'talačka kriza' / Peteročlana obitelj u Zadru zatočena u svom dvorištu: vlasnik iz Njemačke zazidao ih betonskim zidom

Doći u posjet obitelji Mišković u zadarskom kvartu više nije lako. Vlasnik susjedne parcele izgradio je metar i pol visok zid i tako obitelj ostavio bez puta

26.11.2017.
19:00
VOYO logo

Apsurdna "talačka" situacija u kvartu Crvene kuće u Zadru. Gotovo preko noći jedna je obitelj postala zarobljenik u svome domu.

Susjed, koji od rata živi u Njemačkoj dao je zazidati njihov pristupni put kući, pa oni sada preko naslaganih cigli prelaze zid, a uskoro neće moći ni preko tog zida. U kuću će tada moći jedino zračnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko zida prelazimo svaki dan ja, suprug i djeca i tako, svali dan noću, malo baš i nije zgodno, ja imam problema s kralježnicom, mogu se ozlijedit svaki čas", požalila nam se Merica Mišković.

Sa svih drugih strana su obiteljske kuće, pa im je zid izgrađen prije tjedan dana zatvorio jedini mogući pristup domu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada vlasnik koji živi u Njemačkoj i koji je svojoj manjoj parceli pripojio i susjednu parcelu koja se vodila kao "društveno vlasništvo" stavi i dvorišna vrata više neće moći prelaziti niti preko zida. 

"Ni hitna, ni vatrogasci, nitko..Prvo ću sačekat da iziđu sudski vještaci, da vidim što će. A ako se ne riješi, šta mi preostaje? Srušit zid i gotovo", zaključuje AnteMišković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se s time i njegov rođak Josip koji se ne može načuditi kako država može dozvoliti ukidanje prava nužnog prilaza na koji  pravo po zakonu ima svaki stambeni objekt.

"Sve bi srušio, ne bi sekunde čeko. Šta da ovde ima bolesnih i nemoćnih, kako doć, kao uć? Ovo je žalosno, ovo nema nigdje na svijetu ..Da je prava država ovo ne bi dozvolila, ovo bi se moralo riješiti u što kraćem roku", dodaje Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miškovići su sada podstanari u kući koju kupuju od vlasnika koji živi u Srbiji, koji ima urednu građevinsku dozvolu i papire o obnovi. Susjed koji je podigao zid,nije ostavrio pravo na obnovu niti je od rata koristio parcelu.

"Zazidana" obitelj sve je prijavila nadležnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je napravila očevid i sudski vještak im dolazi u četvrtak. Miškovići se nadaju da će ih to riješiti brige kako doći do kuće, a da se ne moraju polomiti ili kupiti helikopter.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo