanjenja kontakata između osoba i za 80% ostat će na snazi, rekao je Abe. Japan će postupno prijeći na strategiju koja će kombinirati sprečavanje širenja zaraze s održavanjem društvenih i ekonomskih aktivnosti, dodao je. Iako Japan nije doživio ogromnu epidemiju u usporedbi s nekim globalnim žarištima, koronavirusom je zaraženo 15.913 ljudi i umrlo 542 u zemlji, prema javnom televizijskom priopćenju NHK-a.


Znanstvenici iz Edinburgha tvrde da su razvili brz i precizan test na antitijela

12:15 - Britanska tvrtka Quotient izvijestila je da su njezini znanstvenici u Edinburghu razvili "brze i precizne" serološke testove na antitijela koja se razviju nakon preboljelog covida-19 te da dnevno mogu provesti 36.000 testiranja. Svako testiranje gotovo je za 35 minuta s 99,8 postotnom točnošću, objavila je tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, a prenosi Independent. Svrha seroloških testiranja je utvrditi tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno je li razvio antitijela. Tvrtka je izvijestila da zasad posjeduje 12 dijagnostičkih strojeva, nada se da će ih do kraja godine imati još 20 te je već u pregovorima sa zainteresiranim stranama u Europi.


Jedna novozaražena osoba u Zagrebu

12:10 - U Gradu Zagrebu testirano je 78 osoba te je potvrđeno da je jedna novozaražena. Osoba je od prije bila u samoizolaciji. Ukupno je 5069 u mjerama samoizolacije. Još 9 osoba je izliječeno, ukupno 378.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedna zaražena i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:57 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji jedna je novozaražena osoba. Osoba je iz Solina i iz samoizolacije. U odnosu na jučerašnji dan još je 10 osoba izliječeno te je ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno 299 osoba od covid infekcije. Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna ženska osoba stara 60 godina, korisnica doma za starije nemoćne osobe u Makarskoj. Uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila je pozitivna i na koronavirus.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

3.5.2020.,Riva u Splitu ukrašena zastavicama uoči blagdana sv Duje koji je i zaštitnik grada

Nema novozaraženih u Međimurskoj županiji

11:53 - U Međimurskoj županiji danas nema novozaraženih koronaviruom Dosad su testirane ukupno 502 osobe.


Nema novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:51 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije šest dana za redom nema novozaraženih. Jedna je osoba više izliječena, a do sada su ukupno izliječene 82 osobe te su četiri preminule.


Stojak: Tijekom krize besplatni bi trebali biti i vjerski i privatni vrtići

11:48 - Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak zatražio je danas da roditelji tijekom trajanja krize budu oslobođeni plaćanja boravka djece ne samo u vrtićima kojima je vlasnik Grad Zagreb, nego i u privatnim i vjerskim vrtićima. "Ako su u vrtićima kojima je osnivač Grad Zagreb roditelji oslobođeni u potpunosti plaćanja boravka svoje djece dokle god vrtići ne smiju raditi, odnosno njihovi troškovi platit će se iz gradskog proračuna, onda se takva mjera mora odnositi i na privatne i vjerske vrtiće u našem gradu, na svu djecu i sve roditelje, bez obzira o kojem i kakvom se vrtiću radi", poručio je priopćenjem Stojak.


Nema novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

11:46 - Na području Sisačko-moslavačke županije nema novozaraženih osoba. Od 32 pacijenta s tog područja ostala su još četiri oboljela, priopćio je županijski stožer. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju. Jedan pacijent koji je ozdravio još je na bolovanju.


Počelo je rastavljanje kreveta u zagrebačkoj Areni

11:41 - Po rastavljanje kreveta u Areni Zagreb koji su bili pripremljeni za slučaj povećane potrebe za smještajem zaraženih koronavirusom, javlja N1. "Oprema će biti rastavljena, spremljena u palete i odvezena u skladište Ravnateljstva civilne zaštite", rekao je Damir Trut, dodavši da se, bude li potrebe, u roku od 48 sati svi kreveti mogu vratiti na staro.

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mark Esper tvrdi da Kina i Rusija iskorištavaju pandemiju za vlastite interese

11:28 - Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi, rekao je danas američki ministar obrane Mark Esper, ocijenivši „zlonamjernim” kinesko promicanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme. „Sjedinjene Države svjesne su da će neke zemlje pokušati iskoristiti pandemiju da bi investirale u ključnu industriju i infrastrukturu, s dugoročnim posljedicama za sigurnost”, rekao je Esper za La Stampu, odgovarajući na pitanje nastoje li Kina i Rusija steći utjecaj u Italiji slanjem pomoći. „Potencijalni protivnici gotovo će sigurno pokušati promovirati svoje interese i izazivati podjele u NATO-u i Europi”, rekao je. „Huawei i 5G važan su primjer tog zlonamjernog djelovanja Kine”.

Image
Foto: Marvin Lynchard/Dod / Zuma Press / Profimedia

Borozan: 'Cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima'

11:25 - Utrka za pronalazak učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa je "možda i najveći globalni projekt u ovom stoljeću", priopćeno je iz ureda Biljane Borozan. Konsenzus postoji oko toga što treba napraviti da bi se cjepivo pronašlo, no, tvrdi, malo tko spominje što nakon toga. "Kad se pronađe, cjepivo će biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od korona virusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka. Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima,“ smatra potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan. Borzan je poslala dopis i Europskom vijeću te je pozivala hrvatsku Vladu da iskoristi mehanizme koji su joj na raspolaganju kako bi postavila temelje europske suradnje oko nabave i distribucije cjepiva. "Kao mala zemlja takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo“, zaključila je Borzan.

Image

Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:13 - U Šibensko-kninskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom tako da je broj oboljelih u županiji i dalje 90, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Oporavilo se 60 osoba od kojih je 23 s područja Općine Murter-Kornati, 5 s područja Grada Vodica, 8 s područja Grada Drniša, 10 s područja Grada Knina, 9 s područja Grada Šibenika, 3 s područja Općine Tisno, jedna osoba s područja Grada Skradina i jedna osoba s područja Općine Promina. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice i dalje se liječe dva pacijenta, ni jedan nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 75 osoba, od čega je 30 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1496 uzoraka. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije bilo kršenja mjera samoizolacije, javlja Šibenik.in.


HZJZ: Preporuke o obveznom cijepljenju tijekom epidemije koronavirusa

11:10 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je danas preporuke o provedbi Programa obveznog cijepljenja djece istaknuvši kako nema medicinskog razloga za odgađanje cijepljenja zbog epidemije koronavirusa, ali treba omogućiti posebne termine za cijepljenje. Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno treba nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi, kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju, ističe HZJZ. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

27.02.2015., Zadar - Cijepljenje. Photo:

Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:08 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novozaraženih osoba. Izliječene su 24 osobe.


Četvero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:06 - U Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je četiri nova slučaja zaraze koronaviruom. Riječ je o kontaktima ranije zaraženih. Ukupno je zaraženo 129 osoba a izliječeno 93.


Brojne europske zemlje ublažavaju mjere ograničenja

10:54 - Više europskih zemalja danas dodatno ublažava ograničenja uvedena zbog koronavirusa, dok stručnjaci i stanovnici pogođenih zemalja čekaju da vide hoće li postići pravu ravnotežu između sigurnosti i otvorenosti. Opširnije.


Britanija smatra da Kina treba odgovoriti na pitanja o epidemiji koronavirusa

10:50 - Kina mora odgovoriti na pitanja vezana uz informacije koje je podijelila o epidemiji novog koronavirusa, ali se analiza njezine uloge treba napraviti kasnije, izjavio je danas britanski ministar obrane. Na upit radija LBC treba li Kina odgovoriti na pitanja o tome koliko je brzo izvijestila svijet o razmjerima krize, ministar obrane Ben Wallace odgovorio je kako smatra da mora. "Vrijeme za analizu o tome bit će nakon što sve budemo imali pod kontrolom i prođemo kroz to, a gospodarstva se vrate u normalu", kazao je Wallace. "Kina treba biti otvorena i transparentna... kada je riječ o njezinim pogreškama, ali i uspjesima", istaknuo je.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

10:45 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata nema novozaraženih osoba. Trenutačno je zaraženo osam osoba, a jedna je ozdravila. Na tom području je trenutno 275 osoba u samoizolaciji. U zadnja 24 sata, analizirano je 16 uzoraka i svi su bili negativni na COVID 19. Ukupno je testirano 614 osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:38 - Šesnaesti dan za redom nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 3 osobe. Tijekom dana se očekuju rezultati istih. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 328 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 167 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 81 osobom na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.


Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

10:37 - Dva tjedna nema novoobljelih, u Crikvenici više nema pacijenata i na području županije ne trebaju propusnice, kazao je župan Zlatko Komadina na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, javlja Jutarnji list.


Nema novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:32 - Na području Zadarske županije nema novozaraženih od koronavirusa, a do sada je ozdravilo ukupno 58 osoba. Jučer su testirana 42 uzorka. Od početka testiranja na koronavirus do danas ukupno je testirano 1688 osoba. U zadarskoj Općoj bolnici na liječenju je troje pacijenata te nitko od njih nije na respiratoru.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Trobonjača: Zabranu rada nedjeljom teško je protumačiti s epidemiološke strane

10:25 - Zlatko Trobonjača, imunologom sa Sveučilišta u Rijeci, rekao je za N1 kako se sada nakon opuštanja mjera može vidjeti da strah popušta, pa se ljudi šeću, ostvaruju bliske kontakte, a što dugoročno predstavlja opasnost da se epidemija razbukta. Vezano za rad nedjeljom mišljenja je da s epidemiološke strane zabrana rada nema smisla, jer će se broj ljudi koji bi bio u centrima ili po trgovinama samo s nedjelje preliti na subotu. "Mnoge mjere Stožera su po meni bile zaista racionalne i logične, međutim, ovu mjeru mi je dosta teško protumačiti s epidemiološke strane", istaknuo je. "Ako ćete zabraniti rad nedjeljom, imat ćete sve to skupa subotom", dodaje.


Preko 10.000 novozaraženih u Rusiji

10:19 - Rusija je danas potvrdila 10.581 novih infekcija koronavirusom, čime je službeni broj slučajeva u toj zemlji narastao na 145.268. Rusija je sada sedma zemlja najpogođenija zemlja po broju zaraženih, nakon što je prošli tjedan nadmašila Kinu, Tursku i Iran. Premijer Mihail Mišustin u četvrtak je potvrdio da je pozitivan na koronavirus te je tako postao najviši dužnosnik u Rusiji koji se zarazio virusom. U protekla 24 sata umrlo je 76 ljudi, čime je ukupan broj porastao na 1356, javlja The Moscow Times.

Image
Foto: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

Nema novozaraženih u Istri

10:06 - Na području Istarske županije 17 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite napominjući kako se od danas pacijenti mogu ponovno početi naručivati na pretrage u pulsku bolnicu. "Unutar 24 sata ispitano je petnaest uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus, a trenutno je na ispitivanju jedanaest uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. U Istri je trenutno 1384 osoba u samoizolaciji a tijekom proteklog vikenda, prema podacima istarske policije, zabilježena su tri kršenja mjera samoizolacije i to u Puli, Pazinu i Umagu. Druga faza popuštanja epidemioloških mjera krenula je i u Istri a ona podrazumijeva postupno reaktiviranje rada javnog i privatnog zdravstvenog sustava uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera, a s radom započinju i djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima poput frizera, kozmetičara i salona za masažu.


Hoće li popuštanje mjera dovesti do povećanja broja inficiranih?

9:52 - Zlatko Trobnjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci, objasnio je gostujući na N1 do čega bi mogla dovesti druga faza popuštanja mjera. "S obzirom na ublažavanje mjera i na to da nismo iskorijenili virus u populaciji možemo očekivati broj novoinficiranih", odgovorio je Torbnjača na pitanje hoće li otvaranje obrta dovesti do povećanja broja inficiranih.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:46 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 19 dana zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. Na području te županije od početka pandemije bilo je zaraženo 10 osoba, a njih sedam je ozdravilo. Trenutno je u samoizolaciji 517 osoba. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije, a do sada je policija zabilježila ukupno 51 takav slučaj. Kontrole poštivanja mjera samoizolacije izvršene su 3609 puta, javlja N1.


Zagrebačke tržnice produljuju radno vrijeme

9:43 - U skladu s Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 24. travnja 2020. kojom se u sklopu prve faze popuštanja mjera uređuje radno vrijeme i način rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, zagrebačke tržnice kojima upravlja podružnica Tržnice Zagreb, od ponedjeljka 4. svibnja produljuju radno vrijeme radnim danom i subotom.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:41 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 34. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 314 osoba, te ju ukupno testirano 478 osoba.


Broj oboljelih od korone usporediv sa sezonskom gripom

9:13 - Broj oboljelih u svijetu od novog koronavirusa premašio je u ponedjeljak 3,5 milijuna ljudi, no stručnjaci se pribojavaju da je taj broj puno veći jer se umrli izvan bolnica uglavnom ne registriraju i ne ulaze u službene podatke. Europa i Sjeverna Amerika bilježe usporavanje zaraze no i dalje imaju najveći broj novih slučajeva zaraze. U posljednja 24 sata zabilježeno je 74.779 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te se sveukupni broj zaraženih popeo na 3,52 milijuna.

Image
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

4.5.2020, Milan

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), to se može usporediti sa sezonskom gripom od koje godišnje oboli između tri i pet milijuna ljudi, ali je neusporedivo s razmjerom posljedica španjolske gripe iz 1918. kada je oboljelo oko 500 milijuna ljudi. "No, za razliku od gripe, bolest covid-19 ima 10 puta veću stopu smrtnosti u svim dobnim skupinama", kazao je Peter Collignon, stručnjak za infektivne bolesti u bolnici u Canberri. U svijetu je od novog virusa do sada umrlo 246.920 ljudi.

Tijekom proteklog tjedna stopa rasta bolesti na dnevnoj bazi iznosila je dva do tri posto, dok je na vrhuncu pandemije iznosila 13 posto. Stručnjaci raspravljaju o najboljoj strategiji kako bi se izbjegao drugi val zaraze. Collignon smatra da bismo lako mogli imati i drugi i treći val zaraze te da je svijet daleko od "imuniteta krda" koji se stječe ako se barem 60 posto stanovništva oporavilo od bolesti. Globalno, svakodnevno još uvijek brojimo između 75.000 i 90.000 novih slučajeva zaraze.


Građani u Hrvatskoj pohrlili kod frizera

9:07 - Nakon što je Hrvatska ušla u drugu fazu popuštanja mjera te je omogućen rad i djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera, građani su od jutra nakon više od mjesec dana pohrlili k frizerima i frizerkama. Zagrebačka frizerka Iva Devrnaj rekla je za N1 kako očekuje pad prometa za trećinu, u odnosu na vrijeme prije epidemije. "Spremni smo. Mušterije ulaze u salon, dezinficiraju ruke. Nakon mušterije imamo 15 minuta vremena za čišćenje i dezinfekciju. Navala je velika", kaže. "Najveći nam je problem s uzimanjem podataka o mušterijama. Ne znamo ni koje podatke trebamo uzimati i što je sa zaštitom podataka, ali mislim da ćemo u ovom tjednu sve saznati", dodaje Devrnaj. "S obzirom da ćemo dosta vremena trošiti na dezinfekciju prostora, i s obzirom na ograničen broj klijenata, očekujem promet manji za trećinu", kazala je Devrnaj koja će masku nositi cijelo vrijeme, kao i klijenti i klijentice kojima će masku zalijepiti flasterom, kako bi ih mogla šišati, napraviti frizuru.


Italija opušta mjere karantene

8:48 - Italija je postala prva zemlja na svijetu koja je naredila zatvaranje cijele zemlje, a sada, nakon više od dva mjeseca prisilne karantene, Talijanima je dopušteno da nastave s nekim aktivnostima. Moći će se slobodnije kretati unutar svoje regije, posjećivati rodbinu, ići u ponovno otvorene parkove i naručivati hranu iz restorana. Procjenjuje se da se četiri milijuna ljudi vraća na posao. U Italiji je 210.717 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 28.884 smrtnih slučajeva, piše BBC. Javni prijevoz se ne preporučuje, a u javnim prostorima svi će morati nositi maske.

No, i druge zemlje popuštaju s mjerama. U Španjolskoj odrasli su mogli vježbati na otvorenom tijekom vikenda, prvi put nakon sedam tjedana. Francuska će također ukinuti karantenu sljedeći tjedan, 11. svibnja. Djeca će se u fazama vraćati u škole, a neke tvrtke će se ponovo otvoriti. Nakon šest tjedana izvanrednog stanja, Portugal je danas započeo trofazni plan ponovnog otvaranja. Otprilike polovica američkih država također je započela s ublažavanjem ograničenja. U Aziji je Tajland počeo ublažavati mjere karantene u određenim sektorima - nekim je tvrtkama i javnim parkovima dozvoljeno ponovno otvaranje. U Hong Kongu, vladini radnici danas se vraćaju na posao nakon što grad opušta mjere. Otvorit će se i vanjski sadržaji, knjižnice i muzeji. Nekoliko država u Australiji također omogućuje više aktivnosti na otvorenom i javna okupljanja, iako se ta pravila razlikuju od države do države.


U japanskim hotelima robot dočekuje pacijente s blagim simptomima covida

8:38 - Pacijenti pozitivni na koronavirus koji imaju lakše simptome bolesti, izolaciju će provesti u nekoliko tokijskih hotela u kojima će ih odmah u predvorju dočekati - robot. Japanske vlasti hotele su odlučile iskoristiti za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus s blagim simptomima, zbog čega im nije potrebna hospitalizacija. Roboti bi trebali olakšati rad medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju. U jednom tokijskom hotelu robot Pepper nosi zaštitnu masku i u predvorju dočekuje pacijente. "Molim vas da za vrijeme boravka u hotelu nosite masku", poručuje im i dodaje: "Nadam se da ćete se što prije oporaviti."

Image
Foto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pence kaže da je trebao nositi masku tijekom posjeta klinici Mayo

8:35 - Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u nedjelju da je pogriješio što nije nosio zaštitnu masku tijekom posjeta klinici Mayo prošli mjesec. Zbog odluke da ne nosi masku Pence se našao na meti kritičara koji su rekli da potkopava napore za usporavanje širenja koronavirusa koji je prouzročio više od 67.000 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama. Tijekom dijela posjeta koji je bio otvoren za medije bilo je vidljivo da svi osim Pencea nose masku. On je kasnije rekao da je tu odluku utemeljio na činjenici da se svakodnevno testira na koronavirus.

Image
Foto: Sarah Silbiger/POOL/CNP/startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia


Damir Trut podsjeća da se i dalje treba pridržavati uputa

8:30 - Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a rekao je da je evidentirano manje kršenje mjera, ali da su na kršenja odmah ragirali. Istaknuo je da se poslodavci kao i građani drže propisanih mjera Stožera civilne zaštite, ali je naglasio da je još uvijek jako bitno držati razmak među ljudima kao i ostalih mjera da se epidemija ne bi vratila. Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević izazila je zadovoljstvo s prvim tjednom ublažavanja mjera te je rekla da danas ne možemo vratiti sve na "ad hoc" u zdravstvenom sustavu kako je nekada bilo. "Iz tog razloga su donesene neke mjere i to epidemiološke na način na koji se može sustav može polako vraćati, naravno uz prilagodbu. Mi računamo da bi do 21. svibnja bili puno jasniji što bi sve radilo", dodala je Grba-Bujević.

Image
Foto: HRT

"Da bi funkcionirao respiratorni centar u Splitu morali smo cijelu jednu zgradu na Križinama pretvoriti u COVID centar što se u ovoj situaciji pokazalo izvanrednim potezom. Tamo je bila vrhunska skrb za one koji su bili na respiratoru i za one koji nisu bili na respiratoru ali su imali teži oblik bolesti. Tamo je u jednom času bilo smješteno preko sto ljudi. Križine ostaju i dalje u funkciji dok ne budemo slobodni od korone, rekla je. Grba-Bujević je dodala da se od zdravstvenog sustava očekuje da što prije počne raditi i da se riješe zaostaci, jer u dva mjeseca puno ljudi nije dobilo odgovarajuću zdravstvenu uslugu. "Zato je to posloženo tako da će se ljudi prvo javiti svom obiteljskom liječniku koji će nakon primarnog pregleda utvrditi koliki je intezitet potreban za intervencijom i onda će naručiti pacijenta", naglasila je. "Sustav je funkcionirao za hitne i za kronične pacijente. Liste neće biti tako jako velike, kao što se to čini na prvi čas", rekla je za HRT Maja Grba-Bujević.


Donatorska konferencija za razvoj cjepiva: očekuje se najmanje 7,5 milijardi eura

8:10 - Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije danas na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će domaćin virtualnog sastanka donatora iz Bruxellesa s početkom u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.


Trump vjeruje da ćemo cjepivo za koronavirus imati do kraja ove godine

7:03 - Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u nedjelju kako će cjepivo za koronavirus biti otkriveno do kraja ove godine. "Mislimo da ćemo imati cjepivo do kraja ove godine", rekao je Trump u izjavi za Fox News. "Liječnici će reći: ne smijete govoriti to. Ali ja kažem što mislim", dodao je. "Pritišćemo jako i brojne farmaceutske skupine su, mislim, jako blizu", dodao je. Na pitanje kakva bi bila njegova reakcija kada bi neka druga država otrila cjepivo prije SAD-a Trump je odgovorio da bi mu bilo svejedno. "Svejedno mi je. Samo želim imati cjepivo koje funkcionira".

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

United States President Donald J. Trump speaks during a Virtual Town Hall inside of the Lincoln Memorial in Washington, DC.,.

Prema Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu trenutačno je diljem svijeta u tijeku stotinjak projekata kojima je cilj pronalaženje cijepiva za koronavirus, a provodi se i desetak kliničkih ispitivanja. Iskazujući volju za omogućavanjem nastavka aktivnosti u zemlji na oprezan način, ali "što je brže moguće", američki je predsjednik bio optimističan u pogledu ekonomskih izgleda. "2021. će biti nevjerojatna", kazao je Trump braneći još jednom svoje postupk od početka pandemije koronavirusa. U SAD-u je do jučer koronavirusom zaraženo gotovo 1.200.000 ljudi, a preminulo ih je preko 68.000. "Mislim da smo spasili milijune života", istaknuo je.


Brazil prešao brojku od 100.000 oboljelih

7:02 - Brazil je u nedjelju prešao brojku od 100.000 oboljelih od koronavirusa od kojeg je u toj zemlji do sada preminulo 7.025 osoba. Prema zadnjim podacima brazilskog ministarstva zdravstva, Brazil, država sa 210 milijuna stanovnika, na devetom je mjestu po broju oboljelih sa 101.147 slučajem. Što se tiče broja preminulih, nalazi se na sedmom mjestu i prešao je Njemačku sa 275 preminulih u zadnja 24 sata čime je došao do brojke od 7025. Brojni stručnjaci smatraju da je službeni broj zaraženih čak 15 manji od stvarnog broja jer se samo teški pacijenti testiraju, a situacija je kritična u brojnim državama u kojima su bolnice pretrpane.

U nedjelju navečer će se projektorom 'pokriti' dio lica na slavnom kipu Krista kako bi se stvorio dojam da i Jesus nosi zaštitnu masku, a sve s ciljem da se stanovnišvo potakne da je nosi. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro ne prestaje umanjivati opasnost pandemije i kritizira mjere karantene koje su naredili guverneri u gotovo svim saveznim državama.


Pompeo tvrdi da postoje 'značajni dokazi' da je virus nastao u kineskom laboratoru

7:01 - Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da postoje "značajni dokazi" da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju gostujući u emisiji "This Week" televizijske postaje ABC . "Najbolji stručnjaci za sada misle da je virus proizvod čovjeka. Nemam razloga ne vjerovati u to", kazao je Pompeo. Njegova izjava tako osporava tvrdnje američke obavještajne agencije koja je u četvrtak objavila izvješće u kojem stoji "da je postignut široki znanstveni konsenzus" kako koronavirus nije proizvod čovjeka. Pompeo je u četvrtak izjavio kako se ne zna je li virus izašao iz Instituta za virologiju u Wuhanu ili je došao s tržnice mesa ili od negdje drugdje. Trump je pak isti dan kazao kako je uvjeren da je virus nastao u kineskom laboratoriju, ali je odbio iznijeti dokaze za tu tvrdnju.


Hrvatska ulazi u drugu fazu popuštanja mjera

7:00 - Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera. Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije koronavirusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Prva faza popuštanja mjera krenula je prošlog ponedjeljka kad je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Od tada su ponovno pokrenute gradske i prigradske i brzobrodske linije, a otvorene su i knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare. U trećoj fazi popuštanja mjera, koja bi trebala krenuti od 11. svibnja, omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo