18. STUDENOG - DRŽAVNI PRAZNIK / Penava u RTL-u Danas objasnio što za Vukovar znače promjene zakona: 'Na tome smo inzistirali...'

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u RTL-u Danas govorio je o paketu zakona koji predlaže Vlada

9.10.2019.
19:32
VOYO logo

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u RTL-u Danas govorio je o paketu zakona koji predlaže Vlada, a prema kojem bi Vukovar trebao postati mjesto posebna pijeteta. 

"I Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebna pijeteta i Zakon o poticanju investicija u grad Vukovar kao i izmjena Zakona o državnim blagdanima nešto je što mi s Vladom komuniciramo dvije ili dvije i pol godine", kazao je Penava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su stvari na kojima smo inzistirali jer smo ocijenili da su one potrebne Vukovaru. Hoće li ih Vlada ili HDZ ili koalicijski partneri iskoristiti i u koje svrhe, manje je bitno od činjenice koje će dobro ono donijeti građanima grada Vukovara i kako će se odraziti na život svih Vukovaraca, ne samo sutra, nego i za pet ili deset godina", kazao je Penava. 

"Mršavi rezultati postojećeg zakona"

Naglasio je da je on prije dvije i pol godine predložio izmjene Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocijenili smo da nam je postojeći zakonski okvir, koji je napravljen i predložen kako bi omogućio vukovarskom gospodarstvu da prodiše i naselio ljude na područje grada, urodio vrlo mršavim rezultatima. Potrebne su nam snažni iskoraci ako želimo Vukovaru vratiti snagu u ekonomskom smislu i sjaj kakav je nekad imao", rekao je Penava. 

Objasnio je i da Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebna pijeteta ne postiže ono što su oni htjeli. "Već i sama činjenica da nam formalizira ono što velika većina građana Hrvatske osjeća da je Vukovar mjesto posebna pijeteta i poseban grad u simboličnom smislu i smislu stvaranja hrvatske države, ta činjenica će nam puno značiti, makar i simbolično i na razini svijesti koja se treba tek stvoriti u našim građanima, pogotovo u najmlađima", rekao je Penava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je komentirao i proglašenje 18. studenog državnim praznikom.

"18. studenog je dan koji je bez sumnje najmasovnije prepoznat među hrvatskim narodom i građanima, o čemu svjedoče ne samo deseci tisuća ljudi koji svake godine u Vukovaru čine Kolonu sjećanja nego i čitav niz akcija u velikom broju mjesta u Hrvatskoj. Sve to govori o potrebi da se taj datum proglasi nacionalnim blagdanom i neradnim danom kako bi ga obilježili na još masovniji način", kazao je Penava i dodao da bi se time još više dalo Vukovaru na značenju u pogledu stvaranja Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo