SJEDNICA VLADE /

Plenković odgovorio predsjednici: 'Ponosni smo na makroekonomske pokazatelje, imaju efekt na građane'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade se osvrnuo na riječi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je poručila kako se pozitivni makroekonomski pokazatelji trebaju vidjeti na računima građana

24.1.2018.
14:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske danas održava sjednicu na kojoj će se naći i nacrt konačnog prijedloga zakona o tržištu plina kao i nacrt konačnog prijedloga zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. S obzirom na to da premijer odlazi u Davos, sjednica Vlade održana je dan ranije.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade se osvrnuo na riječi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je poručila kako se pozitivni makroekonomski pokazatelji trebaju vidjeti na računima građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da je u javnosti česta tema koliko makroekonomski pokazatelji koji su jako dobri i na koje smo ponosni, imaju efekt na građane. Tu poveznicu moramo više emancipirati u našim nastupima. Prosječna plaća je porasla za tri posto, na godišnjoj razini za šest posto.

Povećana je i potrošnja, posebno u Adventu čime su ljudi pokazali da su mnogi imali veću plaću - to su podaci koje moramo dovesti u prvi plan, nezaposlenost nam je rekordno niska, stopa zaposlenosti raste, nastavili smo s poreznim rasterećenjem. Sve su to mjere koje će osjetiti građani", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu otvorenog dijela bit će, između ostalog, Nacrt prijedloga zakona o tržištu plina te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, ali i davanje suglasnosti i državnog jamstva Hrvatskim cestama za zaduženje kod Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb radi financiranja obrtnih sredstava, kao i Prijedlog zaključka u vezi s Dogovorom o izmjeni Dogovora između Vlade RH i slovenske Vlade o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole.

Vlada bi trebala usvojiti Prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalnih naknada za razdoblje od 2018. do 2020. godine te Prijedlog uredbe o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini (EU) , a predviđeno je i osnivanje još jednog povjerenstva- ovaj put za prilagodbu klimatskim promjenama.

Pred Vladom će se naći i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Split d.o.o. za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), radi financiranja građevinskih radova i opreme za provedbu projekta - Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split d.o.o. te Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske. 

Vlada bi trebala dati i mišljenje Saboru na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), čiji je predlagatelj Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e te na Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača za 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada bi trebala usvojiti i zaključak u vezi s Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH), Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda (UN) za izbjeglice i Hrvatskog pravnog centra (HPC) o izvođenju projekta „Praćenje postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i azila“ u 2018. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo