OBRAĆANJE NAKON SASTANKA /

Plenković rekao ne implementaciji arbitraže, Cerar poručio: 'Arbitražna odluka je obvezujuća za obje države'

'Očekujem nastavak našeg dijaloga i očekujem da kroz razgovor i dogovor postignemo rješenje i za granično pitanje', kazao je Plenković

19.12.2017.
14:00
VOYO logo
Image

Premijeri Plenković i Cerar nakon sastanka dali izjave za medije

Image

Premijeri Plenković i Cerar nakon sastanka dali izjave za medije

Slovenski premijer Miro Cerar i hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka kojeg su započeli danas u 10:30 u Banskim dvorima, tijekom kojeg su razgovarali o pitanju granice između Hrvatske i Slovenije te o arbitražnoj presudi, obratili su se javnosti. 

Plenković je rekao kako je s Cerarom razgovarao o nizu tema koje su relevantne za hrvatsko-slovenske odnose, o političkom dijalogu te o granici. "Za Hrvatsku je to otvoreno pitanje od 1991. godine. Postojali su razni načini i pokušaji da se postigne dogovor. Zadnji takav pokušaj bio je dogovor 2009. kroz sporazum o arbitraži i arbitražni proces iz kojeg je Hrvatska izašla 2015. godine iz razloga koji su više nego poznati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu. Želimo ga riješiti. Smatramo da je činjenica da i ta arbitražna odluka, koja za Hrvatsku nije obvezujuća, uvažava jedno od temeljnih načela koje je hrvatski pravni tim kroz godine sudjelovanja u procesu, a to je načelo katastarske granice u velikoj mjeri uvažio u onome što je obznanio koncem lipnja", kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako je hrvatska strana slovenskoj sugerirala pravni okvir za pronalaženje rješenja i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj granici na kopnu i moru bez ulaženja u detalje o pojedinostima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se realno pogleda postoji visok stupanj usuglašenosti dvije zemlje o tome kako bi granica trebala izgledati. Želimo da dijalog koji smo vodili danas i u Ljubljani prije pola godine i niz susreta na marginama međunarodnih foruma nastavimo. Spremni smo se ponašati na način da izbjegavamo jednostrane poteze koji bi mogli dovoditi do bilo kojeg incidenta", kazao je premijer i naglasio kako su on i Cerar ove godine pokazali veliku odgovornost kada su pronašli rješenje nakon što je na snagu stupio schengenski zakonik. 

"Na tragu takvog pristupa očekujem nastavak našeg dijaloga i očekujem da kroz razgovor i dogovor postignemo rješenje i za granično pitanje", kazao je premijer.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je kako Slovenija apsolutno poštuje arbitražnu odluku te da je ona obvezujuća za obje države. "Mi smo poštovali odluku tribunala koji je donio odluku koju moramo poštovati. Jedino pravni put preko arbitražnog sporazuma bio onaj pravi put za postizanje obavezujućeg rješenja", kazao je Cerar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija jedini mogući put vidi u tome da se poštuje arbitražna odluka i da je zajedno implementiramo tamo gdje je potrebna suradnja. Arbitražna odluka je nedjeljiva cjelina i moramo je poštovati. Ima dvije različite dimenzije, jedna je na moru, gdje je Arbitražni sud potegnuo vrlo jasnu liniju.

Potpuno je drugačija situacija na kopnenom dijelu granice, gdje je potrebno oblikovati zajedničku mještovitu komisiju koja će provesti markaciju granične linije. Postoji prostor za manje međusobne prilagodbe, koje ćemo primijeniti u sklopu te arbitražne odluke", kazao je slovenski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima se ponovno obratio hrvatski premijer i objasnio zašto se Hrvatska povukla iz arbitraže te kazao da se kroz razgovor može razumijeti pozicija i Slovenije i RH. "Mislim da se možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice i to je temeljno sadržajno načelo poruke koju je Vlada RH danas uputila Sloveniji i koju sam ja prenio kolegi Ceraru i smatram da bi bilo dobro i za naše međusobne odnose da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta. Da bismo se približili s te dvije pozicije, moramo razgovarati i razumjeti koji su elementi koji nas dijele. 

Kad uđemo u supstancu, puno je više onih dijelova koji nas povezuju, ne samo po pitanju granice i s te strane sam duboko uvjeren da jedino dijalogom možemo riješiti ovo pitanje", rekao je Plenković. Premijer je kazao kako će se pokrenuti obnova dvaju mostova na graničnim prijelazima i da je to poruka da su obje strane spremne na rješavanje pitanja.

Cerar je kazao kako je Slovenija spremna za provedbu arbitražne odluke te da će idućih dana i iduće godine pristupit provedbi u onim dijelovima koje može učiniti sama, a ondje gdje je potrebno postići dogovor s Hrvatskom će imati dijalog. 29. prosinca je zadnji dan za dovršetak pripreme za početak provedbe arbitražne odluke, a Slovenija to uzima vrlo ozbiljno i potpuno je spremna za provedbu odluke, kazao je Cerar. 

"Drago mi je da smo razgovarali, ali nismo približili stajališta. Za razliku od kolege Andreja, smatram da je važnost arbitražne odluke jako velika. To je ključno pitanje odnosa između dviju država i opterećuje ih od samog osamostaljenja, od devedesete i zato je važno da ga riješimo i dobijemo povjerenje između država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da samo provedba arbitražne odluke može dovesti do toga da će dvije države surađivati da riješe to pitanje. Vidimo da se granična pitanja pojavljuju i u regiji zapadnog Balkana, zato je u redu da dvije članice Europske unije poštuju i pokažu kako se takva pitanja mogu riješiti", kazao je Cerar. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo