sjednica vlade / Plenković: 'Dobili smo potvrdu da će se u Savskom Marofu proizvoditi materijal za cjepivo Pfizera'

Vrijednost Pfizerove investicije u tvornici u Savskom Marofu je 10 milijuna dolara, a zaposleno će biti još 30 radnika

20.5.2021.
12:19
VOYO logo

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na broj cijepljenih u Hrvatskoj naglasivši da je cijepljena svaka treća odrasla osoba. 

"Trećinu stanovništva cijepili smo jednom dozom. Rekli smo da ćemo do 30. lipnja ići do 50 - 55 posto odraslog stanovništva cijepljenog, mislim da ćemo to i dostići. Pozivam sve da se cijepe", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su u tijeku završni razgovori o digitalnoj zelenoj potvrdi koja će biti ključna za slobodu kretanja, turizam, gospodarstvo...

"Zainteresirani smo da se što prije na nivou EU-a postigne dogovor kako bismo mogli prihvatiti brojne turiste koji žele doći u Hrvatsku", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je dobio potvrdu od Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo protiv covida, odnosno tamo će se proizvoditi DNK predložak za cjepivo. Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još 30-ak ljudi. 

"1,8 milijardu doza cjepiva će Pfizer proizvesti do 2023. godine", naveo je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o izmjenama Zakona o radu trgovina, kazao je da će se limitirati rad na 16 nedjelja godišnje jer se, kako je rekao, poštuje nukleus hrvatskog društva, a to je obitelj. 

Vijeće za obranu jutros je razmatralo nabavu višenamjenskog borbenog aviona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmotreni su zaključci međuresornog povjerenstva i dali su potporu Vladi za dovršetak procesa. To će nam omogućiti nacionalnu sigurnost, Hrvatska će biti kredibilniji saveznik u NATO-u i EU, na drugačiji način ćemo sudjelovati u misijama", rekao je premijer.

Termini za cijepljenje mjesec dana unaprijed

Ministar zdravstva Vili Beroš podnio je izvješće o epidemiji koronavirusa. Udio zaraženih u broju testiranih pao je ispod 10 posto. Broj zaraženih pao je na tjednoj razini za 36 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo odlične vijesti u pogledu cijepljenja - svaka 3. odrasla osoba je cijepljena. S obzirom na velike količine cjepiva koje dolaze, potrebno je otvoriti termine za cijepljenje bar mjesec dana unaprijed", rekao je Beroš. 

Image

Ovo je hrvatska tvornica u kojoj će se proizvoditi dijelovi Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa

Image

Ovo je hrvatska tvornica u kojoj će se proizvoditi dijelovi Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo