'PUN JE GNOJA' / Plenković se pohvalio postignutim dogovorom sa sindikatima, pa žestoko izvrijeđao Milanovića: 'Njegovo perfidno laganje se svodi na tri točke'

Andrej Plenković u utorak se sastao sa Sindikatima, nakon čega je dao izjavu za medije

26.4.2022.
16:34
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u utorak se sastao sa Sindikatima, a glavna tema bila je povećanje osnovice plaća u javnim i državnim službama i naknadi za prijevoz. Plenković je nakon sastanka dao izjavu za medije.

Premijer je rekao da je postignut dogovor sa sindikatima nakon zadnjeg sastanka. "Učvrstili smo međusobno povjerenje", istaknuo je premijer i rekao da je napravljen velik iskorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postigli smo dogovor'

"Postigli smo dogovor oko tri točke. Prvo - povećan je iznos sredstava za sistematske preglede na 1200 kuna, povećanje troška za prijevoz je 1,35 kuna i korektivni mehanizam za povećanje cijene goriva", naveo je Plenković i istaknuo da je kroz kompromis od 1. svibnja dizanje osnovice za četiri posto.

"Okvir rasta plaća je između 25 i 40 posto i time smo izrazito zadovoljni", kazao je premijer, dodajući da je za  vrijeme njegove vlade rasla plaća u državnim i javnim službenicima. Plenković je kazao da Vlada ide u rebalans proračuna, a "ovaj dogovor sa sindikatima je jedan od razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOST IZNENAĐENJA /

Nastavljaju se pregovori sindikata i Vlade: Dosad nisu našli zajednički jezik, pa će sve koordinirati premijer

Image
GOST IZNENAĐENJA /

Nastavljaju se pregovori sindikata i Vlade: Dosad nisu našli zajednički jezik, pa će sve koordinirati premijer

'Prijelomni sastanak'

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su inzistirali da premijer Plenković bude na sastanku. "Svi su uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva, kompromis je postignut da raste osnovica prvog svibnja, ne prvog travnja", rekla je Šprem, dodajući da će nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i sindikat učitelja provesti referendum.

"Današnji sastanak je bio prijelomni, nakon onih 14. krugova", rekla je, dodajući da su sindikati zadovoljni. "Ponuda je bila 2+2, nismo mogli biti zadovoljni, ali premijer voli win-win poziciju pa je nakon razgovora došlo do pomaka u vidu zadovoljavanja sindikalnih uvjeta. Drago nam je da smo bili mudri i pametni i čekali dolazak premijera", kazala je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da su zadovoljni pitanjem kolektivnog ugovora. "To je sigurnost svih zaposlenih u javnom sektoru", istaknula je Šprem. Očekuje se potpisivanje u petak. Pitanje materijalnih prava očekuju ujesen.

Šprem je kazala da nisu razmišljali o štrajku. "Danas nismo uopće razgovarali o industrijskim akcijama. Razgovor je bio kvalitetan. Za stolom nismo vadili artiljeriju ili prijetili štrajkom", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Milanović iznosi perfidne laži'

Premijer Plenković je, upitan o komentaru na izjave predsjednika Zorana Milanovića, kazao da mu se čini kao da je "karijes naručio to pitanje". Kazao je da Milanović iznosi "perfidne laži".

"Njegovo perfidno laganje se svodi na tri točke. "Prva je da se pokriva od supstance teme, što više govori, to se više vidi da je uvučen u pismo koje su potpisali heroji Domovinskog rata i generali. Kukavički se pokrio, čemu predstava sa generalima? Međutim, tu se vidi cijeli plan, napraviti sukob HDZ-a i generala. Sve je laž, povjerljivo. U korijenu moraš biti pokvaren", kazao je Plenković, pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, izmišlja lažne teze koje smo navodno rekli ja, Tomo Medved ili bilo tko drugi iz HDZ-a, kako bi stvorio medijski dojam da je netko od nas rekao nešto protiv generala ili heroja Domovinskog rata. Još jedna perfidna laž. Pokrio se kukavički, umjesto da sam kaže ako je već u dogovoru, ‘napišite zahtjev za pomilovanjem i ja ću pomilovati’. Što generali imaju s tim?

I treća teza, najgora i najgnjusnija, koju samo netko pun gnoja u karakteru može reći. Znate kako gnoj nastaje i čemu služi, ne trebam to objašnjavati... On nastoji baciti tezu o UDBI i udbašima, na mene, mog pokojnog oca koji je preminuo prije nekoliko tjedana", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imamo trovača'

"Stupanj zla koji postoji u nekome tko je nažalost dobio povjerenje birača, stupanj projiciranja na druge svih svojih malignih svojstava je neviđen na hrvatskoj političkoj sceni. Imamo jednoga trovača koji je anomalija političkog sustava i nema nikakvu drugu zadaću; njegov jedini cilj je unositi razdor među Hrvate, branitelje i unositi duboke podjele u hrvatskom društvu. On govori nekom da je prištav. To znači da se on gleda u ogledalo i onda to prišiva nekom drugom. Cijela priča je izmišljena. Neprihvatljivo mi je da se ovaj proces pokušava svesti na sukob", rekao je Plenković.

Dodao je da je cijela priča oko pomilovanja generala izmišljena. "Mi smo vlada koja rješava pitanje plaća, intervenirali smo za vrijeme covida, a za njega je pandemija karijes. U stečaj zbog nas nije otišlo 120.000 kompanija, ne zbog njega", naveo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao da vojnici trebaju dobiti zarađene dnevnice. "To će ministar kao novoproglašeni kriminalac rješavati", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu da ulazak Finske i Švedske u NATO uvjetuje izbornim zakonom u BiH. "Neka blokira odmah, ako je frajer. Čovjek koji guli grlo na predizbornim skupinama Željka Komšića, odjedanput je postao veliki zagovornik prava Hrvata za razliku od nas koji to držimo kontinuirano na dnevnom redu", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao da mu se čini da bošnjačke strane namjerno nisu postigle dogovor. "Mi se moramo sramotiti i crveniti što imamo predsjednika s proruskim stavovima. To treba propitkivati gdje se ta politika utemeljila", poručio je.

Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u šengenski prostor. "Mislim da smo u proteklih nekoliko godina Janša i ja uspješno komunicirali. Nije bilo povišenog tona u vezi Slovenije", rekao je Plenković. "Ne želim dovoditi u pitanje odnos Slovenije i Hrvatske", napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biram Hrvatsku je mjera koja je najuspješnija aktivne politike zapošljavanja", rekao je premijer i istaknuo da vjeruje da će dio ljudi doći izvana i dobiti potporu ako se vrate u Hrvatsku. Na kraju je poručio da je čudno što su novinari otkrili nove moguće zamjene ministara u rekonstrukciji Vlade.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo