zašto se odugovlači? / Pet godina čekaju da se ratificira Istanbulska konvencija: HDZ još uvijek o tome ne želi, a iz Hrasta objasnili zašto se protive

Pet godina čekaju da se ratificira Istanbulska konvencija. Ovaj put od zastupnika su tražili da se javno potpisom izjasne. Neke od njih i same su prošle obiteljsko nasilje

24.11.2017.
19:15
VOYO logo

Pred Saborom žene žrtve nasilja i oni koji ne žele da njihovi napadači prolaze nekaženjeno. Od zastupnika su tražili da se ratificira Istanbulska konvencija, i dobili tridesetak uglavnom oporbenih potpisa. Do sada podijeljeni HDZ, o toj temi danas nije htio, no zato su u Hrastu objasnili zašto se protive ratifikaciji

Pet godina čekaju da se ratificira Istanbulska konvencija. Ovaj put od zastupnika su tražili da se javno potpisom izjasne. Neke od njih i same su prošle obiteljsko nasilje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Došla sam da naša djeca to ne prolaze što smo mi prošli u životu", kazala je aktivistica Silvija Žulfić Dujmović.

Od zastupnika HDZ-a nitko nije viđen, no saborski ulaz s prosvjednicima nije izbjegavao nezavisni Željko Glasnović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda ste vi doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe - ja sam deset godina bio u pravosudnom sustavu i vidio sam više zlostavljanih žena nego što ćete vi ikada vidjeti", poručio je Željko Glasnović.

Za konvenciju potpisalo je tridesetak oporbenih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isus Krist bi rekao 'da' za Istanbulsku konvenciju", rekao je Goran Aleksić. "Plenković je poznat da stoji na mjestu, neka izvrši obećanje koje je dao prošle godine", kazao je Davor Bernardić.

No, ni za vrijeme SDP-a konvencija nije bila ratificirana. Zašto se odugovlači, aktivisti poručuju, nije u pitanju, za neke sporna rodna ideologija u konvenciji, već novac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni sada to vrlo vješto koriste da bi izbjegli još jednu godinu da ne povećaju proračun za zaštitu žena i djevojčica za zaštitu od nasilja jer ako on uđe u proračun, oni to neće staviti ni u rebalans, već tek za 2019.", smatra Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Protivnici ratifikacije - dvadesetak udruga svoj stav objasnili su u Saboru uz zastupnika Hrasta.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ćemo dovoljno senzibilizirati javnost da se ovakav dokument ne usvoji. Ne bi doveo u pitanje dovođenje ovog dokumenta", komentirao je Hrvoje Zekanović.

Zalažu se da se dobre strane konvencije usvoje preko zakona, jer tvrde i u Europskoj uniji konvenciju su ratificirale samo 14 od 28 zemalja članica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo