IZVANREDNO OBRAĆANJE PREMIJERA: / 'Pripremite se. Sljedeći tjedni, možda i mjeseci, bit će jako teški'

Image
Foto: Pixsell

Predsjednik Vlade govorit će o koronavirusu

19.3.2020.
17:33
Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković večeras u 20 sati imao je izvanredno televizijsko obraćanje građanima zbog ekonomske i društvene krize nastale zbog pandemije koronavirusa.

Obraćanje premijera:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drage Hrvatice i Hrvati, suočavamo se s pandemijom s koronavirusa. Prema posljednjim informacijama u Hrvatskoj je 110 ljudi zaraženo koronavirusom.

Obratit ću se da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, da život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci te kao institucije, država i društvo kako bi bili na razini izazova koji je pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponoć su stupile na snagu najstrože mjere dosad kojima je zabranjen rad svih kafića, većine trgovina, ali i knjižnica, teretana, klubova i još mnogo toga.

Broj oboljelih kod nas raste sporije nego u drugim državama. Hrvatska je rano prepoznala prijetnju, sve to vrijeme smo djelovali, prirpemali sustav kako bismo mogli reagirati na vrijeme. Ponajprije zato što Hrvatsku godišnje posjeti 300 tisuća Kineza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je ovu ugrozu prepoznala vrlo rano i ozbiljno. Međutim, virus je k nama stigao iz Italije i Austrije. Moramo se obraniti, stoga smo bili prisiljeni na radikalne mjere koje su stupile na snagu u pomoć. Svjestan sam da je teško, ali nemamo izbora.

Moramo biti svjesni da će dani, tjedni, a možda i mjeseci ispred nas biti teški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je najveća kriza od Domovinskog rata. Potrebna nam je pribranost. Ne rukujte se, slušajte liječnike. Mi upravljamo krizom, a ne ona nama. Ali potreban nam je svaki pojedinac. Koronavirus će imati značajne posljedice na naše gospodarstvo. Gospodarska situacija je bolja nego prije nekoliko godina, spremniji smo na šokove. No potrebne su izvanredne mjere, zato ih je vlada donijela. Za svakog radnika ćemo isplaćivati neto minimalnu plaću.

Ovo je prvi paket mjera. Zbog ove situacije ćemo morati preispitati sve stavke državnog proračuna. Svi ministari su dobili naputak da režu sve troškove osim plaća, mirovina i socijalnih davanja. Želim zahvatii na požrtvovnosti svim liječnicima i sestrama, oni su prvi na liniji obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultiramo se sa sindikatima, gospodarstvenicima, bankarima, važna je suradnja i s medijima. Oslanjamo se na mišljenja stručnjaka, znanstvenika. Rekao sam, sve što zna vlada, znaju i svi građani.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo