PLENKOVIĆ USPIO UVJERITI VEĆINU PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a: / 'Nastavljamo s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije'

Image

Vodstvo HDZ-a raspravilo je o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

12.3.2018.
18:02
VOYO logo

U 17 sati započela je sjednica Predsjedništva HDZ-a u njihov središnjici na Trgu žrtava fašizma, koju je predsjednik stranke, Andrej Plenković, sazvao s namjerom da se riješi problem podijeljenosti članova stranke po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije.

Nakon maratonskog sastanaka HDZ-ovog Predsjedništva o Istanbulskoj konvenciji premijer se obratio javnosti te rekao kako su on i ministrica Murganić objasnili cijeli proces koji je trajao zadnjih desetak godina. Naveo je kako su tijekom 'jedne otvorene rasprave većini kolegica i kolega vrlo jasno otklonili neke nedoumice, strahove koji se ponajviše u javnosti i kod jednog dijela aktivista gledaju iz kuta tzv. rodne ideologije, kao svojevrsne opasnosti koju krije ova Konvencija'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

ZAVRŠIO MARATONSKI SASTANAK HDZ-ovaca: Premijer Plenković obratio se javnosti vezano za Istanbulsku konvenciju

Image

ZAVRŠIO MARATONSKI SASTANAK HDZ-ovaca: Premijer Plenković obratio se javnosti vezano za Istanbulsku konvenciju

Vlada nastavlja s procesom ratifikacije

Dodao je i kako je jasno potvrđeno da preuzimanje Konvencije u hrvatski javni poredak ne stavlja u pitanje prihvaćanje istospolnih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zaključili smo da ćemo nastaviti s ovim procesom, prije svega procesom ratifikacije. Velika većina sudionika rasprave, njih četrdesetak, na tom je tragu raspravljala', rekao je i dodao da će se o stvarnom sadržaju Konvencije razgovarati i s HDZ-ovim partnerima u parlamentarnoj većini kako bi okupio što veći broj zastupnika da stanu iza Istanbulske konvencije.

'Zadovoljan sam današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika također zadovoljna. Koncentriramo se na meritum i radimo ono što smatramo da je dobro za hrvatsko društvo, zaštitu žena u društvu, sprečavanje nasilja u obitelji. Generalni stav da se ide s ratifikacijom je generalno prihvaćen', rekao je te dodao da su razlike u mišljenju normalna procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema drame'

'Nema dramatičnih turbulencija, ali se oko osjetljivih pitanja možda razlikujemo u pristupu. Ja iz svih rasprava nisam čuo nijedan koncept ove Konvencije koji bi im mogao biti sporan', rekao je Plenković te istaknuo kako na kraju nije bilo potrebe za glasanjem, piše N1.

Prilikom dolaska u središnjicu, novinari su Plenkovića upitali za komentar na kritike Davora Ive Stiera koje je politički tajnik stranke uputio premijeru iz daleke Argentine. 'Nemam pojma, nisam ni znao da je išao u Argentinu. Da mi se javio bio bih mu rekao da se vrati', javlja Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier je, podsjetimo, Plenkoviću uputio javno pismu u kojem tvrdi da je uvredljivo reći da protivnici Istanbulske konvencije nisu dovoljno pametni da bi je uopće razumjeli te da su 'napadi na protivnike ratifikacije Istanbulske konvencije kao na ljude koji su za nasilje, protiv žena ili koji su retrogradni, odraz totalitarnog režima.

Jedan od protivnika ratifikacije u HDZ-ovim redovima je i Milijan Brkić koji smatra da njihova stranka mora poštivati načela svog demokršćanskog svjetonazora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko danas na političkoj sceni nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja. Moramo postrožiti sve sankcije kako bismo zaštitili od nasilja. Što se tiče pitanje roda, moj osobni stav je da je rod definiran rođenjem, biologijom, a ne društvenim navikama', rekao je Brkić prije početka sjednice.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo