idući tjedan /

Plenković će u Madridu obići vojnu bazu NATO-a odakle nadziru i naše nebo. Razgovarat će o dronu s Jaruna

Image
Foto: Shutterstock

Sastat će se s zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa. Danas je izjavio da je neprihvatljivo da nije bilo reakcije na letjelicu koja se srušila u Zagrebu

12.3.2022.
15:14
Shutterstock
VOYO logo

 Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu će u Madridu obići vojnu bazu NATO-a gdje će se sastati tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa, rekao je u subotu izvor iz hrvatske vlade za Hinu.

Plenković putuje u Madrid na bilateralni susret sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je u listopadu posjetio Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, koristi NATO savez za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Image
istraga u tijeku /

Tomo Medved o bespilotnoj letjelici: 'Njeno iskapanje nije nimalo lako, ima 14 metara i u cijelost je u zemlji'

Image
istraga u tijeku /

Tomo Medved o bespilotnoj letjelici: 'Njeno iskapanje nije nimalo lako, ima 14 metara i u cijelost je u zemlji'

Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjetlice", no u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do Zagreba, glavnog grada Hrvatske gdje se srušila. 

Plenković je u subotu posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu te rekao kako "očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a". "To upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski  i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi", izjavio je.

Dan ranije je hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao da bi zajedničko zapovjedništvo NATO-a u Španjolskoj trebalo imati sve podatke u najkraćem mogućem vremenu i reagirati. "A nije se dogodilo ništa", istaknuo je.

U NATO-voj bazi u Torrejónu, gdje je zaposleno oko 190 ljudi iz 17 zemalja uključujući Hrvatsku, u subotu ujutro su rekli da "svi skupljaju podatke". "Onda slijedi čekanje što će analiza pokazati, a to obično traži određeno vrijeme", rekao je izvor pod uvjetom anonimnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković će u srijedu sletjeti zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u toj vojnoj bazi jer je jednostavnije i manja gužva nego u civilnoj zračnoj luci Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

U španjolskoj prijestolnici je u planu susret sa Sánchezom, kraljem Filipom VI. i predsjednicom španjolskog parlamenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo