problemi u Vukovaru, Zagrebu... / Peđa Grbin za RTL Direkt: 'Ako kažem, čuj stari, dat ću ti 50 milja eura da me podržiš i ti kažeš, može, to je politička korupcija'

O novim unutastranačkim obračunima u RTL Direktu govorio je predsjednik te stranke, Peđa Grbin.

8.2.2021.
22:10
VOYO logo

Tri mjeseca prije lokalnih izbora dvije najveće stranke u dva jako važna grada su u dva jako velika problema. Ni HDZ ni SDP još uvijek nemaju kandidata koji će se u Zagrebu suprotstaviti Milanu Bandiću, a nemaju ni kandidata koji će se u Vukovaru suprotstaviti Milanu Penavi.

Razlozi nisu isti, ali osobito je zanimljiv slučaj SDP-a koji je barem u Vukovaru imao jakog kandidata, Željka Sabu, ali je Sabu ove subote Glavni odbor isključio iz stranke jer se protivno volji vrha stranke odlučio kandidirati, a u Zagrebu je imao Gordana Marasa koji je pobijedio na unutastranačkim izborima za prvog čovjeka zagrebačkog SDP-a, ali je istodobno Glavni odbor raspustio i Marasa i zagrebački ogranak jer su navodno prebliski s Milanom Bandićem pa sad SDP i za Zagreb mora tražiti novog kandidata, zasad je favorit bivši diplomat i saborski zastupnik Joško Klisović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novim unutastranačkim obračunima u RTL Direktu govori predsjednik te stranke, Peđa Grbin koji je na konstataciju Zorana Šprajca da je SDP sam sebi pucao u nogu rekao da bi SDP sam sebi pucao u nogu da to nije učinio.

Pitaju li vas, predsjedniče što vam je to trebalo? Koliko čujem nisu ni u Predsjedništvu sasvim sretni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imamo kandidata koji je osuđen za političku korupciju, a vodi se još jedan kazneni postupak, kako možeš biti vjerodostojan i tražiti od ljudi da te podrže u stvaranju slike Hrvatske bez korupcije, ako ćeš ići na izbore s osobom s takvim utezima.

Situacija je potpuna jasna, a što se tiče zagrebačke organizacije, ona je imala ozbiljnih problema s funkcioniranjem, sa činjenicom da su neki njeni članovi bili umiješani u klijentelizam i oportunizam i pogledavali prema Milanu Bandiću. Mi smo tome rekli ne i pred građane i Vukovara i Zagreba izaći ćemo čista obraza i otvorena srca sa ciljem da ponudimo najbolje ljude koje SDP ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Sabo uzvraća da je u pitanju vaša vjerodostojnost, da ste imali dogovor da on da mandat člana Predsjedništva u mirovanje, mandat predsjednika lokalne organizacije u mirovanje i da se onda može kandidirati. Vi to niste ispoštovali.

O internim razgovorima s kolegama neću govoriti jer je to nekorektno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li imali takav dogovor?

Sjetite se što sam govorio u izborima, da nije trebao biti kandidat za Sabor, kako bih onda mislio da treba biti kandidat za gradonačelnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLAVNI ODBOR /

Sabo izbačen iz SDP-a, potvrđeno i raspuštanje zagrebačke organizacije! Grbin: 'To je bilo nužno...'

Image
GLAVNI ODBOR /

Sabo izbačen iz SDP-a, potvrđeno i raspuštanje zagrebačke organizacije! Grbin: 'To je bilo nužno...'

Jeste li ga onda navukli?

Rekao sam da Sabor ne bi trebao biti u Predsjedništvu stranke zbog tereta koji vuče za sobom. Doista sam s njime razgovarao kako ćemo izaći na izbore, međutim očito da dogovor nije bio postignut. Gradska organizacija i Sabo su insistirali da bez obzira na terete koje vuče bude naš kandidat. Slike iz dusnice nisu slike koje sam htio da se vezuju uz bilo kojeg SDP-ovog kandidata. To sa slikom SDP-a kojeg želim stvarati ne može biti kompatibilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem su i članovi u Vukovaru koji su ga izabrali. S g. Bernardićem ste se sukobljavali zbog unutarstranačke netolerancije.

Jedno je neslaganje u mišljenjima, možemo se ne slagati oko mnogo stvari, ali ako smo i vi i ja pošteni i ispravni, znači da možemo oko nečega funkcionirati i zajedno raditi na tome. Ali ovdje se radi o političkoj korupciji. Točka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima to nije jasno što je to politička korupcija u kontekstu njegovih tadašnjih pregovora jer svi mi pretpostavljamo da tako svi vi političari pregovarate oko koalicija, savezništava i oko sporazuma. 

Pojasnit ću vam što je dopušteno, a što nije. Vi i ja pregovaramo o koaliciji u Zagrebu. prošli su izbori, trebamo sklopiti koaliciju. Vi smatrate da se u Zagrebu trebaju izgraditi dva mosta preko Save jer postoje ozbiljni prometni problemi. Ja mislim da se treba sagraditi jedan. Sjednemo i razgovaramo i dogovorimo se da je ispravno sagraditi dva mosta, to je dopušteno. Ali ako ja vama kažem, 'Čuj stari, dat ću ti 50 milja eura da me podržiš i ti onda kažeš, može', to je politička korupcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije bilo 50 hiljada eura nego mjesto u nadzornim odborima, slično kao i s Tušekom. Govorim o tome da to vi stalno radite. G. Čačić recimo na pregovorima kaže, mi želimo HEP, odnosno svog čovjeka na čelu HEP-a da bi mogli provoditi svoju politiku. O tome govorim, o raspodjeli funkcija.

Ako se nešto radilo 30 godina i svi se slažemo da je to krivo, je li onda ispravno napokon tome reći, dosta i vrijeme je da s takvom praksom prestanemo. Mislim da jest. I po cijenu, recimmo u Vukovaru, nešto lošijeg rezultata, ali ovu državu treba mijenjati. Iz temelja. Ako nećemo krenuti od sebe, kakvu vjerodostojnost mogu imati pred bilo kojim biračem kad od njega zatražim povjerenje, ako nisam spreman početi čistiti od sebe i svoje političke opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović, kojeg ste vi podržali, kaže da su javni natječaji mazanje očiju. ili ćemo ih ukinuti i transparentno dodjeljivati da se zna tko je koga postavio ili ćemo nastaviti igru?

Ima i treća opcija. Ajmo probati učiniti natječaje transparentnima. Nešto popraviti, a ne reći, vraćamo se na drugu praksu koja je jednako tako loša, ali je iskrenija. Ako biram između namještenog natječaja i direktnog dogovora, onda je direktni dogovor pošteniji. Ali ja mislim da ako nešto može funkcionirati u Norveškoj, Njemačkoj ili Francuskoj, moramo napraviti sve da to uvedemo i u Hrvatskoj. Ja u to vjerujem, možda sam naivac ili idealist, ali zbog toga se bavim politikom, da bih takve stvari doveo u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu ste promijenili zbog klijentelizma. Znači li to da je Gordan Maras klijentelist u dilovima s Bandićem?

U Zagrebu smo donijeli odluku o raspuštanju gradske organizacije jer su postojali ozbiljni problemi u funkcioniranju te organizacije. Ona ima predsjednika, predsjedništvo, odbore. Oni se oko mnogih stvari nisu mogli dogovoriti, godinu dana nije se mogao izabrati tajnik organizacije. Međutim, nije Maras jedini koji je sudjelovao u toj organizaciji i nije možda direktno on taj koji je odgovoran za klijentelizam...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ste uništili njegovu ambiciju da bude kandidat za gradonačelnika.

Kako smo mogli dobiti te izbore ako idemo s figom u džepu? Mislim da nismo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako mislite da ćete dobiti s Joškom Klisovićem koji nije prepoznat ni kao Zagrepčanin, a kamoli kao čovjek terena...

Kad govorimo o njemu, on ima sve karakteristike potrebne za gradonačelnika i u najužem izboru za kandidata. Mislim da kada se predstavi Zagrepčankama i Zagrepčanima da će vidjeti da se radi o čovjeku od formata koji ima iza sebe rad i iskustvo i karijeru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našoj anketi neki dan nitko nije čuo za Klisovića.

Pred nama je velik posao, ali posla se ne bojim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada ćete sve posložiti, imate problema i u Rijeci.

U Rijeci je samo jedan kandidat SDP-a, MArko Filipović, iza njega je stala cijela organizacija. Dugo ga poznajem...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Zagreba, unutar desetak dana ime kandidata mora biti poznata jer moramo krenuti u kampanju, moramo ga predstaviti ljudima, ali ne samo njega, ovo jesu personalizirani izbori, ali moramo predstaviti što ćemo raditi.

Što mislite kakav će rezultat politika čistih ruku dati na ovim izborima. Hoće li biti prerano da bi se to pokazalo? Predviđate li možda i lošiji rezultat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika čistih ruku je nužno potrebna Hrvatskoj. Ne namjeravam na ovim izborima baciti koplje u trnje, ali činjenica je da s politikom čistih ruku u Hrvatskoj treba krenuti od vrha, a to znači od Vlade. Da bismo nešto mogli napraviti, morat ćemo na parlamentarne izbore pred građane izaći s jasnom vizijom, ali još važnije, s jasnim rješenjima kako ćemo to provesti. Ljudima je dosta riječi, treba prijeći na djela.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo