STVARČICA KOJA SPAŠAVA ŽIVOTE /

Podjela oksimetara širi se i na Rijeku i Zagreb: Nazovete, i kroz pola sata vam je na kućnom pragu

Svjetska zdravstvena organizacija pacijentima na kućnoj njezi, neovisno o tome imaju li blage ili nikakve simptome, savjetuje redovito praćenje razine kisika u krvi

7.1.2022.
11:13
VOYO logo

"Sve teže disanje, ja volim reći kao da su pluća jedna škatula koja se smanjila za dvije trećine", ovako je Slavomir Miljenić za RTL Danas opisao svoje teško iskustvo s koronavirusom zbog manjka kisika u krvi nakon što su ga pustili iz pulske bolnice.

Djeca su mu za Božić zbog otežanog disanja poklonila mali oskimetar. Bez toplomjera i oksimetra, kazao je Slavomir, više ne može. "Jedne male stvari koja stvarno može spasiti život neki put", dodao je. Svjetska zdravstvena organizacija pacijentima na kućnoj njezi, neovisno o tome imaju li blage ili nikakve simptome, savjetuje redovito praćenje razine kisika u krvi. Zbog toga dostavljači pulske Oxi građanske inicijative jednim telefonskim pozivom za pola sata građanima donose oksimetar na kućni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska inicijativa Oxi

"Kad osoba dobije nalaz da je pozitivna na covid-19 može nas odmah nazvati na naš broj telefona. U tom slučaju ja zaprimim poziv i proslijedim podatke našim distributerima", objasnila je za RTL Danas Kristina Mirković, dispečer Oxi građanske inicijative.

Image
PADAJU REKORDI /

Omikron se u brojnim zemljama širi velikom brzinom, ali kliničke slike su uglavnom blaže nego ranije

Image
PADAJU REKORDI /

Omikron se u brojnim zemljama širi velikom brzinom, ali kliničke slike su uglavnom blaže nego ranije

Pedesetak pulskih volontera međusobno je podijelilo zadatke, a Denis Dobran se odlučio za razvoženje nakon što je i sam prebolio težak oblik koronavirusa. "Nakon toga saznao sam za tu inicijativu, odlučio sam biti volonter i pomagati drugima jer znam koliko to znači", kazao je Dobran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesec dana od osnivanja građanske inicijative Oxi u Puli i okolici opskrbljeno je stotinjak kućanstava. "Trenutno se širimo na Zagreb i na Rijeku, i ovime molim sve sugrađane velika srca i volje da pomognu u ostalim gradovima Hrvatske da nam se jave i da razvijemo mrežu i u drugim gradovima", poručio je Boris Stermotić, pokretač građanske inicijative Oxi.

Oksimetre od nekoliko stotina kuna možete pronaći u apotekama, a premda nisu sto posto pouzdani, volonteri govore da svim pacijentima kojima su ustanovili premalo kisika, manjak je potvrđen i na hitnoj pomoći. "Naravno ako imate vrlo nisku saturaciju kisika i dva tri puta izmjerite i vidite da vam fali zraka onda je to jedan znak uzbune", kazao je Ivica Fedel, zamjenik ravnateljice OB Pula. Iz inicijative ističu da je problem taj što se o ovom malom aparatu koji spašava živote - premalo govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo