PLENKOVIĆ OTKRIO DETALJE PREGOVORA O MILIJARDAMA IZ EU: / 'Ja sam održao govor koji su koleg podržale...'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Plenković najavio je da se stvara europski okvir za oporavak i sanaciju štete nakon potresa u Zagrebu

21.7.2020.
20:43
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

U Dnevniku Nove TVAndrej Plenković rekao je da se čuo sa zaraženim ministrom uprave Ivanom Malenicom. "On je čvrst, mlad, vjerujem da će on biti dobro", rekao je i dodao da je Malenica u četvrtak bio na sjednici Vlade, no tvrdi da su se svi držali epidemioloških mjera. Budući da neće moći sudjelovati na konstituirajućoj sjednici, Malenica će prisegu na mjesto uprave i pravosuđa u sastavu nove Vlade dati kasnije.

Plenković je otkrio da se stvara europski okvir za oporavak i sanaciju štete nakon potresa u Zagrebu. "U četvrtak sam u Bruxellesu išao na sastanak s Ursulom von der Leyen i EK će sada donijeti 89 milijuna eura i nakon toga će doći još nešto više od 500 milijuna eura. Gradimo europski okvir za oporavka Zagreba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN NOVCEM KOJI ĆE HRVATSKA DOBITI OD EUROPSKE UNIJE: /

'Premašili smo ciljeve, ali nije to bilo slučajno'

Image
PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN NOVCEM KOJI ĆE HRVATSKA DOBITI OD EUROPSKE UNIJE: /

'Premašili smo ciljeve, ali nije to bilo slučajno'

Plenkovićev govor

Otkrio je i koji je bio ključan trenutak za postizanje dogovora na pregovorima čelnika EU-a oko novog prijedloga Višegodišnjeg financijskog proračuna. "Postojala su tri segmenta dogovora. Jedan je bio iznos sredstava kao reakcija na COVID-19, kao dio koji inače ne postoji na razini EU-a. Zemlje koje nazivamo štedljivijima, to su Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska su htjele da balans između zajmova i bespovratnih sredstava bude 50:50.

Ja sam održao govor koji je nekoliko kolega podržao, a rekao sam da smo došli u vremenski tjesnac i pet mjeseci se nismo fizički sastali. Imamo veliki problem i treba nam veliko rješenje. Jednostavno sam rekao da je ovo vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima – sjever prema jugu i istok prema zapadu", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćanje novca kroz europski proračun

Novac koji je Hrvatskoj osiguran Višegodišnjim financijskim, vraćat će se tek od 2026. pa do 2050. godine, kaže Plenković. "Vraćat ćemo ih kroz europski proračun i to tako da kroz kamate ni vi ni ja ni nitko to neće osjetiti. 22 milijarde eura kroz 7 godina je 166 milijardi kuna. Mi ćemo to detaljno razraditi. Smisao svega ovoga i modernizacije europskog proračuna je da se ide u smjeru digitalnog gospodarstva i transformacije ekonomije da se da onim sektorima koji će se razvijati", objasnio je.

Poručio je da je u vrijeme pandemije rad od doma neminovan ako se ne pronađe cjepivo protiv koronavirusa te dodao da je temeljni cilj zadržavanje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odnosu s Milanovićem

Što se tiče odnosa s predsjednikom države Zoranom Milanovićem, Plenković kaže da taj odnos mora biti u skladu s Ustavom. "Drugačiji ne može biti", rekao je.

Koliko on zna, tvrdi da će Milanović doći 5. kolovoza na obljetnicu Oluje u Knin. "Posebno ćemo voditi računa o epidemiološkoj situaciji. Dogovorit ćemo se kako da bude sigurno za sve'', kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo