NEDOSTATAK RADNE SNAGE /

'Plaće su bolje nego sveučilišnim profesorima, ali gotovo je nemoguće naći one koji će raditi ovaj posao'

Image
Foto: Thinkstock.com

Situacija nije kritična, ali je zabrinjavajuća i teška, snalazimo se još uvijek, no ne znamo koliko ćemo još izdržati

14.3.2019.
16:50
Thinkstock.com
VOYO logo

Sve je veća potreba za ljudima koje će čistiti kuće i apartmane, upozorava Anđelko Kujundžić, predsjednik makarske Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja i dopredsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja.

''Situacija nije kritična, ali je zabrinjavajuća i teška. Moja je izreka da su čistačice plaćene bolje nego sveučilišni profesori. Ali neće svatko da čisti. Problema imamo, ali snalazimo se još uvijek i to zahvaljujući radnoj snazi, ženama iz Vrgorca i Imotskog. One nam dolaze ljeti i rade, ali ih se dobro i plati'', kazao je Kujundžić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi kod privatnih iznajmljivača su počeli u 2017. godini za koju Kujundžić tvrdi da je bila rekordna po broju dolazaka i noćenja i po broju povećanja smještajnih kapaciteta. Inače, Makarani su usluge dodatne radne snage u čišćenju apartmana počeli koristiti već dvije godine prije.

''Usluge čistačica su se počele tražiti u 2015. godini kada se ustvari tek počelo 'pristojno' zarađivati od iznajmljivanja tako da nešto može ostati 'sa strane', a u 2017. godini, kada se povećao broj gostiju i ležajeva, prvi put smo osjetili da nam fali snage za čistiti apartmane. Mi se i dalje snalazimo i čistimo sami kad god stižemo i možemo, ali treba nam pomoć, čistačice nam jako puno pomažu da to sve skupa funkcionira'', istaknuo je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak radne snage za čišćenje apartmana u Hrvatskoj najviše se osjeti na području Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika: ''Istra i ostali dijelovi Hrvatske se nekako snađu, a kod nas baš nedostaje ljudi za čistiti, i čini mi se da je najveća potražnja u Makarskoj''.

Da im nije žena iz Imotskog i Vrgorca bilo bi nemoguće jer su rijetkima apartmani jedino čime se bave. Većina ima i druge poslove i ne mogu sve sami stići. Žene iz susjednih gradova koje 'uskaču' za prijevoz se snalaze same, najčešće čiste više kuća u danu, a satnica im ovisi o tome čiste li jedan ili dva sata odnosno tri i više sati. Cijena sata varira od 10 eura, ako čiste manje sati, do 60 kuna po satu ako dođu na tri, četiri ili šest sati.

''Većinom ih se dvije, tri ili četiri udruže pa zajedno dolaze i čiste nekoliko kuća ili apartmana. Ne isplati se njima baš dolaziti iz Vrgorca ili Imotskog samo za jedan ili dva apartmana'', istaknuo je predsjednik Udruge koji pojašnjava da je situacija teška, ali ne i kritična samo zbog toga što će nadolazeća sezona za obiteljski smještaj, s obzirom na trenutačno stanje bookinga, biti gora nego lanjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo