ODGODA DO VELJAČE / Bandić povukao GUP, za oporbu nema dileme: Učinio je to zbog pritiska HDZ-a!

Za oporbu i saborsku i gradsku, dileme nema - pritisak na Bandića stiže od koalicijskog partnera HDZ-a

4.12.2019.
19:35
VOYO logo

Slučajno ili ne - dokument zbog kojeg se lomila i podrška vladajućoj koaliciji - GUP Milana Bandića - odgođen je do veljače, odnosno u zagrebačkoj Skupštini naći će se nakon drugog kruga predsjedničkih izbora. Iako je dobio zeleno svjetlo ministarstva graditeljstva - tako je odlučio sam zagrebački gradonačelnik. Što stoji iza ove neočekivane odluke?

Milan Bandić povukao je ručnu. Izmjene GUP-a koje omogućuju spektakularno najavljivani i žestoko osporavani projekt zagrebačkog Manhattana, neće po potvrdu u zagrebačku Gradsku skupštinu još dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo čekali 3-4 godine, onda možemo čekati još mjesec dana", izjavio je Bandić.

Plan je bio da tijekom prosinca Skupština usvoji GUP koji je dobio zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva. No, Bandić sada tvrdi kako neće ništa raditi na brzinu, uz tvrdnju da tako izbija adute protivnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U životu je najteže slušati, još teže poslušati, a još teže pobijediti sebe. Evo ja sam pobijedio sebe. Jel mogu biti iskreniji?", rekao je Bandić.

"Više je tu razloga. Dva osnovna dokumenta kao što su proračun i dopune GUP-a ne bi trebale biti na istoj sjednici s druge strane mišljenje struke, ne treba žuriti", rekao je Ivan Ćelić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čekanja na prve lopate, prvi čovjek grada ispričao se gospodarstvenicima, građanima i tvrtkama za koje je rekao kako strateški dokument čekaju baš kao ozebli sunce.

No, mnogi misle da GUP u izmijenjenom obliku, sunce nikad nije trebao ni vidjeti. Zbog GUP-a se više puta prosvjedovalo, a otpor aktivisti najavljuju i dalje. Što je u pozadini ove naprasne odluke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za oporbu i saborsku i gradsku, dileme nema - pritisak na Bandića stiže od koalicijskog partnera HDZ-a.

"Gradonačelnik je skoro dobio tortu u Remetinec. Očito je ovo pritisak kako gradonačelnik ne bi naštetio kampanji Kolinde Grabar-Kitarović", kazao je Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je to odlučio odgoditi da ne bi izgubila koji glas u kampanji, ali mislim da su svi svjesni da je glas za Kolindu, glas za GUP", rekao je Gordan Maras, saborski zastupnik.

"S jedne strane ja sam vesela u kontekstu kolača, Čokolinde, nama je to slatka pobjeda oporbe, s druge strane treba dobiti rat, taj GUP nije dobar dokument", izjavila je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić baš kao i HDZ, danas ni o kolačima ni o predsjednici:

"Ja ne znam šta vi priželjkujete i molim na kulturu dijaloga, razgovarate s institucijom", izjavio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se GUP odgađa, radovi na zagrebačkoj žičari napreduju. Grad demantira da su u međuvremenu radovi poskupjeli za čak 150 milijuna kuna, no oporba ustraje – ova žičara najskuplja je na svijetu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo