nakon sjednice vijeća za euro /

Plenković o sjednici VNS-a: 'Ako odgovor Pantovčaka dođe u subotu, onda je jasno da sjednica neće biti u petak'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sedmom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

11.11.2020.
13:55
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon sedme sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Plan je da se do kraja godine prihvati Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. Rekao je da bi Hrvatska trebala uvesti euro 1. siječnja 2023. godine i da je spremna za to. 

"Važno je da se zadržimo na deficitu od 3 posto", istaknuo je odgovarajući na pitanje koji su mogući izazovi na tom putu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je proces zamjene kune u euro složen i tehnički zahtjevan, Nacionalni plan ustrojit će ukupno šest koordinacijskih odbora: za zamjenu gotovog novca, za zakonodavne prilagodbe, za prilagodbu opće države, za prilagodbu financijskog sektora, za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača te za komunikaciju.

"Nismo naivni ni glupi" 

Kad je riječ o interpelaciji Domovinskog pokreta i dijela oporbe za vjetoroelektranu Krš-Pađene, Plenković je ustvrdio da je promašena i da zato nije bio u Saboru, a ne zato što ne stoji iza ministra Tomislava Ćorića.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza toga stoji bivši Mostov ministar, 'pravednik Dobrović'. Ako je mislio da nešto nije prema zakonu, imao je vremena da nešto pozduzme. Vlada nije teklić, nije kurir. Oni su mogli izravno dobiti dokumentaciju od onih tijela koji podsjeduju tu dokumentaciju", rekao je Plenković dodajući: "Nismo ni naivni ni glupi da bi nas ovi loši politički đaci dovodili u defanzivu".  

"Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina i nema potrebe da ja kao predsjednik Vlade dolazim na ovakve interpelacije. Klub HDZ-a je razotkrio sve demagoške napore Domovinskog pokreta", kazao je. 

Rekao je da će u Vladi odgovarati na sve te inicijative koje će saborska većina odbijati.

''Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje, kao i ovi iz Domovinskog pokreta i Mosta koji su dobili premalo pa ne mogu ucjenjivati'', rekao je premijer.

Sjednica VNS-a: Naša ponuda stoji

Kad je riječ o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, ponovio je da iz Ureda predsjednika šire laži oko komunikacije s Vladom i toga jesu li dobili materijale za sjednicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj predstojnik ureda je dva puta zvao gospodina Miljenića, dakle predstojnika ureda predsjednika oko termnina. Naša ponuda i dalje stoji", kazao je ponovivši da su im ponuđeni termini ovog tjedna četvrtak popodne te petak prijepodne i poslijepodne. 

No, odgovora s Pantovčaka još nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako njihov odgovor dođe u subotu, onda je jasno da sjednica neće biti u petak", rekao je. 

Cjepivo protiv korone: Prvo koje bude gotovo 

Kad je riječ o situaciji s koronavirusom, Plenković je rekao da je situacija pod kontrolom. Osvrnuo se i na različite poruke koje dolaze iz znanstvenih krugova o epidemiji i brojkama zaraženih. 

"Stavovi znanstvenika u Vladinom savjetu, koji su ondje dobrovoljno, njihovi stavovi ni na koji način ne obvezuju Vladu ni Stožer. Njihova uloga je savjetodavna," ustvrdio je premijer. 

Što se tiče nabavke cjepiva, naglasio je da EU "igra na više ploča". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koje cjepivo bude prvo gotovo, EU će ga nabaviti pa će ga tako dobiti i Hrvatska. No, neće moći biti svi cijepljeni isti dan. Prioritet će imati najranjivije skupine", odgovorio je predsjednik Vlade. 

Isplata veledrogerijama krajem tjedna

Ministar Zdravko Marić najavio je da se nada da će u petak ići isplata dijela sredstava za dugove veledrogerijama, s obzirom da je danas u Saboru usvojen rebalans proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče novca za pokriće troškova državnih bolnica (KBC-i, kliničke bolnice), te stavke su već predviđene u prijedlogu rebalansa, a što se tiče općih bolnica ideja je da napravimo raspodjelu kroz odluku vlade i uvođenje određenih kriterija", kazao je Marić.

"Moramo shvatiti da zdravstvo ima svoju cijenu, da sve to košta i da se racionalizira sustav potrošnje", poručio je. 

Konverezija u eure bez naknade

Guverner Boris Vujčić, odgovarajući na pitanja, napomenuo je da će prilikom uvođenja eura konverzija depozita ili kredita za građane biti besplatna, odnosno da nitko neće biti doveden u nepovoljni položaj ili biti oštećen. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo