Plaćaju 1.000 kuna da bi se smrzavali

"Imam malo dijete i zgrožena sam situacijom u kojoj se i mi odrasli smrzavamo, a kako je tek djeci, pogotovo maloj.

26.2.2012.
10:08
VOYO logo

Upravo to dogodilo se stanovnicima najvećeg gradskog naselja u Petrinji. Zbog onih koji ne plaćaju račune tvrtka Komunalac isključila je grijanje u 317 stanova. Čak 30 posto stanara ne plaća svoje račune, pa tvrde u ovom poduzeću, onemogućena je nabava energenata.

"Kako je moguće da oni s kojima su stanari sklopili ugovore o grijanju, a to je Komunalac d.o.o., ne poštuju svoju ugovornu obvezu i dopuštaju da se redovnim platišama prekine nešto sto su platili i time krši sklopljeni ugovor?', pita se ogorčena Petrinjka koja s dvogodišnjim djetetom živi u jednoj od zgrada koje su ostale bez grijanja. Ljutita i ogorčena kaže da su platiše morali plaćati račune unaprijed, a pružatelji usluga isključili su im grijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete si zamisliti, kako bi bilo svakome da se smrzava polovicom veljače, a redovno je platio sve rate grijanja i to ne mali iznos."To kako će oni naplatiti potraživanja od dužnika, o tome su trebali prije misliti. Već se otprije zna da postoje ljudi bez osnovne kulture suživota u stambenom naselju', kaže Petrinjka koja je željela ostati anonimna, dodajući kako je već i prije bilo problema s isporukom grijanja jer ga dio stanara nije plaćao.

U gradskom komunalcu, nadležnom za opskrbu grijanja Sajmišta, potvrdili su da je neplatiša više od 30 posto, te da tek od manjine ovrhom uspijevaju naplatiti dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nabava energenata onemogućena je jer dio stanara ne plaća grijanje. Neki nisu platili račune cijele sezone. Kako je zakonski onemogućeno vršiti ovrhu prije tri neplaćene rate, s obzirom na to da je na Sajmištu sezona grijanja počela u listopadu, tek je u siječnju krenula ovrha", rekao je za Dnevnik.hrPejo Trgovčević, direktor Komunalca u Petrinji. Međutim, objašnjava Trgovčević, već je probijen limit dugovanja prema INA-i i novo gorivo nije isporučeno. Dugovanje sada iznosi oko 350.000 kuna.

'Kako je tek djeci u hladnim stanovima'

Ogorčena Petrinjka predlaže raspisivanje javnog natječaja i davanje koncesije najboljem ponuđaču da izvede radove ugradnje mjernih uređaja potrošnje plina sa mogućnošću isključenja iz sustava grijanja svakog stana posebno, tako da svatko sebi može regulirati potrošnju i tako platiti koliko je stvarno potrošio, a onome tko ne plaća, kaže, treba blombirati cijevi kako drugi stanari radi toga ne bi ispaštali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam malo dijete i zgrožena sam situacijom u kojoj se i mi odrasli smrzavamo, a kako je tek djeci, pogotovo maloj. Možete si zamisliti, kako bi bilo svakome da se smrzava polovicom veljače, a redovno je platio sve rate grijanja i to ne mali iznos, već po 1.000,00 kuna mjesečno", kaže stanarka.

U ovom trenutku od ugradnje mjernih uređaja neće biti ništa. U Komunalcu kažu da za to nemaju zakonske mogućnosti niti sredstva za ulaganje. Ali, napominju, u pregovorima su sa stambenim servisom koji bi trebao skrbiti o kotlovnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovrha nakon tri neplaćena računa

Kakva su iskustva drugih gradova? U Varaždinu naplatu računa pa tako i ovrhu po dospjelim računima vrše komunalna poduzeća, i to svako poduzeće za uslugu koju pruža građanima. Ovrha se provodi prema dužniku koji ima najmanje tri neplaćena mjesečna iznosa, kazali su u Upravnom odjelu za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline.

Službe Grada Kutine ovrhu pokreću neovisno o iznosu, jer najmanji iznos ovrhe, tvrde, nije ničim propisan. Rok za plaćanje računa je oko 30 dana. Nakon toga ukoliko se ne naplati, šalje se opomena, te ukoliko se i nakon toga ne podmiri račun, tada se kreće u ovrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka naplaćuje usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada, a prijedlozi za ovrhu se podnose ako je dug veći od 500 kuna (ili ako je manji, a račun nije plaćen više od godine dana).

Račune od neplatiša u Zagrebačkom holdingu naplaćuju opomenom, pa opomenom pred tužbu i na kraju prisilnom naplatom pričuve. "Nakon neuspješnih opomena na nalozima za plaćanje i opomena pred tužbu, za dužnike koji ni nakon toga nisu podmirili dugovanje pokreće se postupak prisilne naplate", rekla je Maja Čakarun, rukovoditeljica Odjela za odnose s javnošću ZH. Uspješnost naplate je posljednjih nekoliko godina viša od 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo