padaju teške optužbe / Petrina: 'Imam dojam da je barem pola MOST-ovih zastupnika već kupljeno od strane HDZ-a'

Stipe Petrina traži objašnjenje od predsjednice Republike zašto je na konzultacijama tražila nasamo razgovor s Božom Petrovom, iz MOST-a mu poručuju neka se odluči i javno očituje hoće li u njihov klub zastupnika

29.11.2015.
19:24
VOYO logo

Zašto je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na konzultacijama na Pantovčaku pozvala Božu Petrova na razgovor u četiri oka? Bila je to tema još jednog sastanka, doduše krnjeg sastava MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je isto bilo blago neobično na sastanku kada je bilo zatraženo da se na pet minuta odvoji sa strane. Na tom djelu sastanka zapravo je bilo samo još jednom objašnjeno da treba odgovornost jer je situacija dosta teška", rekao je o cijeloj situaciji prvi čovjek MOST-a Božo Petrov.

Image
pritisak iz ureda predsjednice /

Petrov: 'Jedina stvar s kojom se ne slažem jest presing za tako ranim konstituiranjem Sabora'

Image
pritisak iz ureda predsjednice /

Petrov: 'Jedina stvar s kojom se ne slažem jest presing za tako ranim konstituiranjem Sabora'

No to svi ostali članovi delegacije nisu tako blago shvatili, a pogotovo Stipe Petrina koji se o svemu očitovao i na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećali smo se, barem ja, jako ponižen, i to je presedan u političkoj praksi Republike Hrvatske. Gesta predsjednice, mislim da bi u normalnim državama bila povod za ostavku", rekao je Petrina.

Pa se ni Petrina, ni dvije zastupnice HRID-i Drage Prgometa nisu pojavili na današnjem sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj mandat je još i mandat mojih ostalih koalicijskih partnera, a nikako to ne može biti mandat MOST-a, očigledno. Ja sam sticao dojam da je barem pola saborskih zastupnika MOST-a već kupljeno od strane HDZ-a. A Božo Petrov počeo se drugačije ponašati nakon sastanka s predsjednicom", kaže Petrina.

Most nezavisnih lista pozvao je Stipu Petrinu da do četvrtka objavi želi li biti dio njihovog kluba zastupnika ili će biti samostalan, te demantira i krajnje apsurdnima ocjenjuje Petrinine tvrdnje kako je većina članova Nacionalnog vijeća Mosta protiv "nekakve koalicije s HDZ-om koju tobože zagovara Božo Petrov".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Rusak i službeno je potvrdila da neće biti dio saborskog kluba zastupnika MOST-a. A potez Predsjednice nije razumljiv ni drugi članovima.

"Neobično je da predsjednica uopće traži tako nešto. A čim predsjednica stavila sjednicu za četvrtak, to je dovoljno pritiska", kaže Tomislav Panenić iz MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Petrina napao predsjednicu /

'O čemu je Grabar-Kitarović s Petrovim nasamo razgovarala? O smjernicama za sastavljanje Vlade?'

"Mi ne mislimo da je to bio pritisak, ali neki se nisu složili s tim kako je Božu pozvala u izolaciju", kaže zastupnica Ružica Vukovac.

U Uredu predsjednice u tome ne vide ništa sporno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravo je predsjednice Republike razgovarati sa svima koji su dobili saborski mandat. Na izravan upit predsjednice Republike izaslanstvu Mosta nitko, pa ni gospodin Petrina, nisu imali ništa protiv razgovora nasamo Predsjednice s predsjednikom Mosta gospodinom Petrovom", poručuju s Pantovčaka.

A Božo Petrov tek je sad odlučio objasniti što mu se kod Predsjednice ipak nije svidjelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedina stvar s kojom se ja možda ne slažem, ako već imam priliku nešto reći, je ovaj presing koji je došao od strane Ureda predsjednice za ovoliko ranim konstituiranjem Sabora", rekao je Petrov.

A uoči prve sjednice Sabora, Zoran Milanović je iz Bruxellesa ponovio svoju ponudu- 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj prijedlog, poziv, od jučer stoji, da gospodin Petrov bude predsjednik Sabora. I naravno, ukoliko on to neće, mi ga nećemo predložiti, ali za prijedlog potrebna je trećina zastupnika u Saboru", poručio je Milanović.

No ostali zastupnici MOST-a otkrivaju da će oni predložiti svog predsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznjedrit ćemo ga sigurno. Ne bježimo od odgovornosti, dapače. Zašto ne bismo imali i osobu za predsjednika Sabora?", poručila je MOST-ova Ružica Vukovac.

Zastupnica Ines Strenja Linić najavila je kako ćemo prijedlog za predsjednika Sabora sutra čuti od Bože Petrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo se Strenja Linić požalila da joj iz SDP-a nude mjesto u izvršnoj vlasti u zamjenu za podršku.

Ponuda u izbornoj utakmici bez granica navodno imaju i drugi članovi više ne jedinstvenog MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo