PLENKOVIĆ O GORUĆIM PROBLEMIMA U DRŽAVI, SUKOBU S PREDSJEDNICOM I OPORBOM: /

'Hrvatska Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0'

Image
Foto: Screenshot/HRT

Gost subotnjeg Dnevnika na HRT-u je bio premijer Andrej Plenković iza kojeg je burni tjedan u kojem je morao u Saboru dokazivati da mu Vlada ima većinu.

11.11.2017.
20:31
Screenshot/HRT
VOYO logo

No, nije se glasovalo samo o opozivu Vlade, nego i o opozivu ministrice Nade Murganić koja je buru u javnosti podignula zbog sramotnog prijedloga zakona u kojem je uvršetna skandalozna definicija obitelji, po kojoj bračni par bez djece nije obitelj.

Image
NAKON MARATONSKE SJEDNICE PREPUNE VRIJEĐANJA I GALAME: /

Oporba nije srušila Vladu, Murganić također spašena

Image
NAKON MARATONSKE SJEDNICE PREPUNE VRIJEĐANJA I GALAME: /

Oporba nije srušila Vladu, Murganić također spašena

"Hrvatska Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0, sve to u manje od 12 mjeseci. Očito je to jedina taktika koju u svojoj inventivosti oporba nastoji primjeniti u ovom trenutku. Dokument koji je u fazi javne rasprave sigurno nije razlog opoziva ministrice", rekao je Plenković za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je jučer, vidno iznerviran, raspravu u Saboru nazvao "dnom dna", a sada je pojasnio što mu je najviše zasmetalo.

"Ne može se ta izjava izvuči iz konteksta. Plenarnim saborskim raspravama nakon sjednica Europskog vijeće želim približiti zastupnicima teme koje su relevantene za Hrvatsku. Navečer se dio rasprave u Saboru pretvorio u dilentatizam, s neumjesnim komentarima - koji ruši kredibilitet institucije. Zato sam tako reagirao", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na situaciju u Agrokoru.

Plenković: Lex Agrokor je polučio uspjeh i to je glavno

"Dokument koji je oporba uspjela producirati na dvije stranice s 11 pitanja Vlada toliko kvalitetno elaborirala da su dobili sve odgovore na sjednici Vlade, a sve su to ponovili u Saboru. Ono što je meni važno je to - da ljudi u Hrvatskoj shvate da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba - ili neodgovorna ili neozbiljna ili populistička. Na pitanje je li se moguće nagoditi sa Sperbankom Plenković je kazao kako je Sberbaka cijelo vrijeme bila informirana o procesu - i prije i nakon donošenja zakona o izvanrednoj upravi. Njihovi predstavnici su dolazili i na sastanke u Vladu, a razgoarali su i s predstavnicima drugih banaka. Žao mi je da Sberbanka nije učestvovala u svim poslovima i procesima koje je Izvanredna uprava provodila kada se pronalazio novi model financiranja. Oni su odabrali put da svoje tražbine nastoje dobiti putem tužbi u drugim državama. Vidjeli ste odluku londonskog suda koji je priznao zakon o Izvanrednoj upravi. Pozivam ih da se vrate pod okrilje suradnje kakvu imaju i drugi vjerovnici", izjavio je Plenković.

Plenković je komentirao i presudu suda u Ženevi u slučaju INA - MOL u kojim se implicira pristranost suca Ivana Turudića te nepouzdanost ključnog svjedoka Roberta Ježića.

U Washingotnu se vodi drugi proces u slučaju INA-MOL

"Dali smo precizno priopćenje nakon odluke i jasno stavili našu poziciju. Vodi se drugi proces u Washingtonu i Vlada ne namjerava komentirati pravorijek dok drugi proces traje", rekao je Plenković. Naglasio je kako je Mostov ministar Slaven Dobrović bio upoznat s pravorijekom. Premijer je kazao kako Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine. "Završen je zahtjev za prijedlog - traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera. Već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska 5 milijardi eura duga koji imamo u cestovonom sektoru, "umjesto da sve dolazi brzo naplatu, riješi na kvalitetan način bez monetizacija autocesta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se u intervjuu osvrnuo i na žestoke kritike Vladi koje je uputila predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

‘Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne’, rekla je predsjednica, a to su mnogi shvatili kao još jednu u nizu kritika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOLINDA NAPALA VLADU KAO NIKAD DOSAD: Marić joj je odgovorio i postavio izazov Međutim, premijer je u intervjuu imao pomirljivi ton rekavši kako predsjednica nastupa na raznim aktivnostima i ima svoju odgovornost.

"Podupro sam inicijativu da svoj ured izmjesti u pojedine dijelove Hrvatske. Mi smo prva Vlada koja ima Ministarstvo koje se i formalno bavi demografijom i imamo niz mjera koje smo već donijeli. U ponedjeljak imamo sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, nove mjere među kojima i pronatelitetni dodatak. Vlada je svjesna problema, a ako predsjednica i njezin tim imaju sugestija mi ćemo ih rado uzeti u obzir", poručio je.

'Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu'

Priznao je da s njom posljednji dana nije bio u kontaktu zbog dosta dinamičnog rasporeda.

"Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu. Jasno sam kazao ukoliko ima ambicija za drugi mandat - volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a i nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako do kraja godine ima još dosta posla - rebalans proračuna, proračun za 2018, nastavak s reformama - pravosuđa, uprave mirovinskog sustava, zdravstva, obrazovanja itd. "Nosimo se s onim što nismo planirali, a imat ćemo vremena i za ono što želimo provesti", dodao je.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo