obećanje ludom radovanje? / Počeli smo pratiti ispunjenja obećanja vladajućih i već smo se susreli s povlačenjima

Nije neobično da političari osvoje izbore na velikim obećanjima koja na kraju mandata ne ispune. Zapravo, vrlo je neobično kad ih ispune jer, birači se, nakon četiri godine više ionako ničega ne sjećaju

21.10.2016.
18:45
VOYO logo

Petak je. Poslijepodne. A sabornica i nije tako prazna. Za početak - bolji trend. Ali, kad su u pitanju obećanja i jamstva - tu su doslijedni u nedosljednosti. Most je prije izbora inzistirao da se u prvom tjednu usvoji njihovih sedam jamstava - a ispunjena su tek tri.

"Mi smo tada imali drugačija očekivanja jer tada nismo imali činjenicu da predsjednik Mosta nije predsjednik Sabora. Mi sad ne gledamo na tempo Mostovih zakona", kaže predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u tvrde - i odgađanje je dio dogovora.

"Radimo u dogovorenoj dinamici - jedan zakon je donesen u hitnoj proceduri, ostali su u redovitoj", kaže potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećali su i da će sami sebi uvesti novčane kazne ako se ne pojave u Saboru na dan glasovanja.

Ipak, najviše se očekuje od novoizabrane Vlade. Ministre HDZ-a i Mosta očekuje težak posao ostvarenja brojnih i velikih obećanja. U predizbornoj kampanji tvrdili su da su ona itekako ostvariva, ali danas i nisu više tako sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se igralo na strah od izumiranja stanovništva. Zato je HDZ - uz 1000 eura po novorođenoj bebi - obećao i punu plaću svih 12 mjeseci porodiljnog dopusta. Sličnu kampanju vodili su i Mostovci, ali njihov lider se ne sjeća što su točno s HDZ-om dogovorili po tom pitanju.

"Nisam čuo da je ijedna od stvari ukinuta, ali ono što smo dogovorili to će se i dogoditi, ne mogu vam u ovom trenutku reći hoće li to biti za mjesec-dva ili tri. Jer nisam pratio što su stručne skupine radile", poručuje Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je obećavao da će građane zaštititi od ovrhe jedine nekretnine, ali zasad ni toga nema u planovima.

"Što se naših obećanja tiče nisu bile prazne riječi", tvrdi Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovci imaju listu od stotinjak mjera među kojima su: smanjenje PDV-a do 23 posto, povećanje plaće izmjenama poreza na dohodak, besplatne udžbenike za sve učenike, besplatno studiranje redovnim studentima, 180 tisuća novih radnih mjesta, povećati sve mirovine za 5 posto i tako dalje.

HDZ-ov Jandroković svjestan velikih očekivanja kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preuzete su određene obveze, vjerujem da će sve biti dobro, da će se sve raditi u najavljenoj dinamici u skladu s najavljenim sadržajem", kaže Jandroković.

Hodogram za ispunjenje obećanja birači nisu dobili, ali prvo koje je trebalo biti na redu je povećanje plaća - već od 1. siječnja nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo