vratiti povjerenje u HDZ / Plenković: 'Želim prije svega staviti akcent na snažan, kvalitetan, dosljedan HDZ'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je novinarima rekao da će u prvi plan staviti sve bitne elemente koji se odnose na jačanje unutarstranačke demokracije, dijaloga i otvorenosti okupljanja, kao i pokretanje rješenja za hrvatske građane

9.7.2016.
17:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu iz Varaždina kako želi iskustvom, znanjem i radom na čelu stranke pridonijeti HDZ-u da se revitalizira i vrlo brzo vjerodostojnošću povrati povjerenje hrvatskih birača.

U društvu predsjednika HDZ-ove varaždinske županijske organizacije Anđelka Stričaka, člana Predsjedništva stranke Josipa Križanića te stranačkih kolega iz te županije, Plenković je novinarima rekao da će u prvi plan staviti "sve bitne elemente koji se odnose na jačanje unutarstranačke demokracije, dijaloga i otvorenosti okupljanja, kao i pokretanje rješenja za hrvatske građane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan s kim će HDZ na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore odgovorio je da stranačka radna skupina razgovara s partnerima i razmatra dostignuća Domoljubne koalicije.

S kojim partnerima će HDZ surađivati znat će se kad stupim na čelo HDZ-a 17. srpnja

"Ja sam u unutarstranačkoj kampanji i želim prije svega staviti akcent na snažan, kvalitetan, čvrst, dosljedan HDZ. Kao takvi bit ćemo otvoreni za suradnju s partnerima. Tko će to biti znat će se kad stupim na dužnost 17. srpnja", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan jesu li istiniti medijski napisi da HDZ i Most pokušavaju oformiti novu vladu prije raspuštanja Sabora, ponovio je da je isključivo fokusiran na unutarstranačku kampanju i izradu kvalitetnog izbornog programa za jesen.

"O takvim špekulacijama ne znam ništa", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazit ćemo od koga i na koji način se stranka financira 

Za proučavanje izvješća o financijskom poslovanju stranke, koje je jutros dobio od glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića, uzet će si vrijeme kroz vikend nakon što još obiđe stranačke kolege u Čakovcu i Krapini i predstavi im svoj program.

"Kada budem na čelu HDZ-a vodit ću se s tri bitna načela o financiranju. Prvo da je zakonito, drugo da je cijeli proces transparentan i treće da je odgovoran. Transparentan znači da svi članovi predsjedništva stranke u cijelosti budu informirani i o prihodovnoj i o rashodovnoj strani stranačkih financija. Pazit ćemo od koga i na koji način se stranka financira“, kazao je jedini kandidat za čelnika HDZ-a i dodao da će o iznosima financiranja za jesenske parlamentarne izbore govoriti tek kada stupi na dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žao mi je zbog odluke HSS-a, razgovarat ćemo o suradnji s nezadovoljnim HSS-ovcima

Za HSS-ovo napuštanje Domoljubne koalicije i priklanjanje SDP-u Plenković je rekao da su imali odličnu suradnju s HSS-om. "Meni je iskreno žao da je ova odluka Glavnog odbora HSS-a donesena u fazi dok je HDZ u procesu unutarstranačkih izbora. Bilo bi mi drago da se malo pričekalo, da smo imali vremena za razgovor. Bit će važno članstvo HSS-a koje će sigurno razmisliti koja je prava politička opcija koja garantira svjetonazorska i programska načela HSS-a, ali i naše zajedničke obitelji, Europske pučke stranke“, kazao je i naglasio da HDZ želi kao otvorenu i snažno okupljajuću stranku, pa će u tom smislu razgovarati sa svima koji im se žele priključiti, ne isključujući nezadovoljne HSS-ovce.

Za kurikularnu reformu ponovio kako je njezin nastavak dio njegovog programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona mora održavati pluralizam stajališta svih stručnjaka, treba maksimalno iskoristiti razdoblje javne rasprave, trebaju biti uključena i roditeljska prava, a cijeli program treba proći kvalitetnu domaću i međunarodnu recenziju", kazao je Plenković koji posljednja imenovanja tehničkog ministra obrazovanja Predraga Šustara, "imenovanja povjerenstva, a ne stručne radne skupine", doživljava kao pitanje koje pridonosi nastavku procesa.

Pitanje povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna Plenković smatra pitanjem za predizbornu kampanju, kao i neka druga koja će utvrditi nakon izbora za predsjednika HDZ-a i sastanka s ministrima iz redova stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odlasku u mirovinu sa 67 godina rekao je da je Europska unija to ostavila u nacionalnoj nadležnosti.

Konverzija kredita u 'švicarcima' bio je proizvod s greškom

"Moramo voditi računa o starenju europske, ne samo naše populacije, o tome da se životni vijek produljuje i o dugoročnoj održivosti mirovinskog sustava. U Hrvatskoj imamo vremena za temeljitu analizu i raspravu", Plenkovićev je odgovor na pitanje o starosnoj granici za mirovinu, dok je 'packe' iz Europske komisije o konverziji kredita u 'švicarcima' komentirao riječima da rješenje tog problema nikako ne smije ići nauštrb hrvatskih građana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio svojevrsni proizvod s greškom. Međutim, ova reakcija Europske komisije ne određeni način nije iznenađujuća. Mi se zalažemo za rješenje koje će uključiti dogovor sa svim akterima u tom procesu. Ne bi bilo dobro da u konačnici, uslijed sudskih tužbi, eventualno čitav teret padne na državni proračun", istaknuo je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo