DAN UOČI IZBORNE ŠUTNJE / Plenković: 'Nećemo zamarati birače s više izbora, 15. 8. nova Vlada će biti u punoj snazi‘

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Plenković je uvjeren u pobjedu i da će HDZ opet slagati većinu

3.7.2020.
10:42
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Izbori za Hrvatski sabor se održavaju u jeku pandemije koronavirusa, a predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković poručuje: ''Epidemiološka situacija je stabilna i pod kontrolom, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremili su kvalitetan okvir koji omogućuje svima da ostvare glasačko pravo, uz pridržavanje epidemioloških preporuka''.

Image
Kristalna kugla RTL Direkta /

Tko, s kim i kako: Ovo su tri najizglednija scenarija za novi sastav parlamentarne većine

Image
Kristalna kugla RTL Direkta /

Tko, s kim i kako: Ovo su tri najizglednija scenarija za novi sastav parlamentarne većine

''Kako ne bismo ugrozili zdravstvenu sigurnost građana i kako bi Hrvatska najesen imala stabilnu i funkcionalnu Vladu, odlučili smo ići na izbore sada kad to dopuštaju epidemiološke okolnosti. U nekim zemljama u kojima je epidemiološka situacija lošija nego u Hrvatskoj, poput Francuska i Srbije, već su se proteklih dana održali lokalni i parlamentarni izbori, a predsjedničke izbore imala je i Poljska. Odgoda izbora ujedno je odgoda demokracije, i to ne dolazi u obzir'', kazao je, između ostalog, Plenković u razgovoru za Jutarnji list te odbacio kritike na rad Stožera za civilnu zaštitu.

''SDP nastoji na svaki način minirati i difamirati uspješan proces kojim je pravodobnim mjerama spriječen talijanski scenarij u Hrvatskoj. Oni kao da su se stavili u ulogu opozicije koja navija za koronu. Pravni temelj za donošenje odluka Stožera su Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti te članak 16. Ustava. Ograničenja donesena radi sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite ljudskih života bila su razmjerna i balansirana, što je također u skladu s odredbama Ustava. Stoga me nimalo ne brine zahtjev dvoje sudaca koji, prema mojem saznanju, traže ocjenu ustavnosti dvije odluke Stožera i ovlasti koja proizlazi iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Štoviše, Ustavni sud dosad je zaprimio više od 20 prijedloga za ocjenu ustavnosti pojedinih odluka Stožera i zakona. Među tim zahtjevima već su dvije odluke i Zakon čiju ustavnost propitkuju suci Ustavnog suda. Znači, o njima bi Ustavni sud, uključujući i dvoje sudaca koji su sada podnijeli zahtjev, odlučivao i bez tog zahtjeva, a Vlada se o tim predmetima već očitovala'', istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''HDZ će pobijediti, mi očekujemo da naš rezultat bude u okvirima prošlih izbora kad su nam brojne ankete davale manje mandata nego što smo ih dobili'', poručio je i dodao da s MOST-om ne kani sjesti za stol: ''Ja koji sam surađivao s Mostom u dobroj vjeri, nakon što sam ih upoznao, ne bih poželio nikome da s njima više surađuje jer to je skupina ljudi koja nema konstruktivnu politiku, nego samo refleks destrukcije i rušenja. Mi smo ih i na lokalnim izborima u Metkoviću pobijedili i doživjet će poraz ponovno na ovim izborima u tom gradu. A svi koji su u Mostu bili korektniji, pobjegli su glavom bez obzira, pa i sada pred izbore. Ostali su Petrov, Grmoja i Bulj, a i sada su doveli ljude koji nemaju veze s politikom. I oni i Škoro forsirali su križanje listića u drugom krugu predsjedničkih izbora. Takvu razinu političke nelojalnosti, nezrelosti i destrukcije nisam dosad vidio na našoj političkoj sceni''.

Mnogi se pitaju je li opcija ponavljanja izbora izgledna, a i predsjednik Republike govori o tome da novi izbori ne bi donijeli ništa. ''Nismo nas dvojica o tome razgovarali, ali mislim da se i bez konzultacija slažemo u jednoj fundamentalnoj stvari. U ovim okolnostima Hrvatska mora imati stabilnu Vladu. I to je razlog zašto sada idemo na izbore. Nakon izbora, tijekom ljetnih mjeseci treba odmah formirati većinu i poslije 15. kolovoza možemo biti u punoj radnoj snazi. Ideja je da ne zamaramo birače s više izbora'', kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo