u sridu /

Plenkoviću i Petrovu neće biti lako, ali puno veći teret je na leđima čelnika Mosta

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hoće li se u vladanju Hrvatskom voditi interesima države ili će prevladati sitni politički interesi?

15.10.2016.
14:40
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo
Image
analiza novog šefa sabora /

Macan za Vijesti.hr: 'Staložen kao svećenik, Petrov bi mogao posramiti nestašne'

Image
analiza novog šefa sabora /

Macan za Vijesti.hr: 'Staložen kao svećenik, Petrov bi mogao posramiti nestašne'

Kada je prije nekoliko mjeseci Andrej Plenković došao na čelo HDZ-a, napisao sam da će on postati potencijalna politička opasnost za Zorana Milanovića, ali i Božu Petrova. Danas, nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je HDZ doslovno podigao iz pepela i odveo ga do velike pobjede na izvanrednim parlamentarnim izborima, Plenković je na korak do funkcije predsjednika Vlade, Zoran Milanović je već jednom nogom van SDP-a, a Božo Petrov je od jučer najmlađi predsjednik u povijesti Sabora. 

No, je li to tek početak ili kraj problema za čelnika Mosta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je uzlet doživio iz nekoliko razloga, a jedan od najvažnijih je što je u vrijeme žestokog verbalnog rata između "ljevice" i "desnice", točnije Milanovićevog SDP-a i Karamarkovog HDZ-a donio svježinu na političku scenu. Nije se upuštao u ideološke rasprave, stalno je ponavljao istu tezu, onu o prijeko potrebnim reformama. Građanima umornima od ideoloških bitaka koje nas opterećuju već dvadesetak godina, Petrov je bio svjetlo na kraju tunela. Dodatne poene dobio je kada je s političke scene tako suvereno maknuo Tomislava Karamarka. Ali, onda se za Petrova pojavila potencijalna opasnost. Andrej Plenković.

Aktualni predsjednik HDZ-a skoro je pa identičan Boži Petrovu. Ne želi raspravljati o ideološkim pitanjima, ne upušta se u vječne rasprave "čiji je djed bio ustaša, a čiji partizan", marginalizirao je Karamarkove adute Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića i posve promijenio vanjski izgled Hrvatske demokratske zajednice. I tako pokazao sasvim drugo lice HDZ-a nego što smo ga navikli gledati u vrijeme Tomislava Karamarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Petrov nije bez razloga zasjeo u fotelju predsjednika Sabora. Prije svega, pozicija je to koja ima bitan utjecaj na zakonske izmjene, odnosno postavljanje istih na dnevni red. No, pozicija predsjednika Sabora u svakom trenutku jamči i mogućnost postajanja svojevrsne oporbe predsjedniku Vlade i ministrima koji dolaze iz stranke koalicijskih partnera.  

Premda je na izborima polučio rezultat koji je bio dijametralno suprotan najavama većine medija, Božo Petrov i Most u HDZ-u Andreja Plenkovića imaju partnera, ali i potencijalan problem. Andrej Plenković svojom retorikom, a i izborom najbližih suradnika može bitno utjecati na cjelokupnu atmosferu u Hrvatskoj, a samim time i na eventualan dobar rezultat njegove Vlade. Budu li mu brojke i rezultati išli na ruku, Plenković će doslovno postati nedodirljiv jer već i sada o njemu riječi hvale imaju oni

koji inače i nisu glasači HDZ-a. I ako se tihe nade Plenkovića i njegovih suradnika ostvare, osim problema koje će stvoriti SDP-u koji bi tako mogao ostati u oporbi puno duže nego što se nadaju, Plenković bi jednostavno mogao preoteti određen broj glasača Mosta, koji su razočarani neučinkom prijašnjih HDZ-ovih Vlada okrenuli leđa toj stranci i priklonili se svježem i naizgled umjerenom Mostu.

Andrej Plenković i Božo Petrov, kao vođe HDZ-a i Mosta, u svojim rukama imaju budućnost Hrvatske. Uživaju veliku podršku u Saboru, veći dio javnosti je na njihovoj strani i sada ostaje samo jedno pitanje. Hoće li se u vladanju Hrvatskom voditi prije svega interesima države ili će prevladati sitni politički interesi? I hoće li, nakon eventualnog uspjeha nove Vlade, građani honorirati i jednog i drugog ili će Plenković pokupiti sve lovorike, a Petrov postati tek puki prolaznik na političkoj sceni Hrvatske? Da sumiramo, pred šefom HDZ-a i Mosta teški su i neizvjesni dani, ali dojma smo da je puno teži teret na leđima najmlađeg predsjednika Sabora u povijesti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču