uskoro susret s macronom / Plenković se u Parizu hvali uspjesima: 'Dođite u Hrvatsku i pronađite priliku za ulaganje'

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Parizu

16.10.2018.
9:00
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Parizu.

Na sastanku Vijeća poduzetnika u Francuskoj udruzi poslodavaca hrvatski premijer svoj je govor održao na francuskom jeziku, a u njemu je istaknuo gospodarske pomake koje je Hrvatska ostvarila od osamostaljenja do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo nam je 15 godina nakon groznog rata da BDP dode na predratnu razinu, to je bilo 2004. godine. Trenutno imamo rast od 3 posto bez novih zaduživanja, a lanjsku godinu završili smo u proračunskom suficitu."

Image
Foto: Vijesti.hr

Vijeće poduzetnika

Nakon toga Plenković je govorio i o planovima hrvatske vlade za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rastu plaće i raste broj radnih mjesta. Posvetili smo sve snage strukturnim reformama. Značajno smo smanjili javni dug, a predviđamo da ćemo ga do 2021. godine sniziti do 60 posto. U okviru nacionalnog programa reformi imamo cijelu lepezu planova. Smanjujemo poreze za lakše poslovanje poduzeća. Smanjili smo i porez na dohodak, povećala se neto plaća. Smanjili smo na 12 posto administrativne troškove za poduzeća. Povećavamo socijalna davanja, a reformirali smo i sustav javne nabave tako da će se u obzir uzeti najbolja ponuda, ne samo najjeftinija. Osim toga, uskoro uvodimo elektonski potpis te sustave e-obrtnik i e-poduzetnik", izdiktirao je Plenković, podsjetivši usput sve i na kriznu situaciju s Agrokorom koju je njegova vlada, kako je rekao, uspješno iznijela. 

Govor je završio rekapitulacijom francusko - hrvatskih odnosa: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši gospodarski odnosi su odlični, ali uvijek ima prostora za napredak. Francuska je trenutno na 9. mjestu stranih ulagača, no ja vas još uvijek pozivam - dođite u Hrvatsku i pronađite svoju priliku za ulaganje. Možete računati na hrvatsku administraciju da će vam pomoći u svim vašim nastojanjima", zaključio je Plenković. 

Premijer Plenković će se kasnije tijekom dana susresti s francuskim predjsednikom Emmanueleom Macronom. Susret s njim iskoristit će, poručio je, za raspravu o našim bilateralnim odnosima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo