PILOTI I STJUARDESE CROATIA AIRLINESA USRED SEZONE IDU U ŠTRAJK: / Traže i do 30% veće plaće, više dana godišnjeg...

Sinidikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa najavio je štrajk 8. kolovoza u 6 sati ujutro jer, kako tvrde, Uprava tvrtke ne želi pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

2.8.2017.
9:04
VOYO logo

Piloti, kabinsko osoblje i jedan dio mehaničara najavili su štrajk koji bi se trebao dogoditi idućeg ponedjeljka. Iako priznaju da će to izazvati kolaps u srcu turističke sezone, okupljeni u sindikatu smatraju kako je to jedini način da se izbore za svoja prava. Naime, u Organizaciji radnika Croatia Airlinesa smatraju kako bi trebali s Upravom ispregovarati novi kolektivni ugovor, dok njihov poslodavac tvrdi da već sada imaju velika prava pa novi kolektivni ugovor ne dolazi u obzir.

“Izražavam duboko žaljenje zbog ovako nepotrebnog i nerazumnog postupanja koje će nanijeti nesagledive štete kompaniji. Tvrdim kako nije postojala nikakva prepreka za pregovore, a sindikat najobičnijim ucjenama pokušava povećati već velika prava. Naime, prava letačkog osoblja u CA su daleko veća nego što to od nas traže međunarodne konvencije”, rekao je za Jutarnji list predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava CA: 'Ovo je ucjena'

Prema tvrdnjama predsjednika Uprave CA, Sindikatu je ponuđen sporazum da se sadašnji kolektivni ugovor primjenjuje do 1. listopada, a onda potom krene u pregovore o novom. “Ako se čekalo do sada, moglo se pričekati još 70 dana”, rekao je Kučko, naglašavajući da štrajk neće biti plaćen te da će gubitke snositi svi zaposlenici.

No, predsjednica sindikata Suzana Artuković-Vuksan tvrdi kako njihovi zahtjevi nisu ultimativni i da su o njima spremni razgovarati što, prema njezinim riječima, druga strana ne želi. U Upravi pak naglašavaju kako njihove zahtjeve nikako ne mogu prihvatiti jer u ovom trenutku tvrtka na godišnjoj razini za plaće izdvaja 168 milijuna kuna (bez predstavništva) te bi prihvaćanje ovih zahtjeva bilo povećanje od gotovo 30 posto, navodi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STJUARDESE I PILOTI CROATIA AIRLINESA IDU U ŠTRAJK: /

Najveći pritisak na poslodavca napravit će usred turističke sezone?

Image
STJUARDESE I PILOTI CROATIA AIRLINESA IDU U ŠTRAJK: /

Najveći pritisak na poslodavca napravit će usred turističke sezone?

Ukratko, prema saznanjima tog lista, sindikat novim pregovorima želi isposlovati povećanje plaća sa svim dodacima prosječno između 20 i 30 posto za kabinsko osoblje, povećanje plaća za četiri posto godišnje za svaku godinu trajanja kolektivnog ugovora za pilote. Osim toga, traži se povećanje sektorskog dodatka koje u konačnici iznosi oko 25 milijuna godišnje. Također, traži se povećanje dana godišnjih odmora, ukidanje ograničenja korištenja godišnjeg odmora usred sezone, osiguravanje stanke za obrok od 30 minuta. Također, navodi da zapovjednik zrakoplova može odgoditi polijetanje zrakoplova ako je posadi nužna stanka za obrok.

Traže veće plaće, više dana godišnjeg...

Spomenimo kako je u lipnju kapetanima u CA isplaćena prosječna neto plaća od 34.825 kuna, a kopilotima 21.157 kuna. U istom mjesecu prosječna neto plaća stjuardesa i stjuarda bila je 11.287 kuna. Pritom su kapetani letjeli 58 sati, kopiloti 57 sati, a kabinsko osoblje 55 sati. Najveća isplaćena neto plaća u lipnju za pilota bila je 55.334 kune za 83 sata leta, a članu kabinskog osoblja isplaćena je najviša plaća od 15.574 kuna za 44.45 sata leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piloti problematičnim smatraju regulaciju radnog vremena kao i to da im se izmjene radnog plana događaju na dnevnoj bazi, a tvrde i da im je plaća i vrijednost boda ista od 2000. godine.

Iz sindikata navode kako su spremni odustati od štrajka postigne li se do 8. kolovoza dogovor o novom kolektivnom ugovoru. A ako do štrajka dođe, uvjet za njegov prekid je potpis kolektivnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođe li doista do štrajka, kompanija će iznajmiti avione s posadama kako bi osigurala koliko-toliko nesmetani prijevoz svojih putnika. Procjena je da bi u tom slučaju jedan dan štrajka stajao oko milijun kuna. Uprava CA ovaj potez sindikata naziva ucjenom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo