situacija s epidemijom /

Plenković: 'U našem okruženju se vidi dosta visok rast. To nas mora voditi prema oprezu'

Plenković je sjednicu započeo informacijom da smo šesti najniži po tjednoj incidenciji, osmi najniži po tjednoj smrtnosti.

11.3.2021.
8:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje relativno dobra, ali se u zadnja tri tjedna nešto pogoršala, zbog čega apelira na daljnji i dodatan oprez.

Sjednicu Vlade započeo informacijom da smo šesti najniži po tjednoj incidenciji novih slučajeva zaraze u EU te osmi najniži po tjednoj smrtnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je poručio: "U našem okruženju se vidi dosta visok rast. To nas mora voditi prema oprezu. Popustili smo neke mjere, sada je važna osobna odgovornost. Vidimo rast u nekim županijama. Važno je da se ljudi drže mjera", naglasio je. 

Plenković se osvrnuo na sastanak s predstavnicama Ženske sobe te naglasio kako će se ići na redefiniranje kaznenog djela spolnog uznemiravanja te da će se odsad to kazneno djelo goniti po službenoj dužnosti. Osvrnuo se i na posjet farmi jaja Lukač u Ivanić Gradu navodeći kako je to lijepa i uspješna priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Plenkovićevog uvodnog govora obratio se ministar Tomo Medved koji iznosi nove podatke o obnovi nakon potresa na Baniji.

"Do sada je na Banovini evidentiran 931 potres. 1958 smještajnih objekata priključeno je na električnu energiju. Podnesen je zahtjev za nabavu više od 40-ak kontejnera za smještaj. Utvrdili smo dinamiku obnove", naglasio je Medved. 

Također je naglasio da je sanirano 11, 25 kilometara cesta te da je voda zdravstveno ispravna na cijelom području. Na području tri županija prijavljeno je više od 39.000 oštećenih objekata.

"Ravnateljstvu za robne zalihe uputili smo zahtjev za 40 uredskih kontejnera. Jučer smo utvrdili dinamiku i nadležnost u pogledu uklanjanja objekata koji zbog oštećenja prijete sigurnosti ljudi. Imenovani su koordinatori za provedbu svih aktivnosti, definiran je postupovnik i postupanje s objektima za koje neće biti moguće pribavljannje suglasnosti vlasnika. Oko 20.000 dimnjaka koje je potrebno žurno sanirati, središnji državni ured za obnovu će do kraja tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i uklanjanje dimnjaka. Prijavljeno je ukupno 523 objekta za uklanjanje. Ukupno 4295 zahtjeva je zaprimljeno za obnovu. Danas i sutra će mobilni uredi biti prisutni na području grada Siska. Evidentirano je 109 urušnih vrtača i 60 klizišta", naglasio je Medved. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga se obratio ministar Beroš koji je iznio nove podatke oko situacije s koronom.

"U svijetu je zabilježeno više od 118 milijuna zaraženih ljudi, broj preminulih veći je od 2 milijuna, poručio je. Tako je naglasio da imamo 777 novih slučajeva, da je 807 na bolničkom liječenju, te da je 408 270 doza cjepiva zaprimljeno sve skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da 335 106 dodatnih doza očekuju do kraja ožujka.“Preliminarni podaci HZJZ-a na 400 uzoraka pokazuju da je 25% do 26% pozitivnih nalaza, to je postotak građana koji su bili u kontaktu s koronavirusom. Test neutralizacije pokazat će koliko je njih i imuno na covid-19”, dodao je Beroš.

Nakon toga se obratio Božinović koji je naglasio da su provedena 19 553 nadzora poslovnih subjekata, zabilježeno 269 nepravilnosti td su izdana 287 usmena upozorenja. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo