'PLENKOVIĆ I HDZ SU ŠTETNA TVOREVINA ZA HRVATSKU': / Dalija Orešković tvrdi da njihovo djelovanje stavlja 'čavle na lijes' pravosuđa

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Sve sijede koje imam rezultat su sudskih odluka s kojima se nisam slagala. Tu je niz odluka, pa i Vrhovnog i Ustavnog suda', rekla je Dalija Orešković

26.5.2021.
11:18
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica stranke Centar, Dalija Orešković, koja je sudjelovala na jučerašnjoj sjednici Odbora za pravosuđe, u "Novom danu" N1 televizije govorila je o izboru novog čelnika Vrhovnog suda rekavši kako vjeruje da su vladajući htjeli odbiti sve pristigle kandidature, jer predsjednik Zoran Milanović podržava kandidatkinju koja ne odgovara HDZ-u.

“Smatrali su da je rasprava o kandidatima neplodonosna, jer su vjerovali da je teško da bi Zoran Milanović predložio nekog drugog", rekla je Dalija Orešković koja smatra da predsjednik Vrhovnog suda nema ovlasti za reformu pravosuđa i stavljanje njihovih kandidata u taj kontekst dodatno će ispolitizirati proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravosuđe može reformirati politika... Za godinu dana će novi predsjednik Vrhovnog suda morati podnijeti izvješće Saboru – hoćemo li onda napadati jer se pravosuđe nije reformiralo? Ulazimo u dalju spiralu negativnih konotacija o pravosuđu. Stranke izbjegavaju odgovornost time što ne mijenjaju zakon tako da se konstrukcijski nešto promijeni", rekla je Orešković.

Image
ZLATA ĐURĐEVIĆ: /

'Ako me Sabor ne izabere, neću se javiti na novi javni poziv; Nemam potrebe dalje sudjelovati u političkim procesima'

Image
ZLATA ĐURĐEVIĆ: /

'Ako me Sabor ne izabere, neću se javiti na novi javni poziv; Nemam potrebe dalje sudjelovati u političkim procesima'

HDZ štetan za Hrvatsku

Orešković tvrdi da su premijer Andrej Plenković i HDZ štetna tvorevina za Hrvatsku i da njihovo djelovanje stavlja čavle na ljes hrvatskog pravosuđa. "Odabir sudaca spada u politički dijalog koji je nužan, ali on se treba voditi na drugom terenu. Na političkoj sceni ne postoji politička volja da se reformira pravosuđe, ali ipak, treba reformirati čitavu državu. To rade oni koji se natječu za parlamentarnu većinu. Predsjednik Vrhovnog suda treba reći kako će se ubrzati sudski postupci, kako će se detektirati suci koji postupke drže u ladicama i kako ujednačiti sudsku praksu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je u politiku ušla nakon ostvarene karijere u odvjetništvu. "Sve sijede koje imam rezultat su sudskih odluka s kojima se nisam slagala. Tu je niz odluka, pa i Vrhovnog i Ustavnog suda… No ne smijemo tretirati cijelo pravosuđe kao HDZ-ovo, niti sve suce gledati kao nekompetentne i nemoralne. To šteti svim građaninma koji imaju parnicu pred bilo kojim od 1710 sudaca u zemlji.

Već sam kritizirala aktualnog predsjednika Vrhovnog suda, smatram da nije bio oličenje te funkcije kakvo je trebao biti. On nije bio dobar odabir za tu funkciju, no njegovo djelo i lik ne mogu se izjednačiti sa Vrhovnim sudom, a posebno ne s čitavim pravosuđem", rekla je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda HDZ-u za kriminal

Smatra da je potrebno duboko reformirati rad Državnog sudbenog vijeća (DSV), maknuti dva saborska zastupnika koji tamo sjede i provoditi provjeru imovinskih kartica. Rekla je da se manipulira o odlučivanju Vrhovnog suda o presudi kojom je HDZ osuđen za kriminal.

"Time se manipulira u javnom prostoru. Predsjednik Vrhovnog suda neće biti ta osoba koja će donijeti tu odluku. Tu će odluku donijeti neko vijeće, a on ne bi trebao biti član tog vijeća. Dobro je što postoji svijest da je HDZ, stranka koja je osuđena za korupciju. HDZ ne bi smjela biti politička stranka koja vlada ovom zemljom", rekla je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li se saborski zastupnici HDZ-a trebali izuzeti iz glasanja o predsjedniku Vrhovnog suda, Orešković kaže kako mislim da to nije moguće. "Kada bismo išli s tezom da se trebaju izuzeti, trebaju se izuzeti i kod rasprave o izvješću glavne državne odvjetnice, o izvješću predjsednika Vrhovnog suda, iako će novoizabrana osoba braniti izvješća iz vremena Đure Sese. HDZ ne bi u tome trebao sudjelovati. No bi li onda trebali oni donositi nove zakone koji su ključni za zemlju? Ne. HDZ ne bi trebao biti politička stranka koja obnaša vlast. Birači su ti koji imaju moć oduzeti HDZ-u pravo da glasa", rekla je Dalija Orešković.

Istaknula je da svi građani imaju pravo imati povjerenje u suca koji im sudi. “Ako se svi smatraju lijenim trutovima koji žive na račun građana, to je štetno. Mislim da je dobro probuditi svijest građana o tome gdje su pravi problemi, no ne stavljati teret na predsjednika Vrhovnog suda", dodala je Orešković za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo