sve zbog jedne fotografije / Početak kampanje u fokusu 'srednjeg prsta': Grabar-Kitarović uzburkala političke redove

Pokazivanje srednjeg prsta krenulo je nakon izjava Miroslava Škore o tome što bi žene trebale napraviti ostanu li trudne nakon silovanja

19.6.2020.
22:00
VOYO logo

Za život, ali i život koji ima pravo na izbor - uz fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst, poruka je to bivše predsjednice koja dodaje "da je prošlo vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će baja reći".

Prva je takvu protestnu gestu na društvenim mrežama objavila osječka dogradonačelnica, a počele su ih objavljivati i druge žene pa i svećenik koji je srednji prst pokazao svima koji si uzimaju za pravo mjeriti i prosuđivati nečiju vjeru.

Trend pokazivanja srednjeg prsta krenuo je nakon izjava Miroslava Škore o tome što bi žena trebala napraviti ostane li trudna nakon silovanja.

Gesta i izjava bivše predsjednice su, po Škorinom sudu, skandalozne i vulgarne.

“Nije pokazala srednji prst samo meni, ona je pokazala srednji prst svim vjernicima u Hrvatskoj, svim Hrvatima, svim građanima i državljanima Hrvatske. Sad se vidjelo kroz ovu izjave tko se zauzima za život, tko živi demokršćanstvo, a tko je lažan”, poručio je čelnik Domovinskog pokreta.

Škoro u istom kontekstu proziva i aktualnog predsjednika Vlade i HDZ-a koji mu odgovara:

“Ja mislim da je pravi problem gospodin Škoro. On, vidite, proklizava i na suhom. Način na koji reagiraju mnoge žene na društvenim mrežama u hrvatskom društvu, koliko čujem od svojih suradnika - pa im se eto priključila i bivša predsjednica - je njihov način odgovora na to. Moj način borbe protiv toga je politički način”, kaže premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Republike poručuje da su njegovi stavovi o toj temi jasni, ali pokušava se distancirati jer je srednji prst postao središnja tema kampanje:

“Stil je uvijek metoda borbe, uvijek se gleda u kontekstu, mislim da je ... srednji prst mi ne znači ništa, on može biti duhovit, može biti vulgaran, ovisi o kontekstu”, kazao je predsjednik Zoran Milanović.

Distancu od geste bivše predsjednice, iz HDZ-ovih redova pokušavaju napraviti i potpredsjednica i drugi čovjek stranke:

“Ja imam jedan drukčiji pristup ljudima, taj diskurs ja na totalno drugi način i tretiram i razgovaram i vodim”, kaže Zdravka Bušić, potpredsjednica HDZ-a.

“Ne bih komentirao pojedinačna postupanja u javnom životu. Dakle, govorimo ovdje o bitnome, dakle tema je bila izrazito osjetljive naravi i na taj način moramo se odnositi prema tom pitanju”, smatra Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Lider Restart koalicije Davor Bernardić iz Dubrovnika kaže: “Što se tiče bivše predsjednice, drago mi je što iz HDZ-a poručuju da nisu protiv zabrane pobačaja, kao što mi je drago što je HDZ glasao za Istanbulsku konvenciju. Ono što je jasno jest da Škoro i HDZ licitiraju s funkcijama premijerskim, ministarskim tako da je glas za Škoru glas za HDZ i glas za HDZ glas za Škoru”.

Dok iz platforme MOŽEMO idu korak dalje.

“Takva promjena stava preko noći, što više vidim kao neku specijalnu misiju da se oduzmu glasovi Škori i Mostu, znači da ju je HDZ poslao u specijalnu misiju”, kaže Tomislav Tomašević, 1. na listi Možemo! u 1. izbornoj jedinici.

Od svih političara najjasniju potporu bivšoj predsjednici poslao je zagrebački gradonačelnik.

“Ja mislim da ćete se vi solidarizirati s predsjednicom. Žena ima svoje dostojanstvo i žene su puno iskrenije i lepršavije i zato neka iskaže svoj stav”, kazao je Milan Bandić, predsjednik stranke BM365.

Stav koji je uzburkao početak službene kampanje bivša predsjednica zasad ne želi detaljnije pojašnjavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo