MINISTAR MEDVED / 'Plenković i Milanović su se čuli i usuglasili stavove. Šaljemo li vojnike u Ukrajinu? O tome će se razgovarati s NATO savezom'

Na pitanje hoće li hrvatska vojska ići u potporu borbenim skupinama na granicu s Ukrajinom, Medved je kazao da će se o tome razgovarati na zasjedanju NATO organizacija

24.2.2022.
13:55
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović - koji se jutros sastao s vojnim vrhom i čelnicima tajnih službi - reagirao je na ruski napad na Ukrajinu.

U priopćenju je oštro osudio rusku agresiju na Ukrajinu, a napade ruskih vojnih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta. Pozvao je Rusiju na prekid vojnih napada na Ukrajinu, nada se brzom smirivanju situacije. Republika Hrvatska, poručuje, kao članica NATO saveza i Europske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obveza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter Goran Latković na Markovom trgu razgovarao je s ministrom branitelja Tomom Medvedom. Ministar je kazao da su se predsjednik i premijer telefonski čuli te da su usuglasili stavove. 

Image
rat je počeo /

Dramatična objava dopisnika iz Moskve: 'Ukrajinski potpukovnik mi je poslao poruku 'ovo je kraj!''

Image
rat je počeo /

Dramatična objava dopisnika iz Moskve: 'Ukrajinski potpukovnik mi je poslao poruku 'ovo je kraj!''

"Još jednom želimo iskazati osudu agresije Rusije na Ukrajinu, na suverenitet Ukrajine. Predsjednik Vlade i Republike su se čuli, stavovi su im podudarni - osuda agresije na Ukrajinu, traženje Rusije da zaustavi daljnji napad. RH je iskazala solidarnost s ukrajinskim narodom i spremni smo im pružiti sve oblike tehničke i humanitarne pomoći", kazao je Medved. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i d aje iznimno važno ono što će se večeras dogoditi na Europskom vijeću.

"Izglasat će se sankcije prema Rusiji gdje RH ima jedinstven stav, kao i zaključci koji će biti na sastanku NATO-a, a glede uključivanja Hrvatske u okviru saveza, odnosno u okviru mjera koje će biti uključene u obranu ili odvraćanje od strane ruske agresije", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjavu premijera da se može očekivati sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost te može li se očekivati sastanak između premijera i predsjednika. 

"Ja vjerujem da do toga može doći, danas je o tome bilo razgovora. Predsjednik Republike i Vlade sazivaju zajedno Vijeće, što se tiče sadržaja bit će usmjereno ulozi RH u pomoći ukrajinskom narodu. Važno je ovog trenutka pružiti potporu ukrajinskom narodu, ohrabrenje", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i kakav će paket pomoći hrvatska spremiti za Ukrajinu.

"Donesena je tehnička potpora kroz razne oblike pružanja potpore što se tiče osobe, ali istaknuli smo da smo spremni prihvatiti izbjeglice i ranjene iz Ukrajine. To je nadležnost potpredsjednika Božinovića, gdje je zaključak da će on sa službama i sustavom civilne zaštite izvršiti potrebne radnje, a sve u skladu s potrebama koje bi bile upućene prema nama", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kakva će biti evakuacija Hrvata iz Ukrajine. 

"Naše veleposlanstvo je aktivno, veleposlanica je u kontaktu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, u kontaktu sm os državljanima koji se nalaze tamo. Ukoliko dođe do toga, vele poslanstvo će poduzeti sve da se građani evakuiraju", kazao je Medved. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li hrvatska vojska ići u potporu borbenim skupinama na granicu s Ukrajinom, Medved je kazao da će se o tome razgovarati na zasjednju NATO organizacija. 

"U skladu tim će se donijeti odluka koju će RH podržati", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što očekuje od državnog vrha Srbije, kazao je da vjeruje da će prepoznati pravu stranu i odabrati je. 

"Da će prepoznati Ukrajinu kao žrtvu ruske agresije i osuditi je i da će ovog puta Srbija kao i sav civilizirani svijet zaista dati potporu ukrajinsko narodu u ovoj brutalnoj agresiji koja je usmjerena prema njima, velik je broj žrtava", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo