PLENKOVIĆ OBIŠAO ZADAR: / 'Sve ekipe su na terenu, teško je imati spreman plan za ovo. Najvažnije da nema stradalih'

Image
Foto: PIXELL/HRT
11.9.2017.
15:39
PIXELL/HRT
VOYO logo

'Nakon obilnih kiša i poplava mogu reći da su sve raspoložive ekipe na terenu i nastoje pomoći ljudima i sa crpkama i na druge načine, kako bi pomogli riješiti problem s vodom koja je ušla u kuće', kazao je Plenković te potom dodao kako će s ministrom Kujundžićem obići zadarsku bolnicu koja je također pod vodom i u kojoj su zabilježene velike materijalne štete.

DRAMATIČNE SNIMKE IZ ZADRA: Bujica nosi sve pred sobom, milijunska šteta u bolnici, vojska u pripravnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilna kiša nanijela je, prema prvim procjenama, milijunsku štetu u zadarskoj Općoj bolnici. Najviše štete pretrpjele su Kirurgija i Jedinica intezivnog liječenja. Oštećena je oprema, otkazane su brojne operacije kao i specijalistički pregledi.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OLUJNA KIŠA POTOPILA ZADAR: Pod vodom Rimski forum, podzemne garaže, poslovni prostori i stanovi

Image

OLUJNA KIŠA POTOPILA ZADAR: Pod vodom Rimski forum, podzemne garaže, poslovni prostori i stanovi

'Radi se sve što se može i teško je imati pripremni plan za ovoliko oborina koje padnu odjedanput. Najvažnije je da nitko nije stradao', rekao je Plenković na što je gradonačelnik Zadra dodao kako će kroz dva-tri dana početi zbrajati štetu.

'Pričekajmo dan-dva pa ćemo znati točne podatke o šteti. Što se tiče meteoroloških uvjeta, više ne bi trebalo biti kiše što znači da će grad normalno funkcionirati', rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković kazao je i kako su na teren pristigli pripadnici vojske kao i vatrogasna društva iz susjednih županija te da se nada da će oborine uskoro oslabiti.

'Palo je više kiše nego što je palo cijeli mjesec. Nakon izvanrednih okolnosti s kojima smo se suočili ovo ljeto, nakon velike suše i požara, sada smo se suočili i s poplavama. Zahvaljujem se svim vatrogascima i dobrovoljcima koji su pomagali u sanaciji štete', kazao je premijer te dodao da će, sukladno šteti, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao kako se građane moli da prije konzumacije vode prokuhaju vodu radi zdravstvene zaštite.

'Stižu informacije da je pročistač poplavljen stoga, radi njihove sigurnosti, molim sve građane da prokuhaju vodu prije nego je konzumiraju', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je još jednom naglasio kako je na područje stigla i vojska kojom upravlja ministar Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U pripravnosti je 300 vojnika, imamo tehniku, strojeve koje možemo koristiti za raščišćavanje naplavina, imamo pokretne pumpe koje mogu ispumpati oko 700 litara u minuti. Tu smo u Zadru kako bismo što prije sanirali štetu i da bi grad što prije mogao funkcionirati', poručio je ministar obrane Damir Krstičević te dodao da je za pomoć poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno 13 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba, šest radnih strojeva koji mogu služiti za raščišćavanje naplavina i 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode.

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo