roditelji nisu oduševljeni /

Planira se uvođenje cjelodnevne nastave u školama. Evo što bi to točno značilo za učenike i roditelje. A što vi mislite o tome?

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

S ovim sistemom djeca bi domaću zadaću rješavala u školi, a isto tako škola bi postala mjesto za ponavljanje i pripremanje za ispite.

8.9.2021.
14:25
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Već dugo se govori o tome i čini se da je došlo vrijeme za realizaciju dugo najavljivanog projekta koji bi iz temelja trebao promijeniti obrazovni sustav. Naime, u  planu je uvođenje cjelodnevne nastave u sve škole u Hrvatskoj po kojoj će učenici u školama boraviti od 8 ujutro pa do 15, a najkasnije do 17 sati.

Naravno ništa od toga neće se dogoditi preko noći jer prije tog velikog plana treba zadovoljiti brojne preduvjete, a to je prilagodba i dogradnja postojećih školskih ustanova koje se moraju prostorno pripremiti za prelazak na cjelodnevnu nastavu, a prvi korak je da učenici imaju školu samo u jutarnjoj smjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanim brojem sati koje će učenici provoditi u školi mnogo toga će se promijeniti. Osim što će nastavnici imati više vremena posvetiti se učeniku pojedinačno, sve škole će time morati osigurati mogućnost za dopunsku i dodatnu nastavu, kao i rad učenika s mentorima. Osim toga učenici će imati mogućnost odabira više izbornih i izvannastavnih predmeta.

No, veći broj sati u zgradi škole ne znači i da će učenici cijeli dan provesti učeći i na predavanjima, jer će imati dulji odmore između satova i dulji odmor tijekom kojeg se svim učenicima treba osigurati topli obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, važna stavka je i pisanje domaćih zadaća koje su do sada djeca radila kod svojih kuća. U novom sistemu djeca bi domaću zadaću rješavala u školi, a isto tako škola bi postala mjesto za ponavljanje i pripremanje za ispite.

Image
cjelodnevna nastava /

Djeca će u školi biti od 8 do 17: U anketi nam recite podržavate li ovu odluku ministra Fuchsa

Image
cjelodnevna nastava /

Djeca će u školi biti od 8 do 17: U anketi nam recite podržavate li ovu odluku ministra Fuchsa

"Uvođenjem cjelodnevne nastave Hrvatska bi se izjednačila sa zemljama EU u kojima učenici sada provode više sati u školama, a sve sa ciljem poboljšanja obrazovnih postignuća učenika, osiguravanju jednakih mogućnosti svim učenicima za cjelovit razvoj, poboljšanju dobrobiti učenika i njihovih obitelji", stoji u Strateškom okviru za izvođenje cjelodnevne nastave, koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo