'branitelji zaslužuju poštovanje' / Plenković iz Vukovara: 'Ovo ne smije biti mjesto podjele, svi su dobrodošli u kolonu. SDSS? Donijeli su odluku'

Image
Foto: RTL

Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Program kreće ispred bolnice 'Dr. Juraj Njavro' u Vukovaru nakon čega slijedi križni put i 25. Kolona sjećanja

18.11.2023.
9:51
RTL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković s članovima Vlade stigao je na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škarbnje. Ispred Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru dao je izjavu za medije i poručio kako je zajedno s drugim članovima Vlade došao odati počast hrvatskim braniteljima i žrtvama velikosrpske agresije.

"Danas smo u Vukovaru na Dan sjećanja za žrtve Vukovara i Škabrnje. Došli smo odati poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najviše dali za hrvatsku slobodu. U grad heroj, grad svjetionik hrvatske slobode i simbol Domovinskog rata, nadam se u zajedništvu i iznimnom čašću da možemo pozdraviti one koji su najzaslužniji za hrvatsku demokraciju i slobodu proteklih 30 godina. Vukovar je grad koji je itekako propatio u ratu, a koji je mirno reintegriran u siječnju 1998. Od tada se razvija i ulaže se u njega. Svaka Vlada, a naša posebno učinila je maksimalne napore kada je riječ o ulaganju u zdravstvo, školstvo, komunalnu infrastrukturu. Mislim da smo zajednički napravili velike napore", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na to što će danas na čelu Kolone sjećanja biti pripadnici HOS-a. Novinari su mu kazali kako su neki HOS-ovci s kojima su pričali čak i zaplakali u Vukovaru i rekli da su konačno dobili što zaslužuju.

Image
DANI SJEĆANJA /

Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana: 32 godine je prošlo od mučnog stradavanja, tisuće stižu u Vukovar i Škabrnju

Image
DANI SJEĆANJA /

Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana: 32 godine je prošlo od mučnog stradavanja, tisuće stižu u Vukovar i Škabrnju

"Svi hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje, i pripadnici HOS-a su branili Hrvatsku u konačnici, to smo rekli nebrojeno puta. Ono što je najvažnije da Vukovar ne smije biti mjesto podjele, nego mjesto zajedništva. Svi su dobrodošli u kolonu, kao što su dobrodošli svih ovih godina", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali smeta li mu pozdrav "za dom spremni" i HOS-ovo znakovlje.

"Tu temu smo već apsolvirali i limitirali na ono što je bilo 1991. A ove druge konotacije su neprihvatljive i štetne Hrvatskoj. Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvaća", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se i teme Milorada Pupovca i činjenice da predstavnika SDSS-a danas neće biti u Vukovaru.

"Mi smo kao partneri razgovarali o svim okolnostima. Oni su donijeli odluku koju su jučer komunicirali i koju mi respektiramo", kazao je i demantirao da im je on takvo što sugerirao. "Oni su donijeli svoju odluku", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjave gradonačelnika Ivana Penave koji smatra da Pupovac na tom mjestu nije dobrodošao.

"Predstavnici SDSS-a su više puta bili u koloni. S nama je bio ovdje i bivši potpredsjednik Vlade, gospodin Boris Milošević. Prema tome ne vidim što se to promijenilo od tada do danas", zaključio je Plenković i poručio da se s vukovarskim gradonačelnikom pozdravio na dolasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je sudjelovao na prigodnom programu u dvorištu bolnice, a nakon toga kreće križni put te tužna 25. Kolona sjećanja koju bi, na poziv vukovarskog gradonačelnika, trebali predvoditi HOS-ovci. Kolona sjećanja bi na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru trebala stići oko podneva kada je predviđenjo odavanje počasti žrtvama polaganjem vijenaca i svijeća, kao i molitva za žrtve Domovinskog rata.

Premijer će također položiti vijenac kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje vukovarske tragedije ove su godine zasjenila politička prepucavanja nakon što su gradske vlasti objavile da će kolonu predvoditi pripadnici HOS-a koji su branili Vukovar 1991. te tiskale plakat obilježavanja na kojem je uz ime HOS-a istaknuto i slovo U.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo