RTL Danas u Berlinu / Plenković razgovarao s Merkel: 'Hrvatska će se morati potruditi za svoj dio kolača, to neće biti lako'

Hrvatska je od Njemačke dobila podršku za agendu proširenja Europske unije

16.1.2020.
20:29
VOYO logo

Po europske bodove premijer Andrej Plenković uputio se u Berlinu gdje se sastao s kancelarkom Angelom Merkel

Hrvatska je od Njemačke dobila podršku za agendu proširenja Europske unije koja se iskristalizirala kao možda najvažnija tema predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom je redu bio i dogovor o višegodišnjem financijskom okviru, o čemu Hrvatska i Njemačka imaju različite pozicije. Zagreb želi više novca za koheziju kako bi se smanjila razlika između članica, no Berlin to kao uplatitelj vidi drukčije. 

"Hrvatska će se morati dobro potruditi za svoj dio europskog kolača i to neće biti lagan posao. No danas je glavna tema bilo proširenje EU. Merkel i Plenković su tu na istoj poziciji, žele već u ožujku deblokirati pristupne pregovore Sjevernoj Makedoniji i Albaniji kako bi se sa samita u svibnju u Zagrebu poslala jasna poruka ostalim zemljama u regiji kakva je njihova perepsketiva i kako bi se u Zagrebu dobio odgovor kako će Europa izgledati", javio je za RTL Danas Boris Mišević koji prati posjet premijera Plenkovića Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji dan u Berlinu Plenković je završio odlaskom na otvaranje najvećega poljoprivrednog sajma na svijetu. Na sajmu će biti i sutra, a Hrvatska je jedna od zemalja partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo