DAVOR BOŽINOVIĆ / 'Penava je bio u ministarstvu, iskazao je zabrinutost, ali nismo razgovarali o prosvjedu'

Image
Foto: Vijesti.hr

Božinović je rekao da je Penava sastanak pohvalio i nazvao konstruktivnim

13.9.2018.
19:04
Vijesti.hr
VOYO logo

Braniteljske udruge stoje uz vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, jer tvrde da institucije nisu učinile dovoljno na procesuiranju ratnih zločina. 

Udruga specijalne policije i zbor udruga veterana gardijskih brigada traže i tematsku saborsku sjednicu o zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, od kojeg žele očitovanje o akciji Oluja i Domovinskom ratu.  Istodobno, premijer Plenković im jasno poručuje da mu nitko neće određivati s kim će koalirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je komentirao nove probleme u HDZ-u i najavljeni prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomaže li Penava onima koji žele srušiti parlamentarnu većinu?

"Ne bih u tim kategorijama razgovarao. Gospodin Penava je prije nekoliko dana bio u ministarstvu unutarnjih poslova gdje sam ga primio s vrhom policije, s ljudima koji su nadređeni sustavu koji između ostalog istražuje i ratne zločine za vrijeme Domovinskog rata. Dobio je informaciju daleko prije njegovog istupa, bez ikakvih pritisaka u ministarstvu koje ja vodim, mi ne možemo preuzeti odgovornost za 26 godina, da je osnovana radna skupina za istraživanje ratnih zločina prije svega na Ovčari. Bili smo nezadovoljni kako to ide. Meni je bilo čudno kako se nitko nije sjetio osnovati baš tu radnu skupinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo razgovarali o prosvjedu jer se mi bavimo meritumom. On je iskazao zabrinutost, mi smo tu zabrinutost operacionalizirali više od pola godine prije nego ju je on izrazio i svega mjesec i pol dana nakon što je osnovana ta skupina podnijeta je kaznena prijava za zločine protiv konkretne osobe za ubojstvo Hrvata, uključujući i francuskog državljanina..."

Međutim, Penava ne odustaje od prosvjeda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko sam ja razumio on je taj sastanak ocijenio konstruktivnim, da je čuo neke stvari koje nije znao prije i već nakon dan dva je pohvalio novi pristup ministarstva unutarnjih poslova. To je meritum".

Što će onda prosvjed?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu nikako taj prosvjed dovesti u vezu s ekipom koja vodi hrvatsku policiju i ministarstvo unutarnjih poslova jer radimo na način koji jedini može dovesti do rezultata"

I braniteljske udruge najavile su dolazak na prosvjed, što se događa s HDZ-om?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je najjača stranka u državi. HDZ nikada nije bio stranka u kojoj svi jednako govore. HDZ ima vladu kakvu, ja se usuđujem reći, barem kad su u pitanju prava braniteljska i odnos prema Domovinskom ratu..."

Vama nije sporan tajming prosvjea?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je vaša interpretacija. Meni je najvažnije da su policajci po prvi puta opremljeni kako treba i da hrvatska policija pristupa istraživanju ratnih zločina na način na koji se to prije nije radilo...Ja sam siguran da će biti još rezultata. Nije poanta u prosvjedu. Ministar Medved će razgovarati s braniteljskim udrugama. Svi koji radimo taj posao spremni smo razgovarati", zaključio je Božinović.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo