NATJECANJE UČENIKA / Plaće su im više nego dobre, ali interesa nema. Zidari, kuhari, dimnjačari: 'Sigurno ću imati posla'

Svoje znanje i vještine pokazat će više od 350-ero natjecatelja iz cijele države. Od automehaničara do frizera - svi na jednom mjestu

10.5.2022.
8:00
VOYO logo

Unatoč izdašnoj plaći - kuhara u Hrvatskoj nema dovoljno. Nije to jedini zanat kojeg nedostaje, a da su strukovna zanimanja budućnost, trebalo bi pokazati najveće natjecanje učenika tih škola.

Radne jedinice samo što nisu spremne- za manje od 24 sata učenici iz 200 strukovnih škola odmjeriti svoje znanje i sposobnosti u 41 disciplini- od kuharstva i cvjećarstva do robotike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja očekujem prvo mjesto, spremali smo se dobrih 3 mjeseca sad za ovo. Možemo dobiti zadatak da radimo luk od blokova, otvore za vrata, prozore", kaže Dorian Elveđi, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Image
STIGLO JE VRIJEME /

Zidari i medicinske sestre traženiji od konobara! Za državnu maturu priprema se 32.000 učenika

Image
STIGLO JE VRIJEME /

Zidari i medicinske sestre traženiji od konobara! Za državnu maturu priprema se 32.000 učenika

Dorian i Kristian su zidari, završavaju srednju školu, a svoje zanimanje kažu ne bi mijenjali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više sam nego zadovoljan svojim zanimanjem, imat ću sigurno posao kad završim školu traženo je i dobro plaćeno zanimanje", tvrdi Kristian Đaković, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Cilj natjecanja je i promocija strukovnih zanimanja budućim učenicima i poslodavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ti ne ide škola onda ajde u zidare, u soboslikare u neka zanimanja- to je stigma, a onda se dogodi treba nam zidar, keramičar- jao meni nema ga. Čekamo zidara ili keramičara kao magnetsku rezonanciju", smatra ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu, Anto Vidović.

Interes za strukovna zanimanjima pada. Ove školske godine samo jedan učenik odlučio se školovati za dimnjačara. Po dvoje odabralo je zanimanje vrtlara i limara. Najviše učenika - zanimanje- ekonomist, hotelijersko- turistički i tehničar za računalstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma strukovnog obrazovanja zato donosi promjene - ukidaju se predmeti, a uvode moduli- odnosno zajednički sadržaji različitih zanimanja će se spojiti. Učenici u prvom razredu neće birati zanimanje već samo sektor u kojem se žele obrazovati.

"Na primjer učenici će upisati ugostiteljstvo, a onda će tek u 2. razredu birati hoće li biti konobar, kuhar ili slastičar ili će upisati graditeljstvo pa će na polovici 2. razreda birati hoće li biti zidar, armirač ili tesar", objašnjava Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način, tvrdi, spriječilo bi se ukidanje smjerova i razreda zbog manjeg interesa učenika, a promjene stižu za dvije godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo