ŽARKO PUHOVSKI ZA RTL DANAS / 'Plenkovićeva lista novih ministara služi stranačkim svrhama. Milijan Brkić puca od zadovoljstva'

'Premijeru nije problem ni Sabor, ni koalicija jer su Pupovac i HNS dobra dječica', poručio je Žarko Puhovski

20.7.2019.
19:10
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u Saboru jer jučer dobio potvrdu za nove ministre i ministrice, a riječ o ljudima koji će na manje od godinu dana preuzeti resore i nastaviti ondje gdje su stali njihovi prethodnici. 

Gost RTL-a Danas bio je politički analitičar Žarko Puhovski koji se u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Petrom Mlačić osvrnuo na činjenicu da svakog od novih ministara čeka puno posla, a pitanje je što mogu učiniti u zadnjoj godini dana do izbora. Velik je izazov pogotovo pred novim ministrom vanjskih i europskih poslova s obzirom na to da Hrvatsku za manje od pola godine čeka predsjedanje Europskom unijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo tradiciju da sve na koncu nekako bude na vrijeme. Bit će malo strke. Ministarstvo je sad bilo u dosta lošoj fazi, neorganizirano, ali se uspjelo u tome da se ministrica smjesti u Vijeće Europe. Tako će i ovo uspjeti. Hoće li se gospodin ministar uspjeti baviti i samim Ministarstvom, to ćemo vidjeti. Njegov će problem biti u tome što je on diplomat, s iskustvom u Ministarstvu, bez ikakva iskustva u hrvatskom društvu. A danas više ne možete imati samo veze diplomata na vrhunskom nivou, nego se i društva moraju dovesti u kontakt, primjerice u ovakvom trenutku predsjedavanja Vijećem Europe ili nevladine udruge … LGBT i tako dalje s kojima mnogi naši diplomati i diplomatkinje imaju puno teškoća i tu će morati progutati neke knedle da bi se pokazali pristojnijima prema Europskoj uniji'', upozorio je Puhovski osvrćući se na ono što čeka novog ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana, koji je netom prije njega također gostovao u RTL-u Danas.

  • 'Plenkovićev problem je HDZ i njime će se morati baviti u sljedećim mjesecima, a nažalost i mi s njim'

Komentirajući listu premijera Andreja Plenkovića na kojoj se nalaze novi ministri i ministrice, istaknuo je da je ''ta lista napravljena vrlo pažljivo – regionalno, generacijski, spolno i tako dalje''. ''Ona nije sasvim napamet napravljena iako su neka imena bila mijenjana u zadnji čas. Međutim, ona prije svega služi stranačkim svrhama. Vidjeli smo da gospodin Milijan Brkić doslovce puca od zadovoljstva. On se vratio u igru nakon svih stvari koje su se događale i očito da premijeru nije problem ni Sabor, kao što vidite on ima, da se tako kaže, većinu lijevom rukom, nije problem ni koalicija jer su Pupovac i HNS dobra dječica. Njemu je problem njegova stranka i time će se morati baviti u sljedećim mjesecima i nažalost i mi s njim'', upozorio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je ''Tomislav Tolušić bio najveći zalogaj koji je trebalo maknuti s obzirom na unutarstranačke odnose. Sad je trebalo dati neku vrstu naknade ili utješne nagrade, koliko je to moguće, što je i učinjeno. Ponavljam, to je bila unutarstranačka križaljka, veoma razumno napravljena''.

  • 'Za nove ministre vrijedi ona: Drži vodu dok majstori ne odu'

Onih uobičajenih 100 dana mira koliko se daje novim ministrima, sada je zapravo nemoguće jer bi to bilo zapravo gotovo trećina njihova mandata, upozorio je Puhovski i nastavio: ''Oni nemaju puno vremena, neće moći puno napraviti. Za njih je najvažnije da ništa ne bude loše – varijanta je dakle, 'drži vodu dok majstori ne odu'''.

''Slijede nam predsjednički izbori, gdje će biti različitih sukoba, a onda dolaze izbori u HDZ-u i naravno parlamentarni izbori, pri čemu je i dalje moguće da parlamentarni izbori budu najesen ako dođe do nekih zaoštrenih sukoba u stranci, recimo nakon ljetne stanke'', zaključio je Žarko Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo