SJEDNICA VLADE /

Plenković žestoko napao sindikate zbog štrajka: 'Svi bi htjeli 100 ili 300 posto veće plaće, ali to je nerealno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Apeliram na sindikate, profesore i učitelje, da budu razumni i racionalni, kazao je Plenković

10.10.2019.
10:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao početak štrajka u osnovnim i srednjim školama. 

Izrazio je žaljenje zbog štrajka koji se događa u školama. "Nije postojao nikakav opravdani, razuman i racionalni razlog da danas imamo štrajk u osnovnim i srednjim školama. To govorim iz poštovanja prema učiteljima, profesorima, učenicima i roditeljima", kazao je Plenković i dodao kako je Vlada u ovom mandatu provela obrazovnu reformu koju smatra važnom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo sa sindikatima i osnovnih i srednjih škola. Nakon što smo dobili formalni zahtjev za organiziranje štrajka provedeno je mirenje. Ministar Aladrović je vodio proces. Jučer je uz ono što smo im ponudili ovdje na prvom sastanku, a to je bilo povećanje od 2 posto plaće još u ovoj godini, ponudili još 2 posto u idućoj godini i spremnost na nove razloge. Iz meni nekog nedokučivog razloga sindikati to nisu prihvatili, što smatram da nije dobro", kazao je Plenković i dodao da mu djeluje nelogično da štrajkaju u mjesecu u kojem će dobiti za rujan dodatnih 2 posto. Naglasio je da su temeljem kolektivnog ugovora u mandatu njegove Vlade svi su službenici državni i javni dobili 11 posto veću plaću. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo mi se čini apsurdnim i nepotrebnim i isfabriciranim"

"Svi bi htjeli 100 ili 300 posto, ali to nije realno", poručio je Plenković te dodao da je njegova Vlada nastojala sve riješiti u korist radnika i građana. "Apeliram na sindikate, profesore i učitelje, da budu razumni i racionalni. Da se vratimo razgovorima i dijalogu", kazao je Plenković te je najavu da će štrajk biti cirkularan nazvao apsurdnim. 

"Štrajk je planiran u cirkularnoj varijanti. To je kreativna metodologija štrajka. Jedan dan u jednoj županiji, a drugi dan u drugoj. Ovo mi se čini apsurdnim i nepotrebnim i isfabriciranim", kazao je Plenković. "Raditi štrajk u varijanti da dobivate sada ponudu na stol 4 u odnosu na 6 koju tražite mi djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromisom nego za svojevrsnom opstrukcijom. Imamo dovoljno iskustva da radimo distinkciju između onoga što je logično i normalno i onoga što se malo čini previše", rekao je Plenković u žestokom napadu na sindikate koji su danas ušli u štrajk. 

"Nadam se da će razum na kraju prevladati", kazao je Plenković. 

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH danas su izmjene Zakona o radu i još pet pripadajućih zakona, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo