U HDZ-u složni oko sporazuma /

Plenković: 'Još nismo odlučili tko ide u Marakeš, vidjet ćemo kakav će biti odaziv drugih zemalja'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuo je da on nije dobio poziv

13.11.2018.
20:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Klub HDZ-a održao je u utorak poslijepodne sastanak, nakon kojega je predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao izjavu medijima.

"Što se tiče Kompakta o zakonitim migracijama, dobili smo jedinstvenu podršku za taj dokument. On nije međunarodni ugovor, nije obvezujući, ostaje suvereno pravo svakoj zemlji, pa i Hrvatskoj, da provodi migrantsku politiku. Jasno odjeljujemo zakonite migracije od onoga što trenutno i hrvatska država i Vlada i policija koji štite hrvatsku granicu od nezakonitih migracija i na taj način priprema Hrvatsku za ulazak u šengenski prostor. Važno je da se te teme u cijelosti demistificiraju, a obzirom da je kampanja koja postoji kod nas - paneuropska kampanja koja postoji i u drugim zemljama, mislim da će većina razboritih i odgovornih vlada shvatiti da je to dokument koji je pokušaj jedne svjetske organizacije, UN-a, da nađe odgovor s katalogom mjera koje svaka zemlja može na svoj način i sukladno svom odabiru primjenjivati na nacionalnoj razini", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Premijer je rekao da se još ne zna tko će ići u Marakeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo još o tome odlučili, vidjet ćemo kakav će biti odaziv drugih zemalja. Trenutno naša diplomatska mreža sondira kakvi će biti dogovori drugih."

Istaknuo je da on nije dobio poziv, demantirajući time napise u medijima i neslužbene tvrdnje da će umjesto predsjednice upravo on ići u Marakeš. 

"Unutar kluba nema protivljenja marakeškom sporazumu", ustvrdio je.

Upitan u kojem će se formatu pričati o marakeškom sporazumu na nacionalnoj razini, Plenković je rekao da je to na Saboru da odluči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo ga poslati kao informaciju. Nema ratifikacije, tako da što se mene tiče, najvažnije je da ta rasprava senzibilizra javnost da otklonimo ove puste mistifikacije", rekao je Plenković.

Sastao se i s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, s kojim je razgovarao o održavanju i organizaciji Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem odnosu ništa se nije promijenilo, Grad Vukovar izrazito je važan za ovu Vladu. Mislim da je ukupan angažman ove Vlade prema Vukovaru vrlo dobar", rekao je Plenković, dodavši da u Vukovar privući investitore i otvoriti nova radna mjesta.

Komentirao je i napise u Nacionalu, koji piše da je Franjo Varga, glavni osumnjičeni u aferi SMS, radio i na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2014. godine.

"Koliko je meni poznato, slučaj se rasvjetljava. Važno je da prema onome kakav je naš trenutni uvid u dokumentaciju nema nikakvih dokaza o bilo kakvoj formalnoj suradnji Varge s HDZ-om u periodu 2014. i 2015., a je li postojala neka druga neformalna suradnja s pojedincima - o tome nemamo saznanja, a nadležna tijela trebaju taj slučaj kompletno rasvijetliti", rekao je Plenković.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo