SJEDNICA VLADE / Plenković: 'Spriječili smo krizu gospodarstva, financijski udar na državu i jedan od najvećih stečajeva'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je komentirao odluku Visokog trgovačkog suda o nagodbi u Agrokoru

31.10.2018.
9:22
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

POGLEDAJTE SNIMKU SJEDNICE VLADE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke događaje. Na početku je pohvalio sjednicu Vlade održanu na Hvaru i naglasio da su na njoj prihvaćeni mnogi projekti za otoke.

Potom je govorio o Agrokoru. "Odlukom Visokog trgovačkog suda odbijene su brojne žalbe i potvrđena je nagodba u vezi s Agrokorom. Mislim da to predstavlja zaokruživanje i tog pravnog dijela procesa koji se odnosi na restrukuturiranje najveće kompanije. Pokazalo se time da je čitava aktivnost vezana uz zakon o izvanrednoj upravi polučio uspjeh. Predstoji još puno rada i nova korporativna struktura i struktura vlasništva. Spriječili smo krizu gospodarstva i financijski udar na državu, spriječili da brojni OPG-ovi praktički ostanu bez ikakvih izvora prihoda i zadržali radna mjesta, omogućili malim i srednjim dobavljačima dovoljno vremena i dobre isplate u smislu starih i graničnih dugova", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima smo osigurali vrijeme za konsolidaciju i na taj smo način bez trošenja novca iz proračuna spriječili kolaps, čuli ste i sami zadnjih dana, i jedan od najvećih stečaja koji bi sigurno nanio puno štete hrvatskom gospodarstvu. Možemo podvući crtu i reći da smo u kratkom roku i u krajnje izvanrednim okolnostima reagirali odgovorno i u interesu dobrobiti hrvatskog gospodarstva", rekao je Plenković te dodao da su se ponašali onako kako se Vlada treba ponašati, odnosno brinuli su "o općem interesu i poduzeli mjere u tim okolnostima"

"Puno je još rada za izvanrednu upravu. Vjerujem da će nastaviti s angažmanom i vjerujem da ćemo, vjerojatno, početkom druge godina imati nove strukture i da će kompanija tržišno poslovati kao što to i sada čini", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s kutinskom Petrokemijom, koja još danas do 16,30 sati provodi upis novih dionica radi dokapitalizacije, Plenković je kazao da se danas očekuju konačne uplate.

"Očekujemo danas tijekom dana da se sve uplate izvrše i da se na skupštini potvrde sve odluke, da imamo i novu strukturu vlasništva i novu korporativnu strukturu na način da Petrokemija kao tvornica s 50 godina iskustva u proizvodnji mineralnih gnojiva, važna za hrvatsku poljoprivredu, nastavi djelovati u novim okolnostima, ja se nadam s boljim poslovnim i financijskim rezultatima", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će narednih pet i pol dana s nekoliko ministara boraviti u Kini. 

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković na sjednici Vlade

Saboru upućen konačan prijedlog Zakona o udomiteljstvu

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u srijedu uputila konačan prijedlog Zakona o udomiteljstvu, kojim se osigurava mogućnost udomiteljstva kao zanimanja za nezaposlene udomitelje te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izradi zakona prišli smo jer stanje u udomiteljstvu nije bilo zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove naravnomjerne rasprostranjenosti na području Hrvatske. Zbog toga nije bilo moguće intenzivirati proces deinstitucionalizacije djece iz ustanova socijalne skrbi kao ni proces prevencije institucionalizacije", rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

"Zakonom bi i dalje bilo omogućeno tradicionalno i srodničko udomiteljstvo, a povećala bi se naknada za rad i uložen trud u skrbi o korisnicima svim udomiteljima te bi se za one koji udomiteljstvo obavljaju kao zanimanje plaćala naknada i doprinosi za obvezna osiguranja", navela je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će se time poboljšati uvjeti za udomitelje i omogućiti da ovu uslugu pružaju i mlađe nezaposlene osobe, za razliku od onih koji su to činili do sada (više od polovice evidentiranih udomitelja starije je od 55 godina), stoga se očekuje povećan interes za udomiteljstvo. 

Za provedbu Zakona u državnom proračunu osigurana su povećana financijska sredstva u odnosu na prethodno razdoblje, i to za 15,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će ukupno za provođenje usluga udomiteljstva biti osigurano 228,5 milijuna kuna, i to za opskrbnine korisnicima, 183 milijuna te 45,5 milijuna kuna za naknade udomiteljima.

Kako bi se postigao veći stupanj kvalitete ove usluge planirano je udomitelje obvezati na veći stupanj edukacije te će im se osigurati i veći stupanj podrške. U svrhu kvalitetnije provedbe zakona u suradnji s UNICEF-om provodit će se kampanja, ali i osnaživanje udomiteljskih obitelji i potrebne edukacije sa svim dionicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sabor je upućen i prijedlog zakona o korištenju psa tragača kojem je cilj uspostava suvremenijeg zakonskog okvira koji bi definirao djelatnost korištenja psa pomagača i terapijskog psa, proširio krug pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, proširio krug korisnika pasa pomagača uključivanjem i djece s teškoćama u razvoju te definirao proces školovanja pasa i osposobljavanja korisnika.

Također, zakonom se omogućava korisnicima lakša dostupnost u ostvarivanju usluge korištenja pasa pomagača kroz bolju regionalnu zastupljenost pružatelja usluga. Redefinirale su se vrste pasa koje se koriste za pomoć, proširila su se prava korisnika pasa pomagača, definirala su se prava drugih koji sudjeluju u postupku socijalizacije, školovanja pasa ili edukacije osoba odgovornih za pse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na godišnjoj razini, u proračunu je u tu svrhu osigurano nešto manje od 1,9 milijun kuna", navela je ministrica Murganić.

Važećim Zakonom o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča jedino su Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet povjerene javne ovlasti donošenja rješenja o pravu slijepe osobe da sa psom vodičem koristi prijevozna sredstva javnog prijevoza i ima slobodan pristup na javna mjesta te da izdaje iskaznicu kojom dokazuje da slijepa osoba ima pravo utvrđeno spomenutim rješenjem. Također jedino Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet ima mogućnost školovanja pasa vodiča i osposobljavanja slijepe osobe s psom vodičem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Zakona o zlouporabi droga: Uvrštavanje novih psihoativnih tvari

Vlada je u srijedu Saboru uputila izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani, dok se industrijska konoplja definira kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2 posto i manjim), čime se omogućava korištenje cijele biljke u industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Zakonskim izmjenama predviđeno je i da poslove Ureda za suzbijanje zlouporabe droga preuzme Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslove Hrvatskog zavoda za telemedicinu.

 Resorni ministar Milan Kujundžić rekao je kako je definiranje pojma "novih psihoaktivnih tvari" neophodno radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj. Te tvari, naime, nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 S obzirom da se uglavnom radi o sintetskim kanabinoidima čija konzumacija može uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje, čak i sa smrtnim ishodom, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zakonskim izmjenama omogućava se ministru nadležnom za zdravstvo donošenje naredbe o zabrani uporabe nove psihoaktivne tvari, kao i postupanje nadležnih inspekcija, stoji u zakonskom prijedlogu.

 Njime se ubrzava postupak uništavanja droga oduzetih u prekršajnim postupcima, što smanjuje troškove skladištenja i čuvanja oduzetih droga, pa se tu očekuje pozitivan financijski učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kad je riječ o industrijskoj konoplji, Vlada predlaže omogućavanje korištenja cijele biljke industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj i kozmetičkoj industriji te autoindustriji i industriji papira, kao i u proizvodnji goriva iz biomase. Po važećem zakonu, napomenuo je Kujundžić, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava. 

 Vlada je na sjednici prihvatila i niz zakonskih izmjena koje se odnose na obavljanje inspekcijskih poslova s obzirom na ukidanje pojedinih agencija i ureda, kojima je cilj njihovo usklađivanje i objedinjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada dopunila odluku o zaprječivanju cestovnih puteva na granici s BiH i Srbijom

Vlada je na sjednici u srijedu dopunila odluku iz svibnja 2014. o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Srbijom kako bi se onemogućili nezakoniti prelasci granice izvan graničnog prijelaza, poboljšanje nadzora granice i suzbijanje svih oblika krijumčarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući prijedlog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano da se ceste i putevi koji nisu u funkciji prelaženja granice mogu zapriječiti preprekama radi onemogućavanja nezakonitog prelaska granice izvan graničnog prijelaza te da je Vlada u travnju 2014. donijela je Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Srbijom.

Međutim, uvidom u stanje na terenu utvrđena je potreba za dodatnim zaprječivanjem 13 novih lokacija na državnoj granici s BiH, kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je s nadležnim tijelom te države usuglašen prijedlog popisa cestovnih komunikacija i putova koji se trebaju zapriječiti odgovarajućim preprekama poput velikih betonskih blokova ili kanala koji će onemogućavati prolaz vozila, ovisno o policijskoj procjeni.

Sve to potrebno je zbog onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza te radi poboljšanja nadzora državne granice i suzbijanja svih oblika krijumčarenja na području koje pokrivaju četiri policijske uprave: sisačko-moslavačka, dubrovačko-neretvanska, ličko-senjska te zadarska, kazao je Božinović.

Pokrenuto nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnu

Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, za sedam istražnih prostora u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj te u središnjoj Slavoniji. 

Smanjenje broja agencija

Vlada je u srijedu sa sjednice u Sabor uputila brojne izmjene i dopune zakona kojima se regulira implementacija Vladinog zaključka o smanjenju broja agencija i zavoda te objedinjavanje u Državnome inspektoratu inspekcijskih poslova koje trenutačno obavljaju inspekcije ministarstava, što je predviđeno Nacionalnim programom reformi.

Vlada je tako u saborsku proceduru uputila preko dvadeset izmjena i dopuna zakona iz područja zdravstva, među inim, Zakona o zaštiti od buke, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Zakona o predmetima opće uporabe, Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, Zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja i druge.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene Zakona o mjeriteljstvu kojima se predlaže da se Državnom zavodu za mjeriteljstvo pripoji Hrvatski mjeriteljski institut.

Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđena je, naime, reformska mjera objedinjavanja inspekcija u Državnom inspektoratu od početka iduće godine, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u inspekcijama više ministarstava, a u kolovozu je Vlada donijela i zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.

Vlada predlaže imenovanje Jasmina Bajića za direktora društva Croatia Airlines

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlada je u srijedu Skupštini  društva Croatia Airlinesa d.d. predložila imenovanje Jasmina Bajića za člana Uprave - direktora društva.

Imenovanje je predloženo sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednika i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, do provedbe postupka izbora imenovanja uprave temeljem natječaja, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci, jer mu mandat istječe 4. studenoga 2018. godine.

Vlada je razriješila dosadašnje pomoćnike ministra poljoprivrede - Ivicu Francetića na osobni zahtjev, te Milenka Živkovića. Novim su pomoćnicima ministra imenovani Renata Ojurović i pomoćnik ministra Milan Tankosić.

Povučeno je i ovlaštenje državnoj službenici Renati Lozo za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva poljoprivrede. Istodobno, Renata Lozo je imenovana glavnom tajnicom Ministarstva, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Vlada je, zbog odlaska na novu dužnost, razriješila dosadašnju vršiteljicu dužnosti supredsjedateljice Stalne hrvatsko-bavarske komisije mr. sc. Veselu Mrđen Korać, a novom je supredsjedateljicom Komisije, kao predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, imenovana Andreja Metelko-Zgombić.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za olakšice. Umjesto dosadašnje članice Povjerenstva Edite Bošković, koja je preminula, novom je članicom imenovana Lenka Ercegović, kao predstavnica Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Na osobni zahtjev, razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Ivan Krolo. Novom je članicom Upravnoga vijeća imenovana Petra Nola Fuchs.

Vlada je izmijenila Odluku o osnivanju i imenovanju članova svoga Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Umjesto ranije razriješenoga člana Savjeta, imenovana je nova članica Elena Liliana Nadinić, kao predstavnica hrvatskog iseljeništva/dijaspore, za Argentinu.

Skupštini društva Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Vlada je predložila izbor dva člana Nadzornog odbora društva, sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a najviše na vrijeme od šest mjeseci, jer im je istekao mandat od šest mjeseci dana 4. listopada 2018. godine, te izbor novog člana Nadzornog odbora, najviše na vrijeme od šest mjeseci. Za izbor su predloženi Ksenija Bertić, Dinko Staničić i Ivan Selak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo