PRISTIGLI I 'DOTEPENCI' / Plodna i vesela 2019: Zoološki vrt u Zagrebu dobio je puno mladunaca ove godine

Image
Foto: RTL / Zoološki vrt Zagreb

Zagrebački ZOO ima budućnost s malim langurima, valabijima i morskim lavovima

29.12.2019.
15:52
RTL / Zoološki vrt Zagreb
VOYO logo

Godina na izmaku u zagrebačkom Zoološkom vrtu bila je vrlo plodna - pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u 2019. na svijet je došlo 300 kralješnjaka, a među njima najviše je bilo sisavaca - čak 129, pohvalili su se iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

"Najbrojniji pomladak trenutačno imaju dinarski voluhari koji su dobili 14 mladunaca. Dinarski voluhar u Hrvatskoj je strogo zaštićena endemska vrsta. U zagrebačkom Zoološkom vrtu vrsta je uključena u posebna istraživanja kojima se želi doznati kako tog malenog sisavca zaštititi u dinarskom kršu. Većina jedinki zato živi u posebnom prostoru, no kako bi posjetitelji mogli upoznati ovu vrstu, za jednu je obitelj dinarskih voluhara nedavno napravljena posebna nastamba", ističu u ZOO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimirska šuma je, kažu, dobar dom crvenim pandama što potvrđuje njihovo obiteljsko stablo. Popi i Ema ove su godine postali roditelji blizanaca, a mališanima su veslači Martin i Valent Sinković izabrali imena Dudek i Regica.

Produljuju se i zagrebačke loze hanumanovih langura, močvarnih valabija i kalifornijskih morskih lavova, a mladunci u tim obiteljima lijepo napreduju. Svi oni uključeni su u posebne uzgojne programe Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. 

Zagrebački ZOO ima budućnost s malim langurima, valabijima i morskim lavovima

Neke su životinje prvi put rođene u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a među njima su divovski mravojed i dik dik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi mravojed uživa u ponosu tate Olivera i brizi mame Ariel.  I u novu godinu će vjerojatno ući promatrajući svijet s majčinih leđa.

Image

Plodna i vesela 2019: Zoološki vrt u Zagrebu dobio je puno mladunaca ove godine

Image

Plodna i vesela 2019: Zoološki vrt u Zagrebu dobio je puno mladunaca ove godine

Mali dik dik pak uživa u igri skrivača. Mama i tata su mu pritom bezbrižni. Naime, sustanari dik dikovima u afričkoj volijeri su ptice močvarice koje sve drže na oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ibis blistavi ove je godine dobio čak osam ptića. Po šest ptića provirilo je iz gnijezda ibisa crvenog i bijele afričke žličarke. Strogo zaštićena sova velika ušara dobila je tri mladunaca. Jednako ih ima i gugutka sokorska, ptica izumrla u prirodi. Takvim životinjama kojih više nema u prirodi, zoološki su vrtovi svojevrsne Noine arke. Naime, nakon razmnožavanja u zoološkim vrtovima, pod budnim okom stručnjaka, stvaraju se programi koji bi im mogli omogućiti povratak u prirodu“, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Među najzanimljivijim gmazovima koji su se ove godine izlegli u tom ZOO-u su velika azijska kornjača i fidžijski legvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U preuređeni paviljon Duh monsunskih šuma iz češkog se Plzena doselila kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu. Riječ je o prvoj kraljevskoj kobri koja živi u Zagrebu.

U ZOO stigli "dotepenci" iz Njemačke i Češke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ZOO-u kažu i da je u hrvatsku prijestolnicu stiglo još nekoliko čudesnih "dotepenaca".

Iz Hallea su, zahvaljujući suradnji Zoološkog vrta i resornog ministarstva Savezne Republike Njemačke, došla tri filipinska vodena varana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu programa Durrell Wildlife Conservation Trust koji djeluje u suradnji s vladom Madagaskara, iz Praga se u Zagreb doselio veliki madagaskarski štakor.

"Kako bi se životinje uspješno razmnožavale, povezujemo genetski odgovarajuće jedinke. Tako je našem mužjaku patuljastog mungosa partnerica stigla iz Emmena, a našoj ženki modrožute are partner iz Sosta. Voljeli bismo da u 2020. možemo obavijestiti o njihovom pomlatku", kazao je Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edukatori Zoološkog vrta će s novostima iz ove godine te planovima za iduću posjetitelje i posjetiteljice upoznavati na Staru godinu, a poseban ispraćaj 2019. ZOO priprema u utorak 31. prosinca s početkom u 11 sati. Niz djeci dragih pjesama na Zebrinu će trgu izvesti pjevačica Lamia Belošević, a za dobro raspoloženje brinut će i Djed Božićnjak te vesele maskote.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo