obnova studentskih domova / Početak nove akademske godine je na vratima, a 4.500 studenata ostalo je bez krova nad glavom!

Početak nove akademske godine je na vratima, a četiri i pol tisuće studenata ostalo je bez krova nad glavom zbog obnove studentskih domova. Od države će u zamjenu dobiti subvenciju od 400 kuna na mjesec. Je li im to dovoljno i kako se snalaze?

27.8.2015.
20:03
VOYO logo

Umjesto da grije stolac i uči, Matea je jedna od 4 i pol tisuće studenata koji zbog obnove doma traže smještaj.

"Tražila sam stan i na kraju sam našla hostel s dvije cimerice tako da sam još dobro prošla. Moje mišljenje je da su oni to mogli malo ranije početi uzevši u obzir nas studente", kazala nam je Matea Bulić, studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na studentskim domovima Cvjetno i Stjepan Radić počeli su prošli tjedan.

Do tada studenti se za smještaj snalaze na sve načine. Od države će dobiti 400 kuna mjesečne subvencije i to za 4 mjeseca. Prva isplata na računima bi se trebala naći u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentima bez krova nad glavom, uz rodbinu i prijatelje, odlučili su pomoći i salezijanci. 

"Pozivamo građane grada Zagreba koji imaju viška sobe ili krevete samo da pruže smještaj studentima koji nisu uspjeli dobiti sobu na 3 mjeseca", poručio je Josip Odak, projekt Kafarnaum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada im se već  prijavilo 150 obitelji i ponudilo smještaj.

Dok ne bude spremno 2578 kreveta u studentskom domu, ruke mogu trljati stanodavci - jer potražnja je velika pa s cijenom mogu kako žele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će neki pokušati dignuti cijene, ali ne vidim prostora za drastičan rast jer ponuda je velika", smatra Lana Mihaljinec, Agencija za iznajmljivanje nekretnina.

Za sad se cijene najma nisu puno mijenjale. Za stan od 40 četvornih metara najniža cijena najma je 250 eura na mejsec. I u Ministarstvu su svjesni da će s 400 kuna na mjesec studenti morati stisnuti džep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za tu svrhu smo mi u ovakvom teškom proračunu osigurali nešto više od 7 milijuna kuna. Razmišljali smo o nekakvim alternativnim smještajima, bojali smo da ćemo im ponuditi nešto neprimjereno. Zato smo dali ta sredstva njima da se oni najbolje što mogu snađu", dodaje pomoćnica ministra obrazovanja Ružica Beljo Lučić.

Mnogi, da se snađu baš za smještaj radit će preko student servisa, ali moraju paziti koliko će zaraditi. Iako se ove godine za smještaj u domu studentska zarada nije računala u ukupne prihode kućanstva, do sljedeće godine taj će se prijedlog još jednom razmotriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo