PLENKOVIĆ U NAŠICAMA NAJAVIO RAZVOJNI SPORAZUM OD 10 MILIJARDI KUNA: / 'Identificirali smo sve što je bitno za Slavoniju'

Image
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Našički gradonačelnik Josip Miletić ocijenio je kao je Grad Našice primjer dobrog zajedništva zbog dobre suradnje lokalne,

5.10.2020.
11:23
Dubravka Petrić/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak će u Našicama predsjedati sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a uoči sjednice označio je početak radova na rekonstrukciji našičkog Trga dr. Franje Tuđmana, u sklopu velikog projekta obnove kulturne baštine.

Riječ je o projektu rekonstrukcije dvoraca Pejačević - Velikog i Malog kojim će se, rekao je Plenković, unaprijediti gradska infrastruktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je projekt koji će unaprijediti infrastrukturu grada Našica i stoga je vrlo značajan i vrijedan. Od zadnje sjednice Savjeta koja je bila održana prošle jeseni u Vukovaru, imali smo pauzu što zbog Covida, što zbog izbora, ugovorili smo dodatnih pet milijardi projekata i sada smo na 16,5 milijardi kuna ugovornih projekata i praktički nam ostaju još dvije milijarde", kazao je premijer Plenković.

Kazao i kako će se na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama dogovoriti dodatak Razvojnom sporazumu, vrijednom više od 10 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam govori da je u ovom dijalogu Vlade i županija identificirano sve ono što je strateški bitno za Slavoniju i da ćemo i u drugom mandatu nastaviti politiku pomoću Slavoniji i slavonskim županijama", istaknuo je premijer.

'Primjer dobrog zajedništva'

Našički gradonačelnik Josip Miletić ocijenio je kao je Grad Našice primjer dobrog zajedništva zbog dobre suradnje lokalne, regionalne i nacionalne razine i dobrog načina korištenja europskih novčanih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je kako su za razvoj istoka Hrvatske ključne inicijative koje prvenstveno dolaze s lokalnih razina.

Svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana nazočna je bila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt obnove kulturne baštine "Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog" vrijedan je 99,8 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna nepovratnih sredstava osiguranih iz Europskog strukturalnog i investicijskog fonda.

Projektom će se izvana i iznutra obnoviti Veliki i Mali dvorac Pejačević, urediti središnji gradski trg - Trg dr. Franje Tuđmana i Trg Isidora Kršnjavoga, kao i Gregerova vila i park pokraj glavnog gradskog groblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavičajni muzej Našice trebao bi dobiti veći prostor za rad, gotovo površinu cijelog Velikog dvorca Pejačević, što će omogućiti obogaćivanje stalnog postava kao i češće gostujuće izložbe.

'Ugovoreno 16,53 milijardi kuna'

Premijer Plenković je izvijestio kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru, rekao je Plenković otvarajući 11. sjednicu Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Ocijenio je kako je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u posljednjih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč pandemiji koronaviursa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim otvaranjem osigurali smo gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odradili predsjedanje Vijećem EU, a sada krećemo na zacrtane aktivnosti Vlade - socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje, poručio je premijer Plenković.

Po prvi puta, kazao je, osigurana je nova pretpostavka - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se radi na redigiranju razvojne strategije do 2030. godine, budući da je izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je u tijeku finalizacija tog dokumenta.

Plenković je najavio da će se danas proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako će se u razvojni sporazum uključiti razvojni strateški projekti, a riječ je o 38 projekata, vrijednih 10,7 milijardi kuna.

Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, nastaviti s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, sve u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja, istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo