PLENKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: / 'Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina, to je teatar. Nismo naivni niti glupi'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Sve ekonomije su u posebnim okolnostima zbog koronavirusa. Radit ćemo na ispunjavanju kriterija. Kroz sljedeće dvije godine moramo napraviti ključne iskorake", rekao je Plenković

11.11.2020.
14:07
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković predsjedava danas sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Izvijestio je da je Vijeće prihvatilo tekst, a da će taj dokument danas biti upućen u javno savjetovanje. Plan je da se do kraja godine Nacionalni plan prihvati, a cilj da Hrvatska 1. siječnja 2023. uvede euro kao novu službenu valutu.

Na pitanje o eventualnim izazovima, premijer je rekao da je cilj zadržati deficit niži od 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ DETALJNO OBJASNIO ŠTO HRVATSKA DOBIVA UVOĐENJEM EURA: /

'Građani će promjene osjetiti na konkretan i opipljiv način'

Image
PLENKOVIĆ DETALJNO OBJASNIO ŠTO HRVATSKA DOBIVA UVOĐENJEM EURA: /

'Građani će promjene osjetiti na konkretan i opipljiv način'

"Sve ekonomije su u posebnim okolnostima zbog koronavirusa. Radit ćemo na ispunjavanju kriterija. Kroz sljedeće dvije godine moramo napraviti ključne iskorake", rekao je Plenković.

O interpelaciji: 'To je promašena tema'

Komentirajući saborsku interpelaciju o Krš-Pađene izjavo je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tema je promašena. Iza toga stoji bivši Mostov ministar okoliša, pravednik Dobrović. Sve što su jučer nastojali argumentirati su stvari koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar. Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina i nema potrebe da ja kao predsjednik Vlade dolazim na ovakve interpelacije. Klub HDZ-a je razotkrio sve demagoške napore Domovinskog pokreta. Govori se o dostavi odgovorajućih dokumenata, a mogli su ih dopisom dobiti izravno od tijela koja ih posjeduju. To je teatar. Niti smo od jučer niti smo naivni i glupi, nećemo dopustiti da nas loši đaci dovode u neku vrstu političke ofenzive."

Prozvao je i Sinišu Hajdaša Dončića rekavši da je kao baba Vanga mislio da će mati 68 mandata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili su manje, kao i ovi iz Domovinskog pokreta i Mosta koji su dobili premalo pa sad ne mogu ucjenjivati. Ne mire se s većinskom demokratskom voljom građana."

Situacija s koronom: 'Rekao sam da će doći do stagnacije'

Premijer se osvrnuo i na aktualnu situaciju s koronavirusom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prije 14 dana kada smo imali sjednicu Vlade, kad sam rekao da će mjere, po naznakama, omogućiti stagnaciju. To se i dogodilo, a oni koji su bolesni nisu neregistrirani. Ti svi ljudi su na skrbi, nemamo mi ljude koji su kod kuće, a nisu na intenzivnoj. Posebno pratimo one na intenzivnoj i respiratoru. Stavovi znanstvenika koji su u našem Savjetu ne obvezuju vladu, Stožer, ali niti ministra. Njihova uloga je savjetodavna. Oni temeljem znanja i iskustva pomažu Vladi u donošenju mjera", rekao je Plenković.

Plenković ističe i kako Hrvatska stoji dobro kad je riječ o nabavci cjepiva te da će se potruditi nabaviti i ono cjepivo koje prvo bude dostupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo znati kada, tko i na koji način dobiva cjepivo. Neće svi isti dan biti cijepljeni, idemo prvo na najranjivije skupine", rekao je premijer.

Kupnja aviona: 'Očekujem izvještaj'

Budući da je krenula evaluacija ponuda za borbene zrakoplove, premijer to nije komentirao već je samo rekao kako očekuje izvještaj jer je danas sastanak Nacionalnog vijeća za euro, a on ne može biti na dva mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dostavili smo dopis za VNS'

Što se tiče sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer je ponovno istaknuo da je glasnogovornik predsjednika lažno rekao da nisu dobili materijale. Ističe kako je predstojnik njegova ureda Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću zajedno s temama i prijedlogom termina.

"Što se tiče sastanka, nije to do nas. Ponuda i dalje stoji. Poslali smo u petak prijedlog, možda danas dobijemo feedback. Ako oni odgovore u subotu, onda nije realno da sastanci budu sutra ili prekosutra", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo